Grindex lever vidare i full styrka

Publicerad 16/6 kl. 15:07

Stora förändringar har under det senaste halvåret genomförts inom Xylem Group vilket också påverkat Grindex. Snabbt sprids olika typer av rykten som inte alltid stämmer med sanningen. SRT har låtit Grindex svenska försäljningschef Håkan Lundin och Xylem Water Solution Swedens marknadschef Reine Lindholm berätta lite vad som hänt.

Det var efter nyår som förändringarna inom Xylem Group offentliggjordes och som innebar en ganska kraftfull förändring av arbetsrutinerna inom Xylem och i förlängningen inom Grindex. Rent konkret har Grindex som bolag försvunnit men finns kvar som ett varumärke inom Xylem.

 

Positivt för kunden

“I praktiken innebär detta inte några negativa förändringar för våra kunder i Sverige, utan snarare raka motsatsen. I Sverige säljer vi Grindex-sortimentet helt oförändrat med samma personal som tidigare. Det positiva som hänt är att vi nu fått en betydligt större produktportfölj att erbjuda. Tidigare sålde vi främst Grindex men sedan årsskiftet säljer vi samtliga varumärken som ingår i Xylem Group vilka exempelvis är Flygt, Lowara och många fler. Många nya produkter och många nya lösningar för våra kunder”, berättar Håkan Lundin.

Förändringen vid årsskiftet innebar att det svenska dotterbolaget Grindex Sverige AB gick upp i Xylem Group. Detsamma hände med alla andra Grindex-bolag runt om i världen. Grindex totalt 17000 anställda runt om i världen är numera anställda i Xylem Group. I Sverige är man 1900 anställda. Merparten av dessa är anställda vid fabriken i Emmaboda där samtliga modeller av Grindex och Flygts pumpar tillverkas. Utvecklingen av pumparna ligger dock sedan tidigare i Stockholm.

I Emmaboda har man tillverkat pumpar sedan 1901 och det kommer man fortsätta med, berättar Reine Lindholm. 

“Vår styrka både i normalläge och nu under Corona-pandemin är att vi gör det mesta inom de egna väggarna vilket är en stor fördel för våra kunder. I Emmaboda, där allt tillverkas, har vi eget gjuteri för höljena till våra pumpar samt att vi har en egen lindningsverkstad. Fabriken går för fulla muggar trots Corona-utbrottet”, säger Reine Lindholm.

Håkan och Reine är överens om att när nu allt samlas under ett och samma bolag så överväger fördelarna. Men de håller med om att det finns risk för att lite av Grindex rötter kommer att tappas bort lite. Grindex blir ett varumärke bland 45 andra varumärken som ingår i företagsgruppen.

“En stor fördel med det nya upplägget och så många fler varumärken är att vi nu kommer åt hela verksamheten inom infrastrukturbyggandet och industrin på ett annat sätt än vi gjorde tidigare med endast Grindex sortiment”, berättar Håkan. 

“Nu arbetar vi internt tillsamman på ett helt annat sätt. Inom Xylem har vi alltid varit duktiga på att respektera varuvägarna. Det är vi fortfarande trots att vi nu är ett bolag men som varumärket Grindex har vi fått mer muskler”, säger Reine.

“Vi jobbar som tidigare men har betydligt mera muskler. Med hela Xylems sortiment har vi också fått en stor tjänsteportfölj, det hade vi inte på samma sätt tidigare och nu har vi ett stort centrallager för alla produkter”, tillägger Reine.

 

Mer stöd och support åt maskinuthyrarna

I den nya kostymen ser Håkan också nya fördelar för maskinuthyrarna. “Vi räknar med att med våra nya och större resurser kommer maskinuthyrarna få mera hjälp och support av Xylem”, säger Håkan.

“Organisationen är den samma med mig, Magnus Malmerin och Joel Sjögren som frontar men sedan kan vi ta hjälp av en hel stab av människor inom Xylem. Vi har en förstärkt verktygslåda kan man säga och maskinuthyrarna har samma prioritet som tidigare”, säger Håkan. 

Även om inte kunderna kommer att märka någon skillnad så har det blivit lite nya rutiner internt på bolaget. Arbetssystemet ser lite annorlunda ut och sedan nyåret har man arbetat med att anpassa sig till de nya rutinerna. En del internutbildningar har också arrangerats för att Grindex-folket skulle få lite hum om övriga produktergrupper i sortimentet. Totalt har man nu över 150000 olika varianter av pumpar i sortimentet. Andra fördelar med att Grindex gått upp i Xylem helt och hållet är att man nu har ett telefonnummer, konsekventa mailadresser och en stor kundsupport för alla varumärken. Man har 13 egna verkstäder runt om i landet samt ett stort antal representanter. Internationellt sett kanske förändringen är lite större. Grindex globala försäljning har nu lagts över på Xylems dotterbolag och representanter så den organisationen ser lite annorlunda med en del nya ansikten. 

www.grindex.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×