Här är de senaste arbetsplattformarna

Publicerad 5/3, 2019 kl. 12:07

Flera nya arbetsplattformar har gjort sin entré på marknaden under de senaste 12 månaderna. SRT listar här några av de främsta nyheterna, alltifrån batteridrivna till kompakta och innovativa modeller.

Först ut är den nya batteridrivna, bilmonterade liften K20 från franska Klubb, som nyligen lanserats i Norden. Denna bilmonterade lift har en arbetshöjd på tio m och en horisontell räckvidd på fem m. Den är miljövänlig och kompakt samt fungerar utan ljud och förorenande utsläpp. Därför lämpar den sig för arbete på hög höjd i stadsområden, underhåll av offentlig belysning, installation av videoövervakningssystem eller underhåll av grönområden. Liften går även att använda inomhus i till exempel köpcentrum, livsmedelsbutiker och mässhallar. Plattformens rörelse styrs med en lättanvänd joystick. I Sverige distribueras K20 av Scandlift.

 

Merlo

Merlo lanserar teleskoplastaren P30.10, ett mindre alternativ till Merlo P38.13 och P40.17. Med sina 212 cm i höjd och 210 cm i bredd kan den ta sig in och arbeta i trängre miljöer. P30.10 väger drygt sju ton, lyfter 3000 kg och har en maximal lyfthöjd på 9,6 m. Det är den enda modellen i den här storleksklassen som liksom P38.13 och P40.17 har stödben. Dessa ger ökad stabilitet och trygghet i arbetet och gör det i praktiken möjligt med hög lyft- och höjdkapacitet kombinerat med ett kompakt format. Motor är 75 hk (55 kW), har 2-, 4- och krabbhjulsstyrning och har en transporthastighet på 40 km/t. P30.10 finns nu tillgänglig för provkörning i Sverige. I Sverige säljs Merlo av AB Hüllert Maskin.
 

Jekko

Jekko har släppt JF545, deras nya minikran med arbetsplattform. De kallar den deras “mest innovativa maskin, en gamechanger” och har en teleskopbom med tre sektioner och nyutvecklad mjukvara som bjuder på automatisk och variabel geometrisk stabilitetskontroll samt ett nytt automatiskt “counterweight dismantling system”, vilket betyder att man enkelt kan av- och påmontera motvikten på maskinen. Maxvikten är 15 500 kg, dimensionerna 5450 x 1840 x 2750 mm och kranarmslängden 28 m.

“Lillasystern” till JF545 heter JF365, också en minikran med arbetsplattform. Här har man valt att fokusera på kompakt storlek, flera nya applikationer och mångsidighet. JF365 saknar motvikt för att ytterligare öka sin konkurrenskraft när det kommer till kompakthet och prestanda. Alberto Franceschini, försäljningschef på Jekko, säger: “Efter succén med JF545 valde vi att behålla samma format och konfiguration, men bytte ut kranelementet med en av Fassis bästsäljare, F365, som funkar på samma sätt som 545 men utan den avtagbara motvikten, vilket leder till en mer kompakt och lättare kran samtidigt som den erbjuder samma prestanda.” Den mindre storleken möjliggör arbete i trånga utrymmen såsom i stadscentrum, inom industrisektorn, för installationer på arbetsutrymmen eller i särskilda lyftsituationer nära väggar, då rotationen är begränsad till maskinens arbetsområde utan omfånget hos en motvikt. JF365 har ett fast chassie med en lastkapacitet på tre ton. Den erbjuder proportionerliga radiokontroller, hydraulisk aktivering för tillbehör, stabilitetskontroll och en mindre och lättare jib som möjliggör installation av en plattform på huvudbommen. Kranen kan användas horisontellt och vertikalt och kan därmed arbeta runt hinder med hjälp av krok eller vinsch. Det går även att använda en glaslyft och en hydraulisk arbetsplattform för antingen tre eller två personer. Arbetsplattformen har dubbelartikulation i tremansversionen eller en tvåpersonskorg med jib. Räckvidden är upp till 29 m. Kranen kan användas med enbart en operatör tack vare radiokontrollen, som möjliggör aktivering, deaktivering, kranmanövrar, stabilisering och jibintegrering. JF365 har både en 55 kW Kubota dieselmotor och en 13 kW trefas elektrisk motor, som användaren kan växla mellan. Maximal lyftkapacitet ligger på 11,5 ton, vikten på 12 300 kg (+ 700 kg för jib) och kranarmslängd (med jib) på 26,5 m. Kranens dimensioner är 1,8 m bredd, 5,5 m längd och 2,7 m höjd.

Ny arbetsplattform från Alimak

På årets bauma lanserar Alimak det nya kraftfulla klätterarbetsplattformen Alimak MC 650. Den nya modellen har en plattformslängd på över 19 m i enmastkonfigurationen och över 40 m i tvåmastkonfigurationen. Den bibehåller sin nyttolastkapacitet även på de längre plattformarna. Den maximala lastkapaciteten är 4000 kg i enmastversionen och 7100 kg i Twin-varianten. MC 650 använder samma patenterade mastdelningssystem som hos Alimak Scando 650, vilket innebär att den maximala längden på plattformen beror på längden på byggnaden där den används. MC 650-plattformen fungerar i hörn, kurvor och vinklar och kan formas efter byggnaden. Därtill kan den också användas med Scando 650s masthissystem. MC 650-arbetsplattformen kan användas på såväl ett mobilt chassi som på en fast bas.

 

Manitou

Manitou släpper nu Manitou 180ATJ. Den kan ta sig fram i svår terräng tack vare sina s k heavy-duty axles som möjliggör full transmission på framhjulen och oljade bromsar i axlarna. Kranen kan göra fyra rörelser samtidigt, men hastigheten av de främsta hydrauliska rörelserna är automatiskt sänkta för att undvika att korgen skakas om och för att öka säkerheten. När den befinner sig i transporteringsläge kan jibben göra upp-/nedrörelser och tornet röra sig höger/vänster. Maskinen drivs av en 18,5 kW Kubota V1105-E4B-motor på 24,1 hk med tre cylindrar. Komfort och säkerhet på plattformen har tagits i beaktande med dess “dödmanspedal”, ergonomisk kontroll (joysticks för lyft och transport är separerade), samt att kontrollerna i korgen är skyddade. Utsträckt är kranen totalt 18,19 m i höjd och 5,56 m i längd. I Sverige är Scantruck återförsäljare till Manitou.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×