GEDA på högt och heligt jobb

Publicerad 10/10, 2018 kl. 11:33

Nio transportplattformar jobbar idag med att renovera St. Michaelklostret i bayerska staden Bamberg. Detta är en av de största renoveringsprojekten i Bamberg någonsin.

Bambergs stora landmärke är för närvarande inkapslat i stora byggnadsställningar eftersom både hela klosterområdet och själva klostret är i stora behov av restaurering. 

Det här är ett jätteprojekt för alla inblandade. Förutom många kategorier av yrkeskunniga arbetare så jobbar också det Bamberg-baserade entreprenadföretaget Karl Gerüstbau GmbH med nio GEDA transportplattformar för att montera byggställningar och utföra reparationsarbeten. 

 

Grundat år 1015

St. Michaelklostret grundades av biskop Eberhard i Bamberg år 1015. Det byggdes på en av de sju kullarna i Bamberg och kan ses långt utanför stadsgränsen. Idag är klosterområdet klassat som ett världsarv av UNESCO och renoveringsarbetet startade år 2012. Detta då kloster- och kyrkbyggnaderna annars riskerade att kollapsa på grund av den höga åldern, över tusen år, som satt sina spår. Behovet av renovering har varit akut.

Det handlar om stora dimensioner: Bara kyrkbyggnaden täcks idag av 12 000 kvadratmeter byggställning. Det är nästan två hela fotbollsplaner.

Arbetet med klosterfasaden är indelat i tre olika faser. Den totala budgeten för hela renoveringen ligger på cirka 50 miljoner euros och uppskattas bli klart år 2025.

Det här mastodonta renoveringsprojektet är av stort format, inte minst för de professionella byggställningsarbetarna som deltar. Bara för renoveringen av fasaden har man byggt upp 10 000 kvadratmeter byggställning.

Dessutom 1500 meter konsolställningar samt 600 meter skyddsställningar för takarbetarna. Klosterbyggnaden har också fått 5 000 kvadratmeter interna ställningar, 16 000 kubikmeter birdcage ställningar och 1 500 kvadratmeter ytställningar. Detta är med andra ord en av de största byggställningsprojekten i någonsin i Bamberg.

 

Nio transportplattformar från GEDA säter fart på bygget

För att säkra en snabb montering av byggställningar på de ärovördiga klosterväggarna, samt även för effektiva transporter av både arbetare och nödvändigt material längs med byggställningarna, använder de ansvariga för projektet nio transportplattformar från GEDA.

GEDA-plattformarna använd används både för att montera byggställningar och renovera klosterfasader och kyrkan. Två av de sex GEDA 500 Z/ZP-maskinerna har installerats uppe på de båda kyrktornen som är 73 meter höga. Takläggare, stenhuggare och plåtslagare handskas med den sönderfallande strukturen på svindlande höjder.

Transportplattformen GEDA 500 Z/ZP är konstruerad speciellt för daglig användning i tuffa arbetsförhållandet på byggarbetsplatser och är dessutom mycket flexibel att använda. Den har två separata styrenheter som gör det möjligt att använda den som en bygghiss med en nyttolast på 850 kg. Samt som en transportplattform för fem personer och last på upp till 500 kg.

500 Z/ZP-modellen är en oumbärlig hjälpreda för att snabbt montera byggställningar samt även för andra lyftuppgifter som krävs på byggarbetsplatser. Den kräver minimalt utrymme, har hög lyftkapacitet och är anpassad för ett flertal arbetsområden. På så sätt kan bygghissen spara tid och utföra logistiken optimalt på byggarbetsplatser. 

Den har en lyfthastighet på 24 meter per minut i materialhantering och 12 meter per minut i persontransporter för att garantera snabb både person- och materialtransport.

Karl Gerüstbaus egna experter uppskattar också fördelarna med GEDAs minsta transportplattform, GEDA 300 Z/ZP, som är väl anpassad för trånga gator och utrymmen och slingriga tillfartsvägar. Den här lilla bygghissen med sin vikbara arbetsplattform klara utrymmen där andra bygghissar inte kommer in.

Ihopfälld så är transportplattformen med det platta kabelfacket bara 85 centimeter bred. Det ger en enkel till och på arbetsplatser, vilket har visat sig vara en enorm fördel på klosterområdet.

GEDA 300 Z / ZP var den optimal lösning för att reparera klosterfasaderna på innergården. Genom att använda de gaffelfickorna är det enkelt att transporteras enheten med en pallyftare eller gaffeltruck.

Med två separata styrenheter kan GEDA 300 Z / ZP också användas som ren bygghiss för transport av material, eller som transportplattform för material och upp till tre personer. Med en lyfthastighet på 12 meter per minut kan GEDA 300 Z / ZP lyfta upp till 500 kg eller tre personer upp till höjder på 50 meter.

Ursprungligen hade de ansvariga för klosterrenoveringen planerat att öppna området igen år 2021, i tid för 1000-års firandet. Men nu har det blivit klart att arbetet kommer att dröja lite längre, och man beräknar bli färdiga år 2025.

När byggnadsmanteln avlägsnas från kyrkan och klostret kommer invånare och besökare från hela världen återigen att kunna njuta av den lilla tyska stadens milstolpe i all all sin skönhet.

www.bvm.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×