Hamms batteridrivna tandemvältar visar sina styrkor i praktiken

Publicerad 23/12, 2023 kl. 12:28

Nya HD 10e och HD 12e i aktion i Sverige, Nederländerna och Tyskland med noll utsläpp.

Sedan världspremiären på Bauma 2022 har de kompakta elektriska vältarna imponerat dagligen på användare inom vägbyggnads-, trädgårds- och landskapssektorerna. Tyst, hög packningskraft och få förändringar när det kommer till drift är de viktigaste fördelarna som upprepade gånger lyfts fram av användarna. Hamm har nått en stor hållbarhetsmilstolpe för packningsindustrin i form av sina tandemvältar med batteridriven eldrift.

 

HD Compact Line med elektrisk drivning efterfrågad i Europa

Kundernas efterfrågan av vältar med noll utsläpp bekräftar den världsomspännande förändringen i tänkandet mot miljövänliga drivlösningar. Hamm-vältarna med elektrisk drivning är initialt tillgängliga i DACH-regionen, Centraleuropa och Skandinavien. De kompakta modellerna har samma kompakteringskraft som deras systermodeller med förbränningsmotorer, men de ger noll lokala utsläpp. De elektriska vältarna drivs på nästan exakt samma sätt som de dieseldrivna modellerna i HD Compact Line-serien. Det finns åtta olika batteridrivna elektriska tandemrullar att välja mellan, några med oscillationstrummor.

 

Energi för en vanlig arbetsdag

Med sina batteridrivna elektriska tandemvältar har Hamm skapat den bästa möjliga lösningen på frågorna om energieffektivitet och energitillgänglighet. Lågspänningssystemet levererar energi för drift i omgivningstemperaturer på upp till 45 °C. Vid temperaturer under 0 °C värms batteriet upp. Ett litiumjonbatteri med en kapacitet på 23,4 kWh ger energin för körning, styrning och vibrations- eller svängningsdrift via ett 48 V-system, vilket ger tillräckligt med energi för en typisk arbetsdag. För att vara redo att användas igen nästa dag kan batteriet laddas över natten. Att ladda batteriet från 0 % till 100 % vid 400 V med en snabbladdningskontakt kräver endast ca 4 timmar.

 

Noll lokala utsläpp och tyst drift – till nytta för både människor och miljö

Fyra av de elektriska modellerna från Hamm är utrustade med oscillationstrummor, inklusive två kombinationsvältar. Det är här den redan tysta svängningen möter den tysta elektriska drivningen. Resultatet av detta är tysta packningsmaskiner som orsakar mycket få vibrationer i omgivningen. De är idealiska för kompaktering i bullerkänsliga och vibrationskänsliga områden, som nära sjukhus eller historiska byggnader.

 

Kostnadseffektivitet med elektroniska komponenter utan underhåll

Vibrations- eller oscillationsenheten drivs av elektriska specialdesignade, kompakta synkronmotorer. Som ett resultat mer än fördubblas effektivitetsklassningen och energibehovet minskar också. Den omfattande elektrifieringen minskar hydrauloljevolymen med 70 %. Dessutom återförs en stor del av bromsenergin till systemet med hjälp av regenerativ bromsning. Det finns väldigt få slitdelar i hela systemet. Dessutom är alla elektriska komponenter, såsom batteri, elmotorer, växelriktare eller DC-DC-omvandlare helt underhållsfria.

Hållbart helhetskoncept ger höga energibesparingar.

 

Fördelar för anbud i Europa

I vissa länder är specifikationer för utsläpp redan ett viktigt inslag i anbudsförfaranden. Ju lägre utsläpp desto bättre utvärdering av byggföretag i tilldelningsprocessen, t.ex. via ett poängsystem. I vissa fall innebär dessa poängsystem i praktiken att byggföretag endast har en chans att få uppdraget om de använder eldrivna maskiner. Med sina elektriska vältar tillhandahåller Hamm de rätta lösningarna att ta hänsyn till under tilldelningsprocessen.

www.wirtgen-group.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×