Huddig släpper världsnyhet

Publicerad 10/10, 2018 kl. 12:31

På Svenska Maskinmässan hade Huddig en världspremiärvisning av prototypen Huddig Tigon. Huddig Tigons är fullhybriden som är en vidareutveckling från konceptmaskinen som togs fram för tre år sedan. Den går på batteri, el eller diesel. Roger Olsson som är säljare på företaget Staffare, som är återförsäljare för Huddig i Sverige, berättar om fördelarna med den nya modellen.

Med över 100 utställare och med 12 700 besökare slog Maskinmässan nytt rekord. Intresset för Huddig och för Huddig Tigon var stort med många besökare i montern under alla de tre mässdagarna. Huddig har i decennier varit ledande inom grävlastare med sina tre segment City, Cable och Rail. 

 

Unik Tigon-teknologi

Det unika med Tigon Technology är att det går att få ut upp till 30 procent högre effekt än vad själva dieselmotorn producerar. Fullhybridteknologin, kombinerar diesel- och eldrift, genererar och regenererar energi på ett sätt som aldrig gjorts i en entreprenadmaskin tidigare. Tigon Technology ger en högre verkningsgrad och bättre prestanda som resulterar i avsevärt lägre bränsleförbrukning, mer effekt, bättre terrängframkomlighet, högre dragkraft, en tystare maskin samt ett mer miljövänligt arbetssätt. Maskinerna kan köras på el eller Diesel med eldrivlina.

Huddig Tigon grävlastaren delar många komponenter med den beprövade 1260D plattformen. Med den unika fullhybridteknologin blir maskinen optimal att använda i situationer där ljudnivån måste vara låg, utsläppen minimala, effektbehovet stort, terrängframkomligheten är viktig och markskador måste minimeras. Ett flertal företag har redan tecknat sig för den förserie som skall produceras 2019. Man kan se det som en hårdtest av maskinerna och man förväntar sig en utvecklande och givande diskussioner med ägarna av förseriemaskinerna. År 2020 är det planerat att maskinen skall sättas i serieproduktion och vara tillgänglig för den bredare kundkretsen. Med Huddig Tigon driver Huddig utvecklingen i branschen. Många av de utvecklingssteg företaget tar i samband med Tigon, införs även löpande på seriemaskinerna 1260D. Bland annat är styrsystemet för 1260D framtaget för att kunna hantera Tigons avsevärt högre krav på processorkapacitet. Det gör att hela plattformen i 1260D är väldigt välutvecklad och modern.

 

Många fördelar med Huddig Tigon

 “Tigon konceptet kommer att förändra hur vi och resten av världen kommer att bygga maskiner”, berättar Huddigs VD, Lars Lindahl. Bertil Gyllner, som är konstruktionschef på Huddig, inflikar att maskinen ökar prestandan, minskar bränsleförbrukningen och minskar miljöpåverkan.

Daniel Åkerström som är projektchef för Tigon berättar att fördelarna är många med Tigon. Bland annat styrs varvtal och kraft individuellt för varje hjul och kan därmed anpassas för varje uppkommen situation. Styrsystemet vet hur mycket maskinen styrs och kan därmed anpassa hastigheten så man har full styrförmåga även om man skulle tappa markkontakten med ett eller flera hjul. Dragkraften flyttas automatiskt till det eller de hjul som har den bästa greppet mot marken. Känslan är att köra en maskin med diff-spärr men utan att förlora styrförmågan. Innebär maximal framkomlighet och ingen onödig påverkan på underlaget med hjul som släpar eller kasar vid kraftiga svängar. Maskinen kontrollerar styrningen 100 ggr per sekund och anpassar hela tiden varje hjul individuellt efter rådande hastighet.

Litiumbatteriet laddas kontinuerligt i maskinen. Tack vare dess storlek och kraft så kan den tillföra kraft och energi och kan bibehålla en högre hastighet i exempelvis uppförsbackar. En stor del av den energi som går åt i uppförsbacken regenereras i nedförsbacken. 

Litiumbatteriet används inte bara som kraft-boost av prestandan utan kan helt och hållet driva transmission och hydraulik. Vid stationärt arbete laddar man samtidigt batterierna via en extern laddningskälla. I tätbebyggd område så stänger man enkelt av dieseln och går på ren eldrift. 

Fullhybridsteknologi som kombinerar diesel och elkraft genererar och regenererar energi som ingen annan entreprenadmaskin gjort tidigare. Teknologin ger högre verkningsgrad, bättre prestanda som resultat. Lägre bränsleförbrukning, mer effekt och ett mer miljövänligt arbetssätt.

Topphastigheten kommer att bli högre på de här maskinerna. Med tanke på betydligt lägre bränsleåtgång som ger minder utsläpp så borde maskinen vara toppen för tätbebyggelse. Vill man helt slippa buller så kör man bara på elen. Bengt tror att detta är framtiden för entreprenadmaskiner.

Åke Svensson från Teknikföretagen utbrast spontant: “Jätteimponerad”. “Jag tror att den här tekniken har massor av framtidsmöjligheter. Det är så roligt för det här är ju ett exempel på där svensk industri kommer med nya innovationer och skapa nya möjligheter. Att ligga i framkant hela tiden”, säger Åke Svensson.

Per Anders Bjuggstam från Elforrest var lika positiv. “Jätteroligt att Huddig har tagit det här steget. Jag tror man sätter en stämpel, ett ordentligt avtryck bland den här typen av fordon och det här är helt klart framtiden”, säger Bjuggstam.

I Stockholmsområdet är säljer Roger Olsson Huddig. Roger är Huddigsäljare på Staffare AB sedan några år tillbaka och mycket förväntansfull vad gäller det nya Tigon-konceptet.

“Jag har själv jobbat inom marknadsföring och försäljning i maskinbranschen i snart 25 år, alltid med Premium Brand och måste faktiskt säga att Huddig Tigon är det absolut häftigaste jag fått vara med om. Att Sverige har en tillverkare i världsklass som nu också lanserar ett unikt koncept som ingen annan är i närheten av. Jag är både stolt och glad över att få vara med om en smärre revolution inom entreprenadbranschen. Det här är framtidens sätt att bygga maskiner på och man sparar både bränsle och miljö”, säger Roger.

Lars Lindahl, vd Huddig summerar och framhåller att med Tigon Technologi visar Huddig vägen in i framtiden. 

Förutom Huddig Tigon visade Huddig upp en Huddig Rail med drivna rälshjul och en Huddig Cable utrustad med Lift2200 i montern. Tack vare maskinens mångsidighet var det dessutom flera redskapsleverantörer som valt en HUDDIG som demomaskin i sina montrar, bland andra Trejon, SMP, Waldung och Rototilt.

 

Fakta Staffare AB

Staffare AB grundades 1982 av Anders Staffare. Bolaget har idag 65 anställda och finns på åtta orter med fullserviceanläggningar i Bollnäs, Hudiksvall, Timrå, Skellefteå & Luleå. I Stockholm, Västerås & Uppsala har man försäljningskontor. Staffare säljer förutom Huddig många andra stora varumärken som Wacker Neuson, Weidemann, Manitou, Massey Ferguson, Rottne, Kverneland, Pöttinger och Trejon. Totalt arbetar åtta säljare med Huddig inom bolaget.

www.huddig.se

www.staffare.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×