IPAF erbjuder nu liftutbildning på svenska

Publicerad 23/12, 2020 kl. 14:39

Sveriges enda ISO-certifierade liftutbildning finns nu tillgänglig på svenska.

Den ökande efterfrågan drivs ofta av multinationella företag då de behöver en utbildning som accepteras över hela världen. Lipac utbildar över hela Sverige och ser ett tydligt behov av IPAF’s liftutbildning, bland annat vid olika datacenter som byggs här.

Liftutbildningen från IPAF (International Powered Access Federation) finns nu översatt till svenska för att möta den ökande efterfrågan på utbildade plattformsoperatörer i Norden och Baltikum. Det är det instruktörsledda utbildningsmaterialet som har översatts först och finns nu tillgängligt genom alla utbildningsföretag som är ackrediterade av IPAF. Det kan också erbjudas utanför Sverige, förutsatt att instruktören som bedömer kursen talar flytande svenska.

IPAF har sedan flera år tillbaka ett väl utvecklat system för E-learning, där man gör teoridelen framför sin egen dator och i sin egen takt. Med rådande omständigheter orsakade av pandemin uppskattar många den möjligheten. För att kunna godkännas behöver man göra både det skriftliga provet och den praktiska delen av utbildningen i närvaro av en av IPAF certifierad instruktör inom 90 dagar. Även IPAF’s E-learning kommer att översättas till svenska.

IPAF’s operatörsutbildning erbjuds för närvarande över hela Sverige av Lipac. Flera andra svenska utbildningsföretag väntas bli ackrediterade inom en snar framtid. Den ökande efterfrågan på PAL-kortet (Powered Access License) drivs ofta av multinationella företag då de behöver en liftutbildning som accepteras över hela världen.

“Idag ser vi ett stort antal utländska byggföretag som är aktiva i hela Norden, bland annat av många stora dataföretag som väljer att bygga sina datacenter i regionen. Dessa anlitar ofta stora entreprenörer från Storbritannien som är vana att kräva högsta certifiering och skicklighet för sina operatörer. Då yrkesarbetare inom bygg och anläggning kommer från hela Europa kan IPAF erbjuda liftutbildning på flera olika språk. Förutom svenska finns utbildningsmaterialet även översatt till bland annat danska, ryska, polska och kinesiska.”

Kent Boström, IPAF’s representant för Norden & Baltikum, kommenterar: “Under de fyra år jag har arbetat för IPAF har vi sett hur efterfrågan på vår liftutbildning i hela regionen ökar stadigt varje år. Ökningen började 2017, då Facebook började bygga ett datacenter i danska Odense. Huvudentreprenören för det projektet var engelska Mace, som krävde att alla som hanterar en lift på deras byggarbetsplats skulle ha en utbildning från IPAF.

Jag tror att en viktig faktor till att stora multinationella entreprenörer kräver IPAF’s liftutbildning är att den är certifierad enligt standarden ISO18878 och genomgår årliga inspektioner, var i världen den än levereras. ISO-certifierad liftutbildning har inte funnits i Sverige tidigare då det inhemska alternativet bara hävdar att man följer standarden utan någon certifiering som stöder det påståendet. Att nu kunna erbjuda IPAF’s utbildning på svenska är fantastiska nyheter.”

Katarina Jacobson, Utbildningsansvarig på Lipac Liftar, tillägger: ”Vi ser ett tydligt behov av liftutbildning från olika datacenter som byggs i Sverige. Att kunna erbjuda en ISO-certifierad utbildning på svenska är en riktigt god nyhet för oss. Då många föredrar att gå en utbildning på sitt eget språk ser vi nu fram emot att kunna nå ännu fler liftanvändare.”

www.ipaf.org 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×