Kärt återseende på Solvalla

Publicerad 2/9 kl. 16:35

Efter fyra års uppehåll var det äntligen dags för Maskinleverantörernas egen mässa, Svenska Maskinmässan. Hela 11 230 unika besökare kom till Solvalla i Stockholm den 2-4 juni, i både regn och strålande solsken.

Totalt ställde cirka 120 förväntansfulla leverantörer ut, och i vanlig ordning fanns både traditionella montrar med maskiner uppställda och demoområde där maskiner och verktyg kunde testas. Även om besökarantalet var något mindre än 2018 då 12 775 personer kom, låg utställarantalet på densamma, det vill säga runt 120 stycken. Svensk Rental Tidning besökte några av mässans utställare och tog en titt på några av deras produkter.

 

Nytt bland återförsäljarna

Bland återförsäljarna återfanns Nordfarm som visade upp kompaktlastaren Avant Tecno 650i med lyftkapacitet på 1190 kg, motoreffekt på 44 hp, lyfthöjd på 2,8 meter och maxhastighet på 23 km/h. 600-serien använder sig av Optidrive vilket minskar antalet slangar och kopplingar samtidigt som man har optimerat systemet, enligt Nordfarm.

Varabaserade Hüllert Maskin visade upp den eldrivna teleskoplastaren Merlo eWorker 25.5-904WD med maximal lyftkapacitet på 2500 kg och maximal lyfthöjd på 5 meter. Tack vare dess egenskaper är den lämpad i slutna miljöer och erbjuder drift och dragkraft även i terrängsituationer.

Wirtgen Group, som köptes av John Deere 2017, passade på att visa upp väghyveln John Deere 672GP med en arbetsvikt på 20 000 kg, nettoeffekt på 190 kW, dragkraft på 22 453 kg och vridmomentsökning (netto) på 50 procent.

OP System lyfte fram sin rivningsmaskin 830E Demolition från Sennebogen, en mångsidig universalmaskin med arbetshöjd på upp till 18 meter och lyftkapacitet på över 4 ton. Maskinens vikt är cirka 45 ton.

Power Tools visade upp japanska Hirados handhållna hydrauliska spräckare C15 och K25, som finns med olika borrdiametrar. C15 är avsedda för vertikal spräckning, och systemtrycket är 850 bar vilket uppnås med tryckförstärkare. K25-modellerna är mer kraftfulla och går att använda vid horisontell spräckning.

 

Gott och blandat från tillverkarna

Tillverkaren Steelwrist visade för första gången tiltrotatorn X02 för grävmaskiner upp till 2,5 ton. X02 har ett antal innovativa designlösningar och finns som direktinfäst eller med S30-fäste i överdelen för koppling till grävmaskinen. Fästessidan (underdelen) finns med antingen mekanisk eller hydraulisk S30-låsning.

En annan produkt på tiltrotatorsidan var Rototilts största tiltrotator, RC9, optimerad för större grävmaskiner på 32-43 ton. Den klarar ett brytmoment på 500 kNm och har en nyutvecklad hydraulik för stora flöden. Den har en snäckväxel för att klara påfrestningar och ge högt vridmoment och extra hydraulik för olika redskap.

Ljungbybaserade Swepac visade upp sin batteridrivna, fram-och backgående markvibrator FB 300B. Den är byggd på Swepacs patenterade batteriteknik och är lämpad för packning av sand, grus och makadam.

I Kaesers monter stod kompressorn Mobilair M250e, designad för utomhusbruk. Den är lättransporterad och kräver lite underhåll, enligt Kaeser. Designen gör den lämpad för trånga utrymmen, och den kan användas både temporärt och permanent.

Hos Blinken Tools kunde besökare ta en titt på betongskannern StructureScan Mini LXT, en handhållen lösning för att lokalisera position och djup på metalliska och ickemetalliska objekt i betongstrukturer. Skannern har ett maxdjup på 60 cm.

Ovanstående utställare var bara ett axplock av alla de blandade företag som ställde ut på mässan. Trots en regnig start var stämningen genomgående på topp, och det märktes att såväl företag som besökare var glada över att äntligen kunna mötas på mässor igen. Nästa upplaga av mässan kommer att arrangeras på samma plats i juni 2024.

www.maskinmassan.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×