Förändring med blandade känslor

Publicerad 26/6, 2017 kl. 14:57

Vi lever i en ständigt föränderlig värld. Oftast kan det vara ganska positivt om det leder till att vi utvecklas som människor.

Förändring är något som utvecklar, stimulerar och driver oss framåt. Men den förändring som under ett antal år inneburit hot och terror är inte något positivt. Det inskränker oss som människor. Inte bara de som utför terrorattackerna är inskränkta och fega människor utan det inskränker de som drabbas och alla andra av oss och begränsar utvecklingen av vårt globala samhälle som vi är så beroende av. 

En annan förändring är de vindar av begränsning som blåser i Europa just nu. Den omfattande invandringen från Mellanöstern har gjort att många länder väljer att skärpa sina lagar ifråga om invandring. I princip är det inte något positivt och verkar inte för att vi som länder i Europa utvecklas. Men samtidigt har den explosionsartade utvandringen från Mellanöstern till bland annat Europa tagit många länder, inklusive Sverige, på sängen så att säga. Vi hade eller har helt enkelt inte resurser att ta emot så många flyktingar under en relativt kort period. Detta faktum var också en av orsakerna till att Storbritannien röstade ja till ett utträde ur EU, en så kallad Brexit. Där kan man tala om förändring. Storbritannien som var en av grundarna till den europeiska gemenskapen väljer att lämna den, delvis. Samtidigt visar Frankrike upp en helt annan sida. Frankrike som alltid varit ett land med mycket temperament och som många trodde, före Storbritannien, skulle verka för att lämna EU-samarbetet. Istället gör man raka motsatsen. Man röstar fram ett ungt parti med en ung ledare som är en stark förkämpe för ett nära samarbete mellan de europeiska länderna. Högervindarna med avgränsning och isolering är som bortblåsta och Frankrike vill vara med och leda Europa in i framtiden. Återigen förändring som leder till något positivt. 

Nu till en helt annan förändring här på hemmaplan. För en tid sedan höll Hyrex-Kedjan, numera Hyreskedjan, sitt årsmöte och passade samtidigt på att fira 40-årsjubileum. Man samlades på Scandic Hotel Victoria Tower, bara ett stenkast från där föreningen grundades för 40 år sedan, på Scandic Hotel Järva Krog. Även på årsstämman blåste förändringens vindar. Till det här mötet hade Sveriges andra branschförening av uthyrare, Swedish Rental Association, bjudits in. Avsikten var att hitta former för hur de båda branschföreningarna ska kunna öka sitt samarbete i framtiden. En positiv förändring då de båda verkar för samma sak även om medlemmarna i de båda föreningarna ser lite olika ut. Hyreskedjans medlemmar är till största privatägda små- eller medelstora uthyrare medan Swedish Rentals medlemmar är stora företags- eller aktieägda bolag. Men alla verkar för samma mål. Denna första strävan att återigen närma sig varandra efter ett antal år av avskildhet från varandra är en positiv förändring för branschen. Slutligen, en annan förändring är att det snart är dags för en välbehövlig semester för många av oss. Vintern har varit lång och utdragen om än inte så bister. Men nu behöver vi lite värme och vila för att kunna ladda batterierna. 

Konjunkturerna ser fortsatt mycket goda ut. Landet skriker efter fler bostäder samtidigt som det varnas för en uppseglande bostadsbubbla på grund av skyhöga priser på både bostadsrätter och villor. Det återstår att se om det ligger någon sanning i pratet om en priskollaps på bostadsmarknaden. Men den lär inte komma innan semestern i alla fall. Så under några veckor stänger Svensk Rental Tidning butiken och tar lite semester.  Vi vill med det tacka alla våra samarbetspartners och läsare för årets sex första månaderna och önska er alla en riktigt fin sommar och semester.

 

Jan Hermansson, Redaktör

jan.hermansson@svenskrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×