Fokus på byggbodar

Publicerad 19/4 kl. 07:29

På följande sidor ligger fokus på byggbodar för tillfälliga byggarbetsplatser. I temat har vi den här gången inte så många nyheter att berätta om vad gäller själva bodarna med väl tillbehören kring boden som den här gången kommer från Pa-So.

När det råder brist på bodar i landet ligger kanske fokuset ute hos tillverkarna på att skapa nyheter utan snarare på att kunna leverera till en skriande byggbransch. Behovet är stort och väntetiderna lång både på grund av pandemin och kanske även kriget i Ukraina. De byggbodar som finns att tillgå i Sverige idag byggs oftast i trä och i huvudsak av svenska tillverkare. Några av tillverkarna av byggbodar är Moelven, Maxmoduler, RM, Norrlandsvagnen, Kaper, Vallavagnen med flera. Flera av dessa tillverkare bygger även moduler för mera permanenta lösningar men det finns även andra modultillverkare som Greentec, Astelmodular, Expandia, Temporent, PCS Modulsystem, Hammars Moduler, Flexator med flera. Men nyheterna i detta tema står tillverkaren Pa-So för som tillverkar smarta tillbehör och utrustningar för bodetablering. Den senaste nyheten kan du läsa om i en separat artikel på den här sidan.

Ny modul för tillgänglighet från Pa-So

I snart 40 år har Avestabaserade Pa-So Produkter utvecklat helt egna produkter för rentalbranschen. De har tidigare varit kända för sitt sortiment av arbetsbockar, men nu lanserar de även ett helt nytt modulsystem för tillgänglighet.

Det nya modulsystemet från Pa-So är utvecklat för att snabbt och enkelt sätta upp temporära ramper för ökad tillgänglighet på arbetsplatser. Modulsystemet utgörs av en enda produkt, som kunder köper eller hyr och bygger upp själva. Eftersom att det rör sig om en och samma modul är det enklare att sätta upp ramper, enligt Pa-Sos vd Patrik Björk, som Svensk Rental Tidning har intervjuat. Idén är mönsterskyddad och patentsökt.

 

Hur kom ni på den här idén?

”Problemen med tillgänglighet är stora inom bygg. Rentalföretagen har tidigare varit tvungna att specialbeställa en ramp till varje etablering. Det gick inte att använda samma ramp flera gånger. Då gjorde vi en produkt som bygger på en enda modul, en plattform med vikbara räcken. Du mäter hur hög boden är och baserat på det beställer du så många plattformar du behöver. Du kan även skicka plattformarna mellan depåer i Sverige. Med en enda produkt kan du bygga alla varianter av tillgänglighetsramper. Modulsystemets gångnät och ram levereras var för sig för att spara på vikten.”

 

Hur såg utvecklingsprocessen?

”Det började som en galen idé för ett halvår sedan. Vi fick förfrågningar från stora uthyrare om ett tillgänglighetssystem och var i kontakt med flera företag som jobbar med detta. Det var så många artiklar, det var en jäkla djungel med nummer och artiklar på varenda grej. Då sa jag, ”nej, vi ska ha en produkt, en sektion och bara använda flera artiklar”. Jag fattar inte att ingen kommit på det tidigare.”

”I början ville vi hålla tillbaka produkten och utveckla den för oss själva, men nu har vi anställt tre personer till för att kunna lansera den. Vi hade ett möte och insåg att, ”det här kommer vi lyckas med och hinna med”. Vi har redan förbeställningar på cirka 150 ramper.”

”Modulerna är under produktion nu. Vi har visat dem till de största uthyrningskedjorna som bara väntar på att få kunna leverera ut. En stor uthyrare ville ha 60 plattformar på ett bräde, och då har de inte ens sett produkten. De förstod idén direkt och hur enkelt det kommer bli att använda den. Lanseringen blir senare i år.”

 

Kommer ni att demonstrera produkten?

”Cramo kommer att ha en arbetsbod utanför Nordbygg 26-29 april där modulen kommer att vara uppställd. Den kommer att bli guldfärgad som våra andra produkter, den kommer att sticka ut även om du har nedsatt syn.

Förutom tillgänglighetsmodulen är Pa-So även aktuella med nya tillfälliga utemöbler som snabbt kan användas på arbetsplatser. Idén bygger på en gavelstruktur i stål, som användaren monterar tillsammans med träplankor. I utbudet finns bland annat möbler för matplatser, loungemöbler och solsängar.”

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×