Grön investering för Peab

Publicerad 5/10, 2020 kl. 10:30

Norska entreprenören Peab Bjørn Bygg tecknar avtal om mobila värmekraftverk och luftuppvärmningssystem från HeatWork, med förhoppning om stora miljöfördelar.

Peab Bjørn Bygg har tecknat ett avtal om att köpa 10 mobila värmekraftverk, så kallade HW 3600, och flera CliWi-system för uppvärmning av luft, från Narvik-företaget HeatWork. Maskinerna används för bland annat tjältining, byggvärme, torkning av byggnader, härdning av betong och sanering av skador, allt med vätskeburen teknik.

“Detta är en stor, grön dag för oss i Peab Bjørn Bygg”, säger Gro Skaar Knutsen, vd Peab Bjørn Bygg. “Maskinerna ger stora miljöförbättringar och kommer bland annat att hjälpa oss att uppfylla nya miljökrav från offentliga leverantörer.”

Investeringen gör det lättare för Peab Bjørn Bygg att uppnå målet om att sluta använda kokoverk på byggplatserna. Kokoverk är en dieselgenerator som ger både stora CO2-utsläpp och lokala luftföroreningar.

“Vi ser fram emot att byta ut kokoverk med ny HeatWork-utrustning. De har vätskeburen värme som ger miljövänlig uppvärmning utan avgaser, lukt eller fukt in i byggnaden. Totalt kan vi nu uppnå en minskning av konsumtion och utsläpp på mellan 80 och 100 procent.”

Tre maskiner är redan på väg till Senja, där Peab bygger en landbaserad fiskodlingsanläggning för SalMar. Den nya byggnaden får ett fotavtryck på över 13 000 kvadratmeter, och byggjobbet inkluderar omfattande betongarbete. Maskinerna används både som energikällor och styrverktyg före, under och efter betonggjutning. De återstående sju HW 3600 kommer att distribueras efter behov på Peabs andra byggprojekt i regionen. Förutom att ge miljö-, kvalitets- och framstegsresultat bidrar de också positivt till anställdas säkerhet och arbetsliv.

Peab Bjørn Bygg är en lokal samhällsbyggare i Nordnorge. Gro Skaar Knutsen säger at de alltid letar efter lokalt arbetskraft och lokala leverantörer för sina projekt. HeatWork är ett familjeägt företag med huvudkontor och fabrik i Narvik, Norge. Företaget har kompetens inom vätskeburen teknik och har vunnit flera priser för sina produkter.

“Naturligtvis är det med stor glädje och stolthet vi välkomnar Peab som kund”, säger Tommy Larsen, säljchef HeatWork.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×