Fem procent per dag är nya tankar

Publicerad 29/5, 2019 kl. 16:11

På SRA och Hyreskedjans årsstämma som hölls den 23 maj behandlades en rad intressanta ämnen som du kan läsa mera om i en separat artikel längre fram i tidningen.

En del i programmet framåt eftermiddagen var när Ami Hemviken föreläste i ämnet engagemang och kommunikation. En både underhållande och intressant föreläsning som gjorde att många satt och nickande instämmande. Ami är ett socialt kärnkraftverk på ett positivt sätt och utsågs till Årets bästa talare – Kvinna 2017. Amis föreläsning omfattade ganska mycket och man fick hänga med i svängarna men handlade i stort om vårt beteende som människor. Hur vi kan fungera bättre som enskilda människor och framförallt tillsammans med andra. Exempelvis tog Ami upp att vi fungerar som sämst när vi är stressade. Då är vi som minst kreativa och empatiska vilket hör ihop med att vårt stressystem är väldigt föråldrat. Det kommer från den tiden då vårt största problem var att samla in mat och överleva. När vi hotades att ätas upp av en sabeltandad tiger skickade vårt stressystem ut signaler att nu är det fara på färde. Blodet pumpades ut till benen och rumpan så vi kunde springa till säkerhet så snabbt som möjligt. Blodet till den del av hjärnan som vår kreativitet och empati sitter minskade och istället pumpades blodet till övre delen av nacken där reptilhjärnan sitter som tänker på att fly och där egoismen dominerar. Den typen av stressystem, som uppmanar oss att fly, är väldigt lite användbart i exempelvis affärsförhandlingar idag där vi behöver vara kreativa och empatiska. Så vårt mål borde vara att bli stressade så sällan som möjligt. Fokus i Amis presentation låg på arbetsplatsen, hur vi kan samarbetar bättre, hur vi uppnår våra mål, hur vi hanterar stress, hur vi är mera kreativa med mera. Viktiga frågeställningar inte minst när det gäller en framtida sammanslagning av SRA och Hyreskedjan till en branschförening. Ami radade också upp en hel del sanningar som var baserade på statistik och forskning, beteendevetare som hon är. Några intressanta fakta som jag fastnade för var bland annat när Ami frågade om mötesdeltagarna visste hur många tankar en människa tänker igenomsnitt på en dag. Ingen av deltagarna kunde svara på frågan. Forskningen visar att vi tänker i genomsnitt 65 000 tankar per dag, vilket är en fruktansvärd massa tankar kan tyckas. Men faktum är att 95 procent av alla tankar är tankar vi tänkte dagen innan. Bara fem procent är nya tankar och beteenden. Snacka om återvinning. Tänk vad mycket mera kreativa vi skulle bli om vi kunde öka antalet nya tankar per dag i genomsnitt. Ami underströk att det trots allt “inte” är tanken som räknas utan vad vi faktiskt gör.

Andra intressanta fakta som Ami bjöd på var att studier visar att 16 procent av alla heltidsanställda i Sverige känner sig engagerade på jobbet. 73 procent känner sig mer eller mindre oengagerade. Ganska tråkiga siffror med tanke på att en heltidsarbetande svensk ägnar cirka 100 000 timmar på jobbet under hela sitt liv. Det känns lite slöseri med tiden om man inte trivs med sitt jobb, eller hur? Men 16 plus 73 blir inte 100. Det är 11 procent kvar så vad gör dessa anställda. Jo, det är de som aktivt motarbetar inom företaget. Kort sagt de som gnäller och är emot allt. Ofta upplevs det som att det är just denna skara som syns och hörs mest. Och orsaken är att vi tillåter dem. Istället bör vi ta lärdom av barnen, som enligt Ami, skrattar hjärtligt 400 gånger per dag medan vi vuxna i genomsnitt skrattar 12 gånger per dag och då är även fejkskratten inräknade.

 

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×