Här är nyheterna inom elverktyg

Publicerad 6/3 kl. 13:45

Vad gäller batteridrivna och sladdlösa verktyg står det verkligen inte still, och även i årets utgåva av SRTs elverktygstema möts vi av en uppsjö nyheter från några av våra största tillverkare.

Hikoki släpper ny fogpistol, cirkelsåg, med mera

Hikoki lanserar en 18V batteridriven fogpistol, AC18DA, med anti-dropp-funktion som förhindrar att tätningsmaterial i munstycket droppar. Verktygets funktioner inkluderar en självstående design, variabel hastighet, LED-ljus, verktygslöst kolvbyte, med mera. En annan nyhet är CD3605DB, en 36V cirkelsåg med kolborstfri motor och varvtal för metallkapning. Den har bland annat ett 58 mm kapdjup, raka skär och mjukstart. Den nya betongslipen GM13Y har en effekt på 1900 W och ett fjädermonterat borstsystem, samt justerbart varvtal och variabel hastighet. Minidyckertverktyget NT1850DA är inställbart för enkel- eller serieskott och har en säkerhetsspärr som förhindrar oavsiktlig avfyrning. Modellen saknar behov av kompressor, slang eller gas, och har enligt Hikoki en kapacitet på 1000-1300 dyckert per laddning med 2,0 Ah batteri. Övriga funktioner är djupjustering utan verktyg; bälteskrok; batteriindikator; med mera.

Hikoki släpper dessutom sex nya vinkelslipar (G1813DVE, G1813DVF, G3613DVE, G3613DVF, G3615DVE och G3615DVF) med variabelt varvtal och som finns som 18V eller 36V. Tre modeller har automatisk avstängning om maskinen faller i marken, de andra har dödmansgrepp. Verktygen har bland annat sprängskydd med verktygslös justering och montering; hållbarhet mot damm och fukt; och smal greppomkrets. Fyra av modellerna har en skivdiameter på 125 mm, de övriga 150 mm.

 

Ny krysslinjelaser och mycket mer från Dewalt

Dewalt introducerar DCLE34031, en 18V XR 3 x 360 grön krysslinjelaser som levererar mer än 10 timmar gångtid, enligt Dewalt. Verktyget innehåller grön stråldiodteknologi och ger en noggrannhet på upp till +/-3 på 10 meter med synlighet på 40 meter (och upp till 100 meter med DW0982G lasermottagare). På/av-knapparna för laserlinje ger användaren kontroll över vilka linjer som aktiveras. Dewalt lanserar även DCW682, en 18V XR lamellfräs, som levererar upp till 300 kex eller 600 kap per laddning. Den har fasta djupinställningar på 0, 10 och 20 kex. Den nya 18V XR kolborstfria magnetborren med Flexvolt Advantage-teknologi (DCD1623) klarar upp till 40 hål per laddning, enligt Dewalt, och har en borrkapacitet på 50 mm med kärnborr. Modellen är Perform and Protect-godkänd med funktionen Gyro som är en lyftdetektering som detekterar överdriven rotation och automatiskt bryter strömmen. Dessutom lanserar Dewalt en 54V XR FlexVolt 305mm kap-/gersåg, som enligt Dewalt kan leverera upp till 675 snitt i 83 mm golvlister med ett 9.0 Ah XR FlexVolt-batteri. Den omdirigerar förlorad energi tillbaka till batteriet medan den koniska transmissionen minskar effektförluster som kan uppstå med remdrivna konstruktioner. XPS-såglinjesystemet ger exakt indikering av kaplinjen, samtidigt som djupstoppen gör det enkelt att göra gerings-, fas- och falsningssnitt, enligt Dewalt. Användaren kan kapa små profiler och stora byggvirken upp till 90 x 310 mm med hjälp av det stora 120 mm höga dubbla parallellanslaget.

 

Bosch lanserar två nya sticksågar och tre Biturbo-verktyg

Bosch Professional släpper två sladdlösa sticksågar med kapdjup på 155 millimeter. GST 18V-155 SC med barrel grip har ett 360-graders greppomfång. Bosch 18V-155 BC med bow handle har en accelerationsbrytare för att löpande styra kaphastigheten. Verktyget har LED-ljus, Drop Control och kan användas med våt- och torrutsugare. Dess 18V-batterisystem har lagt grunden för AmpShare – Powered by Bosch, en batteriallians som erbjuder kompatibilitet mellan flera varumärken.

Bosch släpper även tre sladdlösa 18V Biturbo-verktyg: en borrhammare, tigersåg och vinkelslip. Borrhammaren GBH 18V-40 C har en slagenergi på 9 Joule, och ProCore18V-batteriet monteras på framsidan och inte under vilket gör den lättare att hantera, enligt Bosch. Verktyget har ett interaktivt gränssnitt samt tre arbetslägen (Auto, Mjuk och Favorit). Tigersågen GSA 18V-28 är lämpad för rivningsarbeten med exempelvis metall, trä och murverk, och motsvarar enligt Bosch ett sladdrivet verktyg med 1100 W effekt. Vinkelslipen GWS 18V-180 PC är optimerat för enkel kapning, och med en 180 mm-kapskiva är den minst 30 procent lättare och mindre än en konventionell stor vinkelslip, samtidigt som den bibehåller ett jämförbart kapdjup på 61 mm, enligt Bosch.

Bosch lanserar även två excenterslipar på 12V och 18V. Den lättare och mer kompakta GSS 12V-13 är lämpad för vertikalt eller ovanförliggande arbete. GSS 18V-13 rekommenderas för större ytor och användning under längre tid. Tack vare tre slipplattor i olika former kan maskinerna anpassas. Plattorna kan bytas ut och når hörn i svåråtkomliga områden. Bosch släpper även den större vinkelslipen GWS 30-230 PB, lokaliseringsinstrumentet Wallscanner D-Tect 200 C, samt lasermätaren GLM 150-27 C.

 

Flera nya produkter från Flex

DGE25 är en ny batteridriven rakslip 18,0V med variabelt, högt varvtalsområde. Den har varvtalsval med fyra nivåer; CDC-konstantelektronik; mjukstart; med mera. Det elektroniska styrsystemet skyddar maskinen, förlänger livslängden och ökar effektiviteten, enligt Flex Scandinavia. Flex släpper även DGE8-32, en högvarvig rakslip med lätt vikt. Den har mikroprocessorkontroll med mjukstart; återstartsskydd vid elavbrott; temperaturövervakning; med mera. Flex lanserar även en ny mutterdragare vars slagmekanism och motor är placerade i ett förstärkt pressgjutet aluminiumhus med hög väggtjocklek. Motorn finns i aluminiumhöljet, inte i handtaget. Dämpningselementet skiljer handtaget från motorn, vilket enligt Flex ger mindre vibrationer. Flex släpper även en kompakt 18V skruvdragare som levereras med 2,5 Ah batteri, och LED-belysningstekniken gör att ljuset lyser både innan och efter användandet.

På ljusfronten lanserar Flex tre nya arbetsbelysningar/strålkastare (LED). De har tre ljusstyrkor: 1000, 2000 och 4000 lumen. Det multifunktionella huvudet med tre belysningspaneler med två rotationsaxlar tillåter en fri positionering. De går att användas på stativet eller hängande i krokarna. Flex släpper även ett nytt 8,0 Ah batteripaket Li-Ion Power Plus 18,0V 521.078, för maskiner som drar mycket ström och används under lång tid. Den patenterade Therma-Tech-tekniken absorberar den värme som uppkommer och skyddar battericellerna, enligt Flex.

Flex släpper även en avståndsmätare i två modeller, ADM70 G och ADM100 G. Den kännetecknas av höjdmätning med indirekt avståndsmätning (singel och dubbel pythagoras). Övriga nyheter som släpps under 2023 är ett nytt batteriblås, dammskydd, tigersåg och skruvdragare i fickformat.

 

Hilti fyller på med verktyg till ny batteriplattform

En stor nyhet från Milwaukee är deras nya batteriplattform Nuron, som gör det möjligt för användare att driva runt 70 verktyg på en enda 22 V-plattform, kompatibel med alltifrån skruvdragare till bildningsmaskiner. I början av 2023 fylls utbudet på med nya produkter, däribland borrhammaren TE 4-22 och slagskruvdragaren SIW 4AT-22. Den batteridrivna mutterdragaren SIW 4 AT kännetecknas av 1/2” spärrstift; maximalt vridmoment på 90 Nm (1), 135 Nm (2), 213 Nm (3); och sönderdragningsmoment på 338 Nm. Den är lämpad för icke-bärande infästning, och har en borstlös motor som gör att mutterdragaren håller längre och klarar mer per laddning, enligt Hilti. Den har även automatiserat exakt vridmoment, och om användaren lägger till den valfria SI-AT-22 adaptiva momentmodulen sparar användaren tid vid montage av kompatibla infästningar i enlighet med godkännanden, enligt Hilti. Verktyget erbjuder snabbare infästning av expander med större kontroll (tre hastighetsinställningar och förbättrad LED-belysning). Användningsområden inkluderar bland annat bultning av stål (M8-M16 diameter) och montage av HUS-ankare i betong (6–8 mm diameter).

Den nya, batteridrivna SDS Plus-borrhammareen TE 4 har en vikt på 2,45 kg (enligt EPTA-metoden 01/2003); slagborrningsområde på 4-14 mm; och slagborrningsområde i diameter på 4-28 mm. Funktioner inkluderar god avvägning mellan effekt och vikt, borrhastighet och arbete per laddning; snabbare borrning då den nya borstlösa motorn och Nuron-batterierna erbjuder 20 procent mer kraft, enligt Hilti; minskad vikt; med mera. Användningsområden inkluderar borrning och slagborrning i betong och murverk; borrning ovanför huvudet i betong; montage av slagankare i betong (med TE-C bitshållare och sättverktyg); med mera.

 

Skruvdragare i T- och C-form från Festool

Festool släpper en ny skruvdragare i 18V-systemet som finns tillgänglig i T- eller C-form. Modellerna (TXS och CXS) erbjuder snabbt verktygsbyte med FastFix och Centrotec-system. TXS:s klassiska T-form gör den lätthanterlig och gör avståndet till arbetsobjektet kort, medan CXS:s C-form med greppläge i borr- och skruvaxeln gör det lättare att arbeta med precision, enligt Festool. Modellerna har även funktioner såsom bitsfack, ljusstyrning och Systainer med fack i locket. I övrigt lanserar Festool sänksågen TS 60 K, en mångsidig sänksåg med sågdjup på 60 mm som kan göra geringssnitt på 45 grader i skivor upp till 40 mm, även med styrskena, enligt Festool. Den har ett varvtal på maximalt 6800 varv/min. Övriga nyheter som Festool släpper är den batteridrivna bordssågen CSC SYS 50 som bland annat kännetecknas av en centralt placerad display där användaren ställer in höjd och vinkel; den batteridrivna kap- och gersågen KSC 60 med Li-jon-batteri och borstlös motor, och som har geringsvinklar upp till 60 grader åt båda håll och lutningsvinklar upp till 46 och 47 grader (höger respektive vänster); den nya betongslipen Renofix RG 130 ECI som kännetecknas av sin borstlösa EC-TEC-motor och som går att använda dammfritt med dammsugaren CTM 36 E AC Renofix; samt ExoActive, ett aktivt exoskelett som drivs av ett 18V batteri, utformat för att göra ansträngande arbete ovanför huvudet lättare.

 

Ny slagborrmaskin och borrskruvdragare från Milwaukee

M18 Fuel slagborrmaskin och borrskruvdragare har en längd på 175 mm/173 mm och ett vridmoment på upp till 158 Nm. De har en kompakt design, och slagborrmaskinen ger 30 procent mer kraft under belastning för borrning i hårda träslag, enligt Milwaukee Tool. Det finns även en integrerad AutoStop-funktion. Den nya M18 Fuel 1⁄4" slagskruvdragaren har en längd på 113 mm och ett vridmoment på 226 Nm. LED-belysning med tre lampor minskar skuggbildning och ger bättre sikt över arbetsytan, enligt Milwaukee, och slagskruvdragare är konstruerad med en avtryckarkontroll.

Milwaukee lanserar även nya batteridrivna rakslipar, nämligen M18 Fuel rakslip med One-Key, hastighetsreglering och paddelbrytare; rakslip med One-Key, hastighetsreglering och låsbar strömbrytare; samt rakslip med låsbar strömbrytare. Verktygen är utrustade med RapidStop och stoppar de flesta verktygstillbehör på mindre än två sekunder, enligt Milwaukee.

Milwaukee släpper också en ny M18 Fuel 55 mm sänksåg med kraft nog att kapa massivt hårt trä och som kapar 50 mm ek utan att tappa varvtal, enligt Milwaukee. Sänksågen har vinkeljusteringsstopp vid 0, 22,5, 45 och 48 grader, plus ett stopp vid -1 grader för att göra backsnitt. Djupjusteringen har två skalor (en för styrskena och en utan skena) som justeras med ett knapptryck. Designen möjliggör sågning så nära som 12 mm från väggar, enligt Milwaukee. Bladbytessystemet spärrar strömbrytaren och bladet i läge medan det byts, och sänksågen har ett fönster på sidan för att ge användaren överblick, samt en fjäderbelastad klyvkniv.

Övriga nyheter från Milwaukee innefattar en SDS-Plus-borrhammare som består av en dammutsugsadapter med möjlighet att ansluta olika borr i diametrarna 5 till 12 mm; M12 Fuel-nibblare med variabel hastighet; batteridriven 75 mm bandslip i M18-sortimentet; kompakt M12-kabelklammerpistol; batteridriven M12-detaljslipmaskin; samt en M12-fläkt som enligt Milwaukee erbjuder 18V-prestanda.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×