Jocke Åkerberg lyfter kundernas problem med Manitoumaskiner från Scantruck AB

Publicerad 16/11, 2023 kl. 11:12

Med hela 15 enheter i maskinparken, varav 12 är av märket Manitou, så är J. Åkerbergslyft AB en av de största aktörerna i Malmöregionen på lyftsidan. Tack vare kompetenta medarbetare så har Jocke Åkerberg som driver företaget haft en ständig tillväxt sedan han startade företaget 2011, och den röda tråden har hela tiden varit just röda maskiner av märket Manitou.

”En kombination av deras fina maskiner och Scantrucks eftermarknad är det som avgjort till Manitous favör”, säger Joakim Åkerberg.

Vi besöker lokalerna som företaget hyr inne i Malmö en solig och varm dag i mitten på augusti och bjuds på en kopp kaffe medan Joakim, eller Jocke som alla kallar honom berättar hur hans företagsresa har sett ut. 10åriga Jaktlabradoren Siri iakttar oss först nyfiket, men konstaterar sedan att hennes vältuggade stora gröna krokodil verkar roligare. Hunden har Jocke och hans sambo och tillika kollega Johanna haft i cirka tio år, det vill säga nästan lika länge som firman funnits.

”Jag startade firman 2011 när jag var 23 år gammal, då var jag ensam och hade en Manitou MRT2150. Idag är vi nio förare och har 15 maskiner, så det har onekligen vuxit en hel del”, konstaterar Jocke som har hunnit fylla 36 år. ”Vi arbetar givetvis mycket mot byggbranschen, men även en hel med event och mot industrin. Vårt arbetsområde är över hela södra Sverige. Är det i närområdet så hjular vi ut till jobben, är det längre bort så har vi en egen lastbil för att kunna flytta både maskiner och material.” 

 

Enklare för förarna att byta

Med en stor bredd på uppdragen så krävs det en rejäl maskinpark, och ännu fler redskap för att kunna lösa kundernas alla uppdrag. Maskinparken idag spänner från Manitous minsta ULM 415, som kan lyfta 1500kg och fyra meter högt till runtomsvängande  MRT2550 som lyfter hela fem ton 25 meter högt. Det är knappt att Jocke kan rabbla upp alla deras Manitoumaskiner, men efter lite betänketid konstaterar han att det förutom de redan nämnda är tre MT625: or, en MLT630, en MVT929, en MT930, en MHT790 samt två MRT2150. Dessutom en mängd redskap.

”Tack vare att jag valt och fortsätter att välja Manitou så passar redskapen jag tidigare köpt in till flera olika maskiner. Förarna uppskattar också att det är enkelt att byta från en maskin till en annan eftersom de känner igen sig i det mesta när det gäller menyer,  knappar och reglage. Det blir en lång lista om jag ska nämna exakt alla redskap vi har, men det finns olika typer av materialkorgar och personkorgar, kranarmar, vinsch, skopor, gjutbask, skitbask och vi har faktiskt en häcksax också. Värt att nämna är däremot att vi tar fram specialredskap om det krävs, oftast i samband med Scantruck som är ett väldigt bra bollplank med otroligt stor kunskap. Alla våra redskap är naturligtvis godkända och märkta efter regelverket så våra kunder kan känna sig trygga”, förklarar Jocke.

 

SENNEBOGEN 613

Den är inte röd, den går inte på hjul, men den är däremot från Scantruck AB. Företagets SENNEBOGEN 613 som köptes förra sommaren ska hjälpa kunderna där terrängen är för tuff för deras teleskoplastare. Jocke köpte den i samband med Svenska Maskinmässan på Solvalla, och den har varit efterfrågad ända sedan den anlände. Maskinen klarar en max vikt på 16 ton, och har en räckvidd på hela 25 meter.

”Lite av en chansning, men det har slagit väl ut. Ibland är det för dåliga markförhållanden för att gå ut med en teleskoplastare, och då är detta en kran i lagom storlek som är lätt att flytta och som kan börja arbeta så fort den anländer till arbetsplatsen. Vi har använt den bland annat till att lyfta betongelement och det har varit stor efterfrågan på den. Det är en otroligt trevlig maskin att köra med en jättebra hytt och hydraulik. Jag tror faktiskt att vi var först i Sverige med att köpa den”, erinrar sig Jocke.

 

Eftermarknaden är A och O

Med ett 15tal maskiner i maskinparken och nio anställda så är det otroligt viktigt att saker och ting fungerar, och snabb hjälp när det inte gör det. Jockes val av Manitou och Scantruck är naturligtvis ingen slump, utan han har konstaterat att han sover bäst om han vet att det finns en reaktionssnabb eftermarknad att tillgå. Han byter maskinerna var femte till sjätte år och har serviceavtal med Scantruck på dem däremellan vilket innebär att han utöver dagligt underhåll kan koncentrera sig fullt ut på att driva företaget.

”Jag har säkert haft närmare 20 maskiner från Scantruck. Det är väldigt fina maskiner att köra, men minst lika mycket beror på deras duktiga serviceorganisation här nere. De svarar alltid, jag får alltid ett bra bemötande och de är både kunniga och lyhörda. En del av deras personal har varit med ända sedan jag startade firman, och deras kunskap och erfarenhet är oerhört värdefull om jag till exempel vill bygga om en maskin eller ett redskap vilket vi inte helt sällan vill. När jag sedan ser att våra önskemål och ombyggnationer kommer som standard ett par år senare då får man svart på vitt att de verkligen lyssnar på sina kunder. Dessutom är det kul att de har så mycket på gång när det gäller elektriska maskiner. I dagsläget så har vi ”bara” en MRT2550 Bi-Energy som är en hybrid som kan köras antingen på nätström eller diesel, men jag har beställt två batteridrivna MT625: or som jag är jättenyfiken på. Förutom att många kunder efterfrågar elmaskiner så vill jag ju att mina anställda ska slippa onödiga vibrationer, ljud och avgaser”, avslutar Jocke.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×