Hilti Sverige först ut med exoskelettet EXO-01

Publicerad 6/10, 2020 kl. 10:43

Hilti ingår samarbete med det globala biomekanikföretaget Ottobock i syfte att utveckla högkvalitativa och innovativa lösningar för byggbranschen. Hilti Sverige är först ut med att lansera den första gemensamma produkten, exoskelettet EXO-O1.

När det gäller byggbranschen är exoskelett lämpade för seriella och upprepande arbetsmoment över axelnivå. Ur ett långsiktigt perspektiv kan användandet av förebyggande lösningar hjälpa till att reducera belastningsskador, en av de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade sjukdomar inom byggbranschen. Axelpartiet är extra utsatt för dessa skador och detta är grunden för utvecklingen av EXO-O1.

“Vi är otroligt stolta över att som första Hiltimarknad kunna erbjuda våra kunder EXO-O1”, säger Fabio Pedrazzi, ansvarig chef Hilti Sverige. ”EXO-O1 är en världsnyhet för byggindustrin – där svenska kunder, i samarbete med Hilti och Ottobock – varit tongivande i att ta fram en helt ny produktfamilj för byggindustrin och Hilti. Sverige har sedan länge haft ett världsledande fokus på dessa områden, och nu tar vi arbetsmiljö och produktivitet till nästa nivå tillsammans.”

Exoskelettet kräver ingen energiförsörjning då armarnas vikt överförs till höfterna via överarmsstöden med hjälp av en kabelbaserad mekanisk teknik. Oberoende studier och Ottobocks forskning har visat att detta minskar belastning på musklerna och avlastar axlarna med upp till 47 procent.

”Vi är mycket glada över att kunna öppna upp för ett nytt användningsområde tillsammans med Hilti”, säger Sönke Rossing, chef över Ottobock Industrials som utvecklat industriella exoskelett sedan 2012. “Vi har erfarenhet från mer än 500 framgångsrika exoskelettprojekt, inom bilindustrin och andra branscher. Det finns en stor potential för lösningar som minskar den fysiska påfrestningen för arbetare i byggbranschen och vi ser fram emot att gemensamt kunna utöka denna pelare under de kommande åren.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×