JCB lanserar många nya maskiner

Publicerad 5/9, 2019 kl. 12:00

Under en pressträff i juni lanserade JCB många nya både el- och dieseldrivna anläggningsmaskiner vid sin huvudanläggning i Rochester, strax söder om Manchester.

JCB tillhör idag de stora internationella tillverkarna av entreprenadmaskiner. Det är trots det forfarande ett renodlat familjeföretag i branschen, som idag leds av Lord Anthony Bamford, son till Joseph Cyril Bamford som grundade företaget 1945 och senare byggde den första grävlastaren.

Företaget har genom åren utvecklat ett stort och brett modellprogram av både an-läggning- och jordbruksmaskiner, idag över 300 olika maskinmodeller, som idag arbetar över hela världen. JCB har nu under försommaren även presenterat många nya produk-ter. 

 

Elektrisk minigrävare

Till att börja med lanserar JCB nu sin första helt elektriska minigrävare, 19C-1E, som ef-ter tester hos kund nu finns i serieproduktion. Det är naturligtvis helt emissionsfri men också betydligt tystare än en vanlig grävmaskin.

Med hjälp av en avancerad bilbatteri-teknik levererar 19C-1E samma prestanda som en konventionell dieseldriven 1,9 ton minigrävare, men helt utan emissioner och en kraftig minskning av både interna och externa ljudnivåer.

Den nya elgrävaren är utrustad med tre eller fyra litiumjonbatterier som ger en lagringskapacitet på 15-20 kWh. Och det med ett sofistikerat batterihanteringssystem som säkerställer fullständig växlingstillgänglighet.

JCB 19C-1E drivs med tre eller fyra litiumjonbatterier, för att ge 15kWh eller alternativt 20kWh energilagring. Detta räcker för ett full arbetsskift för de flesta minigrävarekunder. 

Maskinen är initialt utrustad med både 110V- och 230V-laddning, medan ett snabbladdningsalternativ snart kommer att finnas tillgängligt där uppladdningstiden är två timmar. Med tomt batteri kräver 230V 16A-tillförseln åtta timmars laddningstid.

Ett 48V elsystem ger en högeffektiv elmotor med vridmoment för att driva maskinens beprövade Bosch Rexroth lastkännande hydrauliska system. Detta ger samma grävprestanda som en konventionell JCB 19C-1.

 

Teletruk med eldrift

Även JCB:s unika ”teleskop-gaffeltruck” Teletruk kommer nu i en eldriven variant, JCB 30-19E. Det är den första eldrivna modellen i Teletruk-sortiment som öppnar nya möjligheter på byggen och i hamnar, återvinningscentraler och industrianläggningar runt om i världen, som kräver emissionsfri miljö.

Effekten förses med ett 80V blybatteri, vilket kan fungera fullt åtta timmars skift på en enda laddning. Batterifacket är placerat på baksidan av trucken och har konstruerats för att möjliggöra snabbt och enkelt batteribyte. Med en enda punktlyft eller annan gaffeltruck kan bytet göras på cirka två minuter, vilket garanterar maximal maskindriftstid.

 

Tre nya X-grävmaskiner

JCB presenterar nu också ytterligare tre grävmaskiner på 13-16 ton i den nya X-serien, 131X, 140X och 150X, som kompletterar förra årets introduktion av grävmaskinerna 210X och 220X.

De nya grävmaskinerna i X-serien har en robust och hållbar design för ökad produktivitet och prestanda, som kombineras med förbättrad användarkomfort och användarvänlighet. 

Nyckelfunktionerna i den nya 131X, 140X och 150X inkluderar en bredare hytt för komfort hela dagen, samt en minskning av ljudnivån på upp till 68 procent.

 

Roterande teleskoplastare

Som den största tillverkaren av teleskoplastare i världen presenterar JCB nu Hydroload 555-210R, som är företagets första roterande teleskoplastare på marknaden med maximal 20,5 meter lyfthöjd och 5,5 tons lyftkapacitet.

JCB har utvecklat Hydraload för att möta behoven hos speciallyftare och rental-marknaden. En låg och avskalad bomkonstruktion ger bra runtomsikt, som förstärks av ett omfattande urval av arbetsbelysning och kameror. Maskinerna drivs av JCB:s beprövade och högeffektiva Ecomax-motorer, som erbjuder en hög grad av gemensamma komponenter och servicerutiner med andra JCB Loadall-modeller.

 

Ökad satsning på rental i Sverige

“Flera av JCB:s nya maskiner kommer också till Sverige och Norden inom kort och är idealiska för rental-branschen”, berättar Elisabeth Levinsohn, som ansvarar för PR, marknadsföring och sales support på JCB i Malmö. Elisabeth berättar att man bland annat har introducerat den nya elgrävaren 19C-1E till uthyrningsföretag i Sverige och att de är mycket intresserade. ”Vi kommer också inom kort att sjösätta en tydligare strategi för hur vi proaktivt genom våra återförsäljare skall kontakta rental-företagen och erbjuda våra produkter och tjänster. Även detta för att fortsätta öka vår marknadsandelar i Sverige.”

JCB är stora inom rental i andra länder och man vill bli det i Sverige också. Tillverkaren har flera maskiner som är framtagna speciellt för uthyrning, bland annat minigrävare upp till åtta ton, kompakta hjullastare, mini-dumprar, vältar och flera teleskoplastare.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×