Intressant utveckling på liftar

Publicerad 23/12, 2019 kl. 12:33

Liftar, liftar, liftar… en produktgrupp som bara verkar växa och växa både i antal modeller och varianter och även ifråga om varumärken. Liftar har blivit en egen liten produktsektor inom entreprenadmaskinsektorn. Det kanske till och med snart är dags att starta en branschförening bara för liftar. Eller ska man kalla det accessutrustning? I årets tema hittar man några av nyheterna.

Någonting hände när de första självgående liftarna började säljas i Sverige ett antal decennier tillbaka och sedan dess har det bara ökat. Idag är sortimentet gigantiskt och de olika varianterna bara ökar och ökar. Om vi pratar självgående accessutrustning i allmänhet så bör man även räkna in minikranar och kanske mobila kranar i allmänhet.

I årets sista utgåva av SRT publicerar vi alltid vårt tema om nya liftar på marknaden, något som vi gjort de senaste 15 åren sedan tidningen startades. 

 

Autokrancentret

Autokrancentret AB som drivs av Bengt-Åke Bengtsson i Falkenberg har under året presenterat Dexter 15 ZA. Dexter 15 ZA är en ny släpvagnslift med 15 meters arbetshöjd och en maximal räckvidd 9 meter. Liften är byggd med samma enkla och driftsäkra teknik som för övriga Dexterliftar, dock med en extra bomdel som ger liften en särskilt god åtkomlighet. Dexter 15 ZA kompletterar modellprogrammet med arbetshöjder på 12 m, 15 m, 17 m, 19 m och 25 m. Dexter tillverkas av finska JJ-Assennus Oy och har en lyftkapacitet på 215 kg eller två personer. Den väger totalt 1950 kg.

www.autokrancentret.se

 

Brubakken

Brubakken är kanske marknads största leverantör av liftar och har under året lanserat en rad nyheter. En ny eldriven billift har tillkommit i Versaliftsortimentet, Versalift VLT 120. Det unika med denna produkt är att drivkällan är 100% eldriven. Billiften klarar en arbetshöjd på 11,80 meter med en plattformshöjd på 9,70 meter. Liften räckvidd är 6,10 meter och korglasten ligger på upp till 120 kg. I transportläge är höjden 3,3 meter och själva bilen är en Renault Master. En annan nyhet från Brubakken är släpvagnsliften danska Ommes nya larvbandslift Omme 25.00 RXJ. Den smidiga liften har en vikt mellan 4200 och 4280 kg och klarar en arbetshöjd upp till 25 meter med en plattformshöjd på 23 meter. Räckvidden är 12,80 meter och korgens maxlast 200 kg. Liftens bredd är endast 0.89 meter och klarar riktigt trånga utrymmen. Liten kan köras både på el och diesel.

Sedan har Brubakken langat ut inte mindre är fem nya lastbilsliftar från tyska Ruthmann. Ruthmann TB 300, Ruthmann TBR 260, Ruthmann TB 270 pro, Ruthmann TB 290 pro och Ruthmann T 900 HF. JLG har många nyheter man släppt i slutet av 2019 men tidningen har i nuläget inga uppgifter om dessa.

Som vi redan nämnt i reportaget om Swelift på annan plats i tidningen har Brubakken levererat ytterligare två höjdliftar från Ruthmann i Sverige. Det handlar om två Ruthmann T 570 HF till Stockholmsföretaget Swelift. Liftarna är monterade på Volvo Chassi 6x2 och är mycket extrautrustade, bl.a. med DRF. Arbetshöjden är 57 meter och hela 41 meter i räckvidd. Korgen tar 600 kg. Swelift har sedan tidigare fler höjdliftar i sin stora liftflotta och satsar alltid på att ha liftar med bra kvalitet.

www.brubakken.se

 

Zip Up Svenska AB

Zip Up har under året lanserat ett antal nyheter. Man representerar Dino Lift i Finland, som har släppt DINO 230VT. Maskinen är en rak teleskopbomlift med en arbetshöjd på 23 meter. Liften är monterad på ett 3,5 tons fordonschassi och kräver C-kort. DINO 230VT är smidig att jobba med, tillförlitlighet och kostnadseffektiv, något som definierar hela DINO-flottan. DINO 230VT är specialbyggd för uthyrning, vilket innebär att den kan köras i olika förhållanden och temperaturer. Billiftens designprincip är att kombinera enkel drift med hyressäker och avancerad ny teknik. Eftersom de 3,5 ton fordonsmonterade hissarna i allmänhet betraktas som självdrivna enheter, populära att korttidshyra, var användarvänligheten väldigt viktig. Även operatörer som inte jobbat med Dino tidigare kommer att upptäcka att den är intuitiv och lätt att lära sig. Det helt nya DINO CAN-BUS-styrsystemet har utvecklats för att vara så enkelt som möjligt att använda. Enheten är standardutrustad med automatisk nivellering och fyra olika stödbensinställningar - bred, smal och ensidig till vänster eller höger.

 

DINO RXT-serie – högre, lättare och martare.

Andra nyheter är DINO RXT, en lätt 4x4-bomlyft med hjulbultar, ett beprövat koncept för grov terräng och utomhusarbete på höjd. Den låga totalvikten på mindre än 5000 kg ger kunden fördelar med energieffektiv användning och transport samt lägre underhålls- och driftskostnader. Den tar också hänsyn till miljöaspekterna genom att minska utsläppen.

Mycket ansträngning har använts för att göra DINO RXT så användarvänlig som möjligt. Det nya fullständiga CAN-BUS-baserade styrsystemet gör det möjligt för operatören att styra alla funktioner från korgen. De tre olika styrlägena väljs med en knapptryckning och den andra axeln följer automatiskt - inga manuella justeringar behövs. Det finns 3 styrspakar i korgens manöverpanel som har dubbla funktioner beroende på om enheten körs på marken eller fungerar som MEWP när utriggarna har satts ut. 

Den helt nya bomkonstruktionen från DINO RXT med den nya ultrastarka stålkonstruktionen ger operatören överlägsen räckvidd upp till 12 meter och med en lyftkraft på 230 kg last i korgen. Vid 16 meters utsträckning lyfter den 120 kg last i korgen vilket gäller 280RXT. En annan fördel är den höghöjande ledarmen tillsammans med det rörelseintervall på 1,6 m som är långt. DINO 220RXT har en arbetshöjd på 22 meter och DINO 280RXT arbetshöjd på 28 meter.

Enheterna har standard med kontinuerlig 360-graders bomrotation med automatiskt centerstopp. Den robusta stålkonstruktionen är tillverkad i hållfasthetstål från SSAB medan bommen och de ledande armprofilerna är lasersvetsade. RXT-serien har en hydraulisk 180-graders korgrotation som standardfunktion tillsammans med ett rörelsegrad på 140 grader, 1,6 m lång jibbom. Dessa funktioner tillsammans med den enorma horisontella utsträckningen innebär mindre rörelse av maskinen medan man arbetar.

 

Nyheter från Snorkel

Zip Up representerar också Snorkel i Sverige och langar ut nyheterna Snorkel SL30RTE som är en lithiumdriven snabblift, Snorkel TM16E som är en självgående teleskopmastlift och Snorkel 660SJ som är en medelstor teleskoperande bomlift. 

Snorkel SL30RTE är en nollutsläppslift tack vare litiumjonbatterier med inbyggt batterihanteringssystem (BMS) och en integrerad elektrisk drivlinje utvecklad med Hyperdrive Innovation. Användningen av underhållsfria litiumjonbatterier minskar driftskostnaderna med upp till 95% jämfört med en motor och visar sig ha 20 gånger längre driftstid jämfört med blybatterier. Litiumjonbatterierna med nollutsläpp ger också betydligt mindre arbetsbuller, upp till 60% tystare vid mindre än 68dB. Batteriet är utrustat med en 2,5 kWh 50A batteriladdare och kan laddas helt på mindre än 6 timmar till en betydligt lägre kostnad än en dieseldriven lift.

Den större Snorkel SL30RTE kan nå en maximal plattformshöjd på 9,0 m och lyfter en maximal plattformskapacitet på 590 kg. SL30RTE har en fast plattform på 1,72 m x 4,23 m och väger 3,450 kg.

Nya Snorkel TM16E teleskopmastlyft är designad för entreprenörer och för personer som arbetar med anläggningsunderhåll.  Den är idealisk för att arbeta i trånga utrymmen. TM16E är tillräckligt kompakt för att drivas genom vanliga innerdörrar och tillräckligt lätt för att transporteras i hissar. Denna hiss är utrustad med en arbetsplattform i full storlek, komplett med förlängningsdäck och lastavkänning som standard. Den ökar effektiviteten på arbetsplatsen tack vare att det nya elektriska drivsystemet förbrukar 50% mindre ampere än de flesta hydrauliska mastlyftar, vilket ger längre driftscykler. Snorkel TM16E, som kan lyfta 227 kg upp till 6,87 m, väger bara på 1 105 kg.

Nya Snorkel 660SJ är den största modellen i en familj med fyra medelstora teleskopbomliftar, som inkluderar modellerna 400S, 460SJ och 600S. Snorkel 660SJ är byggd för att hantera tuffa miljöer och erbjuder utmärkt prestanda i grov terräng tack vare två-växlade motorer och en anslutning som levererar olja till alla fyra hjulen hela tiden, vilket ger konstant fyrhjulsdrift. Snorkel 660SJ har en lyftkapacitet på 272 kg med en maximal arbetshöjd på 22,1 m och en räckvidd i sidled på upp till 18,0 m. Denna tunga hiss är utrustad med en 2,0 meter jib för extra flexibilitet. Den är 2,46 m bred och i ihopfällt läge är längden 8,5 meter.

www.zipup.se

 

Nytt högtrycksverktyg i samarbete mellan Falch och Genie

Det nya högtrycksverktyget Falch Multi Worker 250 utökar användningsområdet för bomliften Genie SX-135 XC. Med en lastkapacitet på 300 kg (obegränsad) och 454 kg (begränsad) erbjuder Genie Xtra Capacity (XC) bomlift möjligheten att arbeta på höjden med tyngre verktyg och material. I ett samarbete med tyska tillverkaren Falch GmbH är bomliften utrustad med Falch Multi Worker 250, ett högtrycksverktyg med en arbetshöjd på 43 m och en horistontell räckvidd på 27,43 m. Detta gör att denna bomlift är lämplig för exempelvis arbeten på skeppsvarv (städning och färgborttagning) och andra arbeten som involverar åtkomst till stora områden på höjden.

Trots ett tryck på upp till 3000 bar och en pumpkraft på upp till 250 kW/enhet reducerar Falch Multi Worker 250 rekyleffekten till praktiskt taget noll, vilket ökar effektiviteten och komforten. Med ett vertikalt och horisontellt svängomfång på 30 grader kan användare ställa in vertikala och horisontella rörelser via en automatisk, elektrisk kontroll direkt på bomens plattform. Installering av Falch Multi Worker 250 på Genie SX-135 XC kan göras på mindre än tio minuter.

www.scandlift.se

 

Nyheter från Jekko

Italienska Jekko har släppt sin nya minikran SPX1280. Den nya modellen är försedd med en helt ny teknologi som förbättrar minikranens stabilitet i kombination med räckvidd och lyftkapacitet. Minikranen har ett nyutvecklat stabiliseringssystem med nya sensorteknologi och mjukvara samt försett med ett nytt användarinterfac som gör den enkel att arbeta med. Minikranen har också fått en del nya funktioner såsom jibbexpansion och att bomarmen kan lyftas samtidigt som jibben expanderas. Larvbanden har gjorts smidigare och mera lättnavigerade. Fyra olika funktioner kan kombineras och användas samtidigt. Man har också lyckats att minska bränsleförbrukningen.

I Sverige säljs Jekkos produkter av Svenska Jekko AB i Vara.

www.jekkosverige.se 

 

Mycket nytt från Kranlyft

Under 2019 har det hänt väldigt mycket. Alla vet ju att företaget sedan länge framgångsrikt säljer japanska minikranen Maeda i hela Europa och en del andra marknader också. Man är sedan ett år tillbaka återförsäljare av tyska märket Klaas aluminiumliftar. På Maskinexpo i år visade man nya modellen Theo 25 som är en billift. Den kan användas både som arbetsplattform och lift. Den låga vikten med aluminium som material möjliggör lång räckvidd runt om utöver den imponerande maxhöjden på 25 meter. Theo har utvecklat med operatören i fokus och kontrollenheten på korgen är användarvänlig och ergonomisk med exakta styrspakar för den rätta känslan vid manövrering och finjustering. Ett exempel på en uthyrare som satsat på Klaas och Theo 25 är Krankungen i Sollentuna.

I våras blev Kranlyft också exklusiv återförsäljare för Magni Teleskopic Handlers. Man visade på Maskinexpo några av nyheterna, bland annat RTH 13.26 SH som är världens mest kraftfulla roterande teleskoplastare. Den har en maximal lyfthöjd på 26 meter och kan lyfta upp till 13 ton, både på stödbenen och på hjulen. RTH 13.26 är ett bra smakprov på vad marknaden kan förvänta sig av teleskoplastare i framtiden. Med modellen kan operatören arbeta på max lyfthöjd med full rotation, d v s 360° med stödbenen ute. Hytten har 100% luftfiltrering och HVAC som standard. Med Magnis RFID-system känner maskinen automatiskt av vilket tillbehör som är monterat och anpassar dynamiska lastdiagram därefter. En annan intressant produkt från Magni är RTH 6.46 SH. Med maximal lyfthöjd på hela 46 meter slår detta kraftpaket ett världsrekord genom att vara marknadens roterande teleskoplastare som lyfter högst. Maskinen har börjat levereras i Sverige under året. Nytt sedan november 2019 är att Kranlyft även är exklusiva distributörer av Magni även i England genom sitt engelska dotterbolag.

www.kranlyft.com

 

Nyheter från Scantruck

Nyheterna om Magni och Manitou passar egentligen lika bra i temat om nya teleskoplastare. Men vi saxar lite. Scantruck som är återförsäljare av Manitou har lanserat Manitou 200ATJe som är en 100% eldriven bomlift. Den eldrivna bomliften har en arbetshöjd på 20 meter och en pallformshöjd på 18 meter. Räckvidden rakt ut är 11,57 meter och den kan lyfta upp till 230 kg. Batterieffekten är 460 Ah/2x24V. 

“Det handlar om stora fördelar för miljön med 200ATJe och inget minus för maskinens prestation. Förutom att tillmötesgå all önskan om grön miljöriktigt drift matchar bomliften därför kraven för en allsidig maskin som presterar lika bra både inne och ute. Den är både terränggående och samtidigt helt fri från emission så den är lika optimal utomhus som på byggarbetsplatsen”, säger Claus Bjerregaard som är försäljningschef på Scantruck i Danmark.

En annan stor nyhet är den terränggående saxliften GMG 6094-RT som erbjuder en stor arbetshöjd på 21.1 meter och en plattformshöjd på 18,2 meter. Liftens lyftkapacitet ligger på  540 kg och den drivs av en Kubota-motor. GMG är en amerikansk tillverkare belägen i Kalifornien. Scantruck är återförsäljare för hela GMGs sortiment.

www.scantruck.se

 

Intressant utveckling i branschen

SRT fick en pratstund med Magnus Jaasund som är verksamhetsansvarig för liftar på uthyraren Herok om vad som händer på liftmarknaden just nu. “Vad vi ser ökar kraftfullt nu, både avseende produktutveckling men också i användning bland våra hyrestagare är så kallade High-Capacity-bommar. Här tycker jag personligen det är några företag som sticker ut lite extra. Haulotte har verklingen visat framfötterna vad gäller nytänkande i utveckling och produktion av den här typen av maskiner”, säger Magnus. Tyvärr har Haulotte varit ganska annonyma i mediasammanhang under de senaste åren. Något som SRT hoppas se en ändring på då det finns många intressanta produkter hos Haulotte att skriva om. Men Magnus framhåller också andra leverantörer och tillverkare. “Scantruck som säljer Manitou har också en rad intressanta High-Capacity-bommar som verkligen klarar uppgiften bra vilket också gäller Genie som säljs av Scanlift. Jag tycker just den här produktsektorn har mycket intressant att komma med och den känns tryggt att jobba med dessa leverantörer. Tre varumärken som jag verkligen kan rekommendera vad gäller High-Capacity-maskiner”, säger Magnus. Andra sektorer på liftsidan där det händer intressanta saker, som Magnus framhåller, är bland hybridliftarna. Ett exempel på leverantörer är Liftab som säljer engelska Nifty Lift i Sverige. “Det är lithiumbatterierna som verkligen lyft batteridriften till en ny nivå. För en hyrestagare är det perfekt att kunna köra in på ett jobb med dieseldrift och när han är på plats är det bara att slå över till el. Med de nya lithiumbaterierna är räcklängden så mycket bättre. Ett intressant företag som kan mycket om den här tekniken är Nordic Battery Power AB i Mölndal”, avslutar Magnus på Herok.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×