Gordon vill köra samma ellastbilar i Sverige som i Danmark

Publicerad 1/9, 2023 kl. 14:05

I snart ett halvår har last mile-företaget Gordon levererat mat och läkemedel i tio lätta ellastbilar med aktiv kylning i Köpenhamnsområdet. Nu vill Gordon använda samma modell i Sverige. ”Men det är tyvärr inte tillåtet i dag”, säger Ali Ghoce, vd Gordon, i en intervju med Dagens Logistik.

Gordon jobbar med att ställa om sin nordiska fordonsflotta för att kunna köra alla cityleveranser med elbilar. Ellastbilarna i Danmark är av modellen Maxus E-Delivery 9 och rymmer lika mycket som bolagets andra lätta lastbilar. ”Nu har vi testat den i trafik under våren på de kortare rutterna och vi är nöjda. Vi skulle väldigt gärna köpa in den här bilen även till Sverige.”

Anledningen till att Gordon kan använda den lätta ellastbilen i Danmark och Norge, men inte i Sverige, beror på att Sverige inte har infört ett EU-direktiv som gör det möjligt att köra lite tyngre lastbilar med ett B-körkort om dessa drivs med el. Enligt Ali Ghoce finns en brist i Sverige på förare som har C-körkort, vilket krävs för att köra en ellastbil av Maxus-modell med dagens svenska regler. För att kunna elektrifiera hemleveranser av mat i Sverige krävs det, enligt Ali Ghoce, att viktgränsen för ett B-körkort ändras som i Danmark och Norge. Det gäller särskilt om hemleveranserna ska ske med aktiv kylning, då lastutrymmet hålls kallt med ett kylaggregat. Då behöver det ett batteri till bilens motor och ett batteri till kylaggregatet. Gordon använder idag en mindre ellastbil, Pro Litium Max, i vissa svenska städer.

Maxus-bilen som Gordon köpt in har lika mycket lastutrymme som andra lätta kylbilar, 18 kubik, och en räckvidd på 15 mil. Den har ett batteri som driver bilen och ett batteri som driver kylaggregatet, men en teknisk lösning gör att dessa batterier kan samarbeta för att lastutrymmet ska hålla rätt temperatur. Kylbilen väger drygt 4,2 ton fullastad, 700 kg mer än viktgränsen i Sverige, och får därför inte framföras med B-körkort.

Gordon grundades 2015 och erbjuder en digital plattform som kopplar samman leverantörer, förare och mottagare av hemleveranser. År 2022 hade de en nettoomsättning på 568 miljoner SEK. Bland kunderna i Sverige, Danmark, Norge och Finland finns HelloFresh, Coop, MEDS, Kokkeløren och Sundtakeaway.dk.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×