Herok – en företagsgrupp med Bamseperspektiv

Publicerad 31/5, 2019 kl. 16:08

Efter en lång bana av namnbyten har det Örebrobaserade maskinuthyrningsföretaget Herok hittat sin form. “Vi går för mästerskapet”, säger de när SRT besöker. Och vägen dit ska vara i samma anda som världens starkaste björn, Bamse.

Det händer mycket på rentalmarknaden idag och kartan ritas om lite grann hela tiden. Nya och gamla aktörer dyker upp i nya former och växer. Ett bra exempel är maskinuthyraren Herok som har visat på en fantastisk utveckling under de senaste åren. För en tid sedan träffade SRT en entusiastisk uthyrarkvartett i Heroks, Rikard Rosander, Per Karlsson, Magnus Jaasund och Lasse Hedström. Rikard är styrelseordförande i Herok Group och Per koncernens VD. Magnus är verksamhetschef för liftar och Lasse depåchef i Stockholm.

 

Började för 40 år sedan

Men allt började så långt bak i tiden som 1979 då Enar Rosander startade bolaget ER Maskiner i Örebro som fortsatt är huvudägare i det som idag kallas Herok. Under 1980-talet började man arbeta med liftuthyrning under namnet Hyrlift vilket skulle resultera i att man öppnade depåer i Västerås och Eskilstuna. Man hade under en tid till och med egen tillverkning av saxliftar. Under 1990-talet skulle det hända mycket med bolaget. I början av decenniet kom Enars son Rikard Rosander in i verksamheten och tog efter några år över som vd då Enar gick i pension. 1995 förvärvade man Tibnors maskinuthyrning i Örebro vilket ledde till ett bredare utbud av hyresmaskiner. I slutet av 90-talet började även Rikards syster, Ingela Hellqvist, att arbeta i företaget. Verksamheten rullade på och affärerna gick bra och efter ett antal år kom Rikard i kontakt med Per Karlsson som drev en bygghandel i Örebro. Med tiden började man samarbeta och idéerna växte tills beslutet togs att slå samman verksamheterna, bygghandeln och Byggmaskiner i Örebro. Ett nytt bolaget bildades, HEROK, som står för Hellqvist, Rosander och Karlsson. Rent symboliskt står “ER” för Enar Rosander, en vinkning till företagets absoluta början. I koncernen finns även Trafikbutiken med verksamhet i Örebro och Jönköping. Trafikbutiken erbjuder uthyrning, etablering samt försäljning av tillfällig trafikutrustning. Trafikbutiken startades 2013 tillsammans med Urban Nordengren som då kom från ATA. Man har också förvärvat Truckbolaget i Örebro under 2014 som erbjuder förartjänster av Roto teleskoptruckar samt hyr ut olika typer av truckar och ingår som en del i Herok.

 

En grupp med många fokus

Det är i år drygt sex år sedan Herok startades i Örebro och det har hänt mycket under dessa sex år. Idag är Herok en grupp av företag med olika fokus men inom samma industri. Alla företag faller under Herok Group AB med huvudsäte i Örebro. Att allting ligger under samma tak är dels symboliskt viktigt, men också för att det underlättar internfakturering och förbättrar synergierna i företaget. I företagsgruppen ingår Herok Rental AB, som förutom liftar även hyr ut byggmaskiner, anläggningsmaskiner, teleskoptruckar, hissar och bodar. Herok Byggmaterial AB är ett regelrätt byggcenter i Örebro som har allt för professionella byggföretag. Det ganska nya bolaget Herok Projekt AB jobbar med lite större projekt, eller snarare riktigt stora projekt som byggnation av exempelvis serverhallar för internationella aktörer. Inom Herok finns även gruppens utbildningsinitiativ, Herok Akademi, som erbjuder en rad olika branschutbildningar som utbildning inom liftar, truckar, YKB och arbete på väg, för att nämna några. Dessutom erbjuder Herok flera sidotjänster som försäljning av arbetskläder med tryck, körkort för lift med mera. Med så många olika bolag att hålla redan på beslutade man att samla allt under moderbolaget Herok Group AB som grundades så sent som i januari i år. Idag finns Herok i fem städer, Örebro, Västerås, Eskilstuna, Karlskoga och Stockholm, där det två sistnämnda startades så sent som hösten 2018. I Örebro finns man på två adresser nära intill varandra då man delat upp verksamheten i byggbutik, byggmaterial och maskinuthyrning. 

Herok Rental AB är idag en komplett maskinuthyrare med allt ifrån små lätta utrustningar upp till tyngre entreprenadmaskiner. Lift- och trucksortimentet är omfattande. Räknar man bara liftarna så har man idag över 1000 enheter. I sortimentet dominerar liftar från Skyjack men man har också en hel del Genie, JLG, Dinolift, Omme, Palfinger, Haulotte och Merlo. Man hyr dessutom ut bodar, GEDA-hissar, ställningar från Instant och Altrex med mera.

 

“Vi satsar på mästerskapet”

Efter den så kallade konsolideringen med bildandet av moderbolaget Herok Group AB med två affärsområden som utgörs av Herok Rental AB och Herok Byggmaterial AB har man lagt en stabil grund för att kunna växa ytterligare. Och för att växa måste man göra det bästa för kunderna. Målet är enkelt för koncernens VD Per Karlsson. “Vi ska alltid erbjuda det bästa till våra kunder. Och vi satsar för att ta hem hela mästerskapet, inte hamna på andra eller tredje plats. Vi ska vara mästerliga i alla delar av vår verksamhet. Vi är tillräckligt smarta, eller dumma, för att tro att vi kan”, säger Per. Receptet på att ta sig dit tror Rikard Rosander ligger i att ha en bra attityd. “Vi ska ha ett Bamseperspektiv och vara tydliga mot våra kunder och att de kan lita på oss i alla avseenden”, säger Rikard. “Vi strävar efter att vara transparanta i alla avseenden”, tillägger han. Per och Rikard är också tydliga att påpeka att Herok Group inte är ett ägarstyrt bolag utan här är det “teambuilding” som gäller. “Det vore förödande för företagets fortlevnad om verksamheten vore upphängd på några få personer. Här är alla med och bestämmer och leder bolaget och dess verksamhet in i framtiden. En platt organisation är det vi helt tiden eftersträvar”, säger Per.

 

Siktar på en halv miljard och fem nya depåer

Omsättningsmässigt har gruppen haft en gynnsam resa. Omkring 2005, långt innan Herok, omsatte man cirka 60 Mkr och förra året landade man på 250 Mkr. Idag sysselsätter man 80 anställda totalt på de fem depåerna. Man har en tydlig femårsplan och siktet är att dubbla nuvarande omsättning till en halv miljard. “För att nå dit så måste vi bli starkare i hela Mälardalen”, säger Rikard. “Vi vill dessutom vidareutveckla vårt koncept i Örebro och växa ytterligare här och tanken är att implementera Örebro-upplägget även i Karlskoga”, tillägger han. Men för att nå en halv miljard i omsättning inom fem år kommer också kräva att fler depåer öppnas. “Vår plan är att öppna ytterligare fem depåer under de närmaste åren. Vi vet ungefär var men håller det för oss själva än så länge”, säger Per.

Trots att Herok Group numera är ganska varma i kläderna och alla i ledningsgruppen jobbat med maskinuthyrning i många år så finns en pionjärsanda i kvartetten som SRT möter. En stark vilja att skapa något bra och att man helt enkelt gillar det man arbetar med. Per Karlsson slår huvudet på spiken och säger: “Hela Herok ska innehålla en alldeles särskilt anda, en positivt sådan fylld av genuitet”, avslutar Per.

www.herok.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×