IPAF tar säkerheten för mobila arbetsplattformar till en högre nivå

Publicerad 23/12, 2019 kl. 12:51

En liftutbildning med kvalitet är en billig investering då den minimerar risken för olyckor. IPAF (International Powered Access Federation) har ett omfattande program för utbildning av både plattformsoperatörer och chefer sedan 1995. Entreprenörer med höga krav på liftutbildning hjälper många att komma till insikt om vikten av en ordentlig riskbedömning. Med maskoten Andy Access lyfter IPAF fram vanliga misstag.

Kvalitetsutbildning

Fler och fler arbetsgivare inser att en liftutbildning med kvalitet snabbt betalar sig då den tydligt sänker antalet onödiga risker som operatören tar i arbetet. Ett enkelt räkneexempel är att jämföra kostnaden för en olycka med kostnaden för en bra liftutbildning.

Branschorganisationen IPAF (International Powered Access Federation) tog fram sin liftutbildning redan 1995. När standarden ”Mobila arbetsplattformar – Utbildning av operatör (förare)” - som används i bl.a. Sverige - togs fram 2004 bidrog IPAF aktivt till utformandet av standarden. Idag är IPAF’s operatörsutbildning den enda internationella utbildningen som är certifierad enligt ISO 18878:2013.

Förutom utbildning av operatörer erbjuder IPAF även Liftutbildning för chefer (med fokus på planering, arbetsledning och ansvar) samt Säker lastning och lossning av liftar (för transportföretag). Operatörsutbildningen finns även i en högre nivå, för extra krävande miljöer såsom kärnkraftverk och offshore.

 

IPAF i Norden

IPAF har varit aktiva i Norden sedan 2016, när Kent Boström klev in i rollen som representant i Norden och de baltiska länderna. Ett land som har fått se en tydlig förändring är Danmark. När Facebook började bygga ett stort datacenter (det tredje utanför USA) i Odense under 2017 kom arbetarsäkerheten högst upp på dagordningen. Huvudentreprenören, brittiska Mace, kräver sedan länge att alla liftoperatörer ska ha en utbildning av internationell kvalitet på alla sina arbetsplatser runtom i världen.

Danska uthyraren Riwal blev ackrediterad att leverera IPAF’s liftutbildning under hösten 2017 och har sedan dess utbildat över 1600 personer. Efter det har alltfler danska arbetsgivare förstått vikten av en bra liftutbildning och skapat efterfrågan till de ackrediterade utbildare som nu finns i landet.

 

IPAF i Sverige

Strax efter att svenska Lipac köptes upp av Riwal beslutades att man skulle börja erbjuda IPAF’s liftutbildning även i Sverige. Processen att bli ackrediterad pågår och Lipac räknar med att erbjuda operatörsutbildningar för IPAF under våren. Flera andra liftuthyrare kommer att ansluta sig till skaran av liftutbildare med kvalitet under 2020.

 

Andy Access

Med maskoten Andy Access lyfter IPAF fram vanliga misstag som plattformsoperatörer gör. Totalt finns drygt 20 olika affischer att ladda ner som PDF från IPAF’s hemsida. Dessa är gratis att använda på t.ex. arbetsplatser och i nyhetsbrev. Man behöver inte vara medlem i IPAF för att få använda materialet om Andy Access.

 

Virtual Reality (VR)

IPAF har sedan många år samarbete med tillverkare av VR-utrustning. Man har tagit fram banor som bygger på vanliga situationer i verklighetstrogna miljöer, där även farliga situationer kan simuleras utan risk. Förutom den mycket realistiska upplevelsen att köra en bom- eller saxlift får man påminnelser om man gör något fel. Som exempel kan nämnas att maskinen direkt påtalar felet om man kör till vänster utan att först ha tittat åt vänster.

Nyligen gjorde IPAF en omfattande studie om användandet av VR som ett alternativ till den praktiska delen av en liftutbildning. Man kom fram till att den praktiska delen inte kan ersättas av VR, däremot är det ett utmärkt hjälpmedel.

www.ipaf.org 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×