Gå inte på pumpen i lågkonjunkturen

Publicerad 29/4 kl. 09:17

I årets tema om nya dränkbara pumpar är det ganska skralt med nyheter. Atlas Copco med Weda lanserar dock en ny teknikplattform, Bygg-Ström trycker på sitt breda sortiment och Tsurumi ökar fokuset på sina dränkbara pumpar.

Varje år sedan starten har tidningen Svensk Rental publicerat temaartiklar om nyheter inom sektorn dränkbara pumpar. Vatten och slam utgör ett stort problem på byggarbetsplatsen om entreprenören inte kan få bort det snabbt och effektivt. Sverige har en lång tradition av utveckling och tillverkning av just dränkbara pumpar. Men marknaden ser lite annorlunda ut idag än när tidningen startades. Många av de varumärken som fanns på marknaden i början av 2000-talet har köpts upp eller inlemmats i internationella aktörer. Den svenska pumphistorien är ganska unik och i SRT 2-2021 publicerade vi en artikel av Kent Boström där han berättar om hur allt började och hur branschen och ägandet har förändrats under åren. Kent Boström arbetade under många år på tillverkaren Grindex som idag försvunnits som bolag men som finns kvar som varumärke inom Xylem.

 

Läs om pumpens historia i Svensk Rental

Vi ska inte upprepa historien men den som är intresserad av att läsa Kents artikel hittar den på länken: https://svenskrental.se/articles/view/drankbara-pumpar-datid-nutid-och-framtid

Som produkt är den dränkbara pumpen kanske en av de vanligaste och mest populär uthyrningsprodukterna. Särskilt i ett land som Sverige med ett nyckfullt väder är den dränkbara pumpen en nödvändighet särskilt vid olika typer av anläggningsarbeten. I dessa tider med många översvämningar orsakat av förändringar i klimatet måste de dränkbara pumparna vara kraftfulla och omgående tillgängliga. Pumparna måste helt enkelt finnas på hyllan hos varje uthyrare när kunden behöver en eller flera pumpar. Vid de kraftiga översvämningarna av Glafsfjorden i Värmland svämmade stora delar av den värmländska staden Arvikas stadskärna över. Behovet blev så stort att länspumpar blev så stort att till och med tillverkarna fick slut i sina lager. Och det säger en hel del i ett land som Sverige som är experter på tillverkning av pumpar.

Sedan dessa har de stora översvämningarna fortsatt lite här och varstans i landet och särskilt när snön börjar smälta varje år. Våren är den period som är värst. Men pumpar används i många andra sammanhang som alla typer av nybyggnationer, förstärknings- och grundarbeten, inom gruvindustrin och mycket mera. Det finns mängder av tillverkare av länspumpar för privatpersoner och idag kan man få en länspump för en spottstyver men det är pumpar som inte går att använda i professionella sammanhang. Vad gäller pumpar för proffsanvändning, där höga pumpflöden krävs och säkerheten att pumpen inte sätter igen på grund av partiklar i vattnet eller slammet, är mängden varumärken begränsade. De dominerande varumärken på den svenska marknaden i dag är Grindex/Xylem, Weda/Atlas Copco, Sulzer/Pumpex, Tsurumi, Bygg-Ström, Wacker Neuson, Honda, Champion med flera. Själva grundpricipen för en länspump har egentligen inte förändrats mycket sedan den uppfanns i slutet av 1940-talet. Däremot har materialet i pumpen uppdaterats och förbättrats om och om igen för att klara belastning och inte stanna. En pump som inte finns eller inte funkar på jobbet är en katastrof när vattnet stiger. 

Inför årets temaartikel om pumpar har vi som tidning tillfrågat det vanliga gänget av tillverkare men i år är det väldigt snålt med nyheterna. Kanske inte så konstigt då vi lever i en lågkonjunktur där många bygg- och anläggningsjobb stannat av. De infrastrukturella jobben som löper på under många år och finansieras av statliga medel snurrar på fast i begränsad skala. Som tidning har vi lite svårt att begripa varför staten bromsar här. Dessa projekt var beslutade för länge sedan och pengarna är redan avsatta. Här behövs inga bromsklossar.

Men det finns tre tillverkare som har en del nytt att berätta om och det är Atlas Copco med sin Weda-serie, Bygg-Ström med sina egna pumpar och japanska Tsurumi.

 

Nya pumpteknologin Wear Deflector, innebär hög tillförlitlighet

Atlas Copco Power Technique Nordic introducerar en helt ny teknikplattform på sina nyare modeller, Wear Deflector (slitavvisande). Plattformen är införd på de nya dränkbara avvattningspumparna WEDA D70, WEDA D81, WEDA D91 och WEDA D95 som därmed får extra hög prestanda och gör det möjligt för exempelvis bygg, tunnel och gruvindustri att ta bort vatten tillförlitligt och på så sätt förbättra produktiviteten. Pumparna återfinns i segmentet 20-37kW. Det finns också ett nytt online verktyg som förenklar valet av pump. 

Wear Deflector är en innovativ hydraulisk design som ger hög pumpeffektivitet. Den smarta designen medför att pumpen blir extremt hållbar med lång livslängd i tuffa driftförhållanden, vilket resulterar i en låg total ägandekostnad. Mer konkret betyder det att pumpen som tar hand om sandbelastat vatten månad efter månad påverkas minimalt på prestandan. Fasta partiklar i vatten kan annars få pumphjul och andra slitdelar att nötas ut och behöva bytas i förtid, men den här innovativa lösningen innebär att pumparna får exceptionellt lång livslängd. Den nya teknikplattformen lanserades initialt på WEDA D70-pumpen och införs nu i hela WEDA D-sortimentets föryngring. Förutom att tillhandahålla överlägsna prestanda finns alla pumpar i D-serien med WEDA+-funktioner, som möjliggör snabb plug-and-pump-installation. Fasfelsskydd, rotationsstyrning, termobrytare och en 20 meter lång kabel med en fasvändande stickkontakt ingår i för alla 3-faspumpar. Alla modeller (2,0kW-27kW) har ett inbyggt start- och motorskyddssystem

"Med vår nya teknikplattform sätter vi en ny hög standard för pumpens prestanda och kunderna kan vara säkra på en robust och pålitlig pump som levererar gång på gång", säger Peter Olausson, produktchef på Atlas Copco Power Technique Nordic och fortsätter: ”Fasta slipande ämnen i vattnet kan orsaka att ett pumphjul slits för tidigt, men med den nya innovativa designen blir pumparna exceptionellt långlivade.”

 

WEDA det dränkbara sortimentet

Den elektriska dränkbara länspumpen WEDA är idealisk för pumpning av grund- och råvatten i bygg- och industriområden samt allmänn avvattning. WEDA dräneringspumpar har ett mycket bra effekt- / viktförhållande. Med en vikt på upp till 40 procent lägre än jämförbara produkter och med kompakt design, är WEDA dräneringspumpar enkla att hantera och flytta runt på arbetsplatsen. De är tillverkade i aluminium vilket ger styrka och utmärkt korrosionsbeständighet. WEDA pumparna är enkla att använda och underhålla. Tack vare ett speciellt tätningssystem tillverkat i rostfritt stål kan underhåll utföras på plats, vilket säkerställer att operatörerna uppnår minimalt stilleståndstid. Flera funktioner, inklusive stötdämpare för grov hantering och lättillgängliga oljepluggar för kontroll, hjälper användaren att maximera drifttiden ytterligare. Pumparna drar också nytta av en stor motor och kan köras torr. Det ger pålitlig och robust drift. Dessutom finns ett brett nätverk av återförsäljare och serviceställen med reservdelar, allt för smidig och lättillgänglig drift.

 

Pumpkalkylator - nytt online verktyg som gör livet enklare

På Atlas Copcos hemsida finns en kalkylator för beräkning av storlek på dränkbara pumpar. Med tre enkla steg får beräknas snabbt pumpens prestanda och en rekommendation för av val av pump ges. 

Kalkylatorn hjälper till att enkelt anpassa valet av pump korrekt beroende på behovet. Med hjälp av den införda datan, jämför kalkylatorn dränering av olika modeller och hittar den rätta pumpen för arbetet. Pumpkalkylatorn finns på Atlas Copcos hemsida, https://www.atlascopco.com/sv-se/construction-equipment/products/dewatering-pumps/electric-submersible-dewatering-pumps

www.atlascopco.se

 

Bygg-Ström med ett brett sortiment av dränkbara pumpar

Bygg-Ström har många års erfarenhet av pumpar, och att välja rätt pump för specifika behov kan vara en utmaning. Med ett brett sortiment av pumpar erbjuder Bygg-Ström en mångsidig lösning för olika användningsområden. Från robusta rostfria pumpar till vanliga grovpumpar.

Bygg-Ströms högpresterande dränkbara pumpar är idealiska för miljöer där spill och smutsvatten med större partiklar är vanliga, såsom byggplatser och bassänger. Med en imponerande kapacitet och en robust design erbjuder dessa pumpar tillförlitlig prestanda i tuffa förhållanden. 

Pumparna är konstruerade för att klara av olika situationer, från tömning av schakt till hantering av sandinblandat vatten. Med en kraftfull motor och en robust konstruktion är dessa pumpar redo att möta en mängd olika utmaningar. Dessutom är de utrustade med allt som behövs för enkel installation och användning.

Oavsett om det är för en krävande industriell applikation eller en mer allmän användning, har Bygg-Ström en lösning som passar användarens behov. Bygg-Ströms sortiment av pumpar erbjuder kvalitet, tillförlitlighet och prestanda som man kan lita på. 

www.bygg-strom.se

 

Pumpnyheter för uthyrning från Tsurumi

Tsurumi grundades redan 1924 i Japan och är kanske världens största pumptillverkare idag. I Sverige säljs Tsurumis pumpar av bolaget Tsurumi Intec Pump på Tjörn på västkusten. Tsurumi Pump visade nyheter på den amerikanska mässan ARA Show 2024 i  New Orleans i februari. På mässan visade Tsurumi sin portabla produktlinje av dränkbara eletriska pumpar utformad för att klara utmaningarna med dagliga uthyrningsapplikationer.

Särskild tonvikt lades som sagt på deras bärbara produktlinje av elektriska dränkbara pumpar, Briggs & Stratton Vanguard motordrivna pumpar samt Honda-drivna pumpar och generatorer. 

Tsurumi anses vara en föregångare för pumpar på hyresmarknaden och är väletablerat över hela världen. I Sverige har man kanske haft en ganska tuff konkurrens på grund av att landet historiskt haft och har flera stora egna tillverkare. Men Tsurumi tar marknadsandelar även här. Företaget erbjuder ett omfattande urval av elektriska dränkbara pumpar som är avgörande för uthyrningssektorn och överträffar förväntningarna i olika uthyrningsapplikationer. Tsurumi lägger ett speciellt fokus på sin serie av elektriska dränkbara pumpar, Vanguard- och Honda-drivna pumpar och generatorer på alla marknader i år.

www.tsurumi.se

 

Xylem smart lösning för styrning av pumpar

Den innovativa Hydrovar X-motorn och inbyggda drivtekniken har utvecklats från grunden för att ansluta och optimera hydrauliska pumpar. Den kommer initialt att vara tillgänglig för den vertikala flerstegs e-SV och e-SVI-serien, den horisontella flerstegs e-HM-serien och GHV-booster set-serien från Xylem. Den helt nya hydrovar X möjliggör för användare och konsulter inom en mängd olika pumptillämpningar - inklusive OEM-användare – att förbättra pumpens prestanda samtidigt som de minskar både sin energiförbrukning och sina livscykelkostnader. Hydrovar X är designad att vara en intelligent pumpstyrningslösning för dem som söker tillförlitlighet, maximal driftstid och precision, vilket förutser kommande energikrav. Den kan minska livscykelkostnaderna för olika pumpfamiljer, inklusive Xylems ledande e-SV och nedsänkbara e-SVI vertikala flerstegspumpar, e-HM horisontella flerstegspumpar och GHV-booster sets.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×