GBJ Bygg investerar i Manitou-bomlift

Publicerad 5/7 kl. 14:04

Byggföretaget GBJ Bygg AB har anlitats för att bygga en ny skola i Lammhult på uppdrag av Växjö kommun. Efter att ha räknat på kostnaderna för projektet bestämde de sig för att införskaffa en alldeles egen Manitou 180ATJ.

Skolan som GBJ Bygg bygger ska rymma elever mellan förskoleklass upp till årskurs nio och ska stå klar hösten 2022. Betongbilar, grävmaskiner och teleskoplastare samsas med den röda bomliften som GBJ Bygg köpt via Olofsson i Syd AB som är återförsäljare för Manitous svenska generalagent Scantruck. “Den är enkel att köra och det gick väldigt lätt att lära sig allting också”, säger Linus Karlsson, snickare GBJ Bygg. “Det är en smidig maskin med bra svängradie, och lyftkapaciteten på nästan 18 meter räcker gott och väl till det vi använder den till här, vilket främst är montage av olika slag. Jag upplever att maskinen är väldigt stabil och tar sig fram bra också tack vare fyrhjulsdriften. Fördelen för mig som snickare i att vi äger så mycket maskiner själva på GBJ Bygg är att slippa ringa runt och jaga utrustning.”

Alla platschefer på GBJ Bygg har ett eget budgetansvar på de olika projekten de genomför. Med tiden har GBJ Bygg byggt upp en maskinpark som de äger själva. “Vi jämför alltid om det passar bäst att hyra in eller om det är lönsammare att faktiskt köpa in och äga vår utrustning. I just det här fallet, och faktiskt i en majoritet av fallen, så brukar det landa i att vi vill äga vår egen utrustning”, säger Björn Rundelius, platschef GBJ Bygg. “Här i Lammhult så är det ett par mil till närmaste depå för uthyrning, vilket innebär att det finns en fraktkostnad förutom en hyreskostnad om vi skulle hyrt in den här liften. En Manitou 180ATJ är en lift som vi använder kontinuerligt, så risken att den bara ska bli stående hos oss är obefintlig. När vi inte längre använder den här, så kör vi den till någon av våra andra projekt. Skulle det bli ett stillestånd här så gör det inte heller något om den står still ett par dagar, men om det varit en hyresmaskin så hade vi kanske övervägt att returnera den för att slippa hyreskostnaden, men då istället fått fraktkostnaden. Jag ser det som att vi sparar både pengar och samtidigt sparar miljön genom att minimera antalet frakter fram och tillbaka.”

GBJ Bygg grundades 1945 och är idag ett byggföretag med cirka 200 anställda fördelat på fem kontor i Växjö, Värnamo, Göteborg, Jönköping och Borgholm.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×