Konjunkturbarometern: Detaljhandeln föll tillbaka i november

Publicerad 23/12, 2020 kl. 14:37

November 2020
Barometerindikatorn steg från 96,0 i oktober till 97,5 i november. Ökningen förklaras av starkare signaler från framför allt tillverkningsindustrin. Att inte indikatorn steg ytterligare beror på svagare signaler från detaljhandeln som föll med 7,6 enheter.

De senaste månadernas uppgång i tillverkningsindustrins konfidensindikator fortsätter och indikatorn steg ytterligare 4,2 enheter i november. Framför allt är det industriföretagens omdömen om färdigvarulagren som förklarar uppgången. Men även förväntningarna på kommande produktion samt synen på orderstockarna i nuläget bidrar till uppgången.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg med 1,7 enheter i november. Anledningen till uppgången är att byggföretagens syn på orderstockarnas storlek har förbättrats.

Detaljhandelns konfidensindikator sjönk med 7,6 enheter i november. Samtliga ingående frågor bidrar till fallet men företagens förväntningar på försäljningsvolymen bidrar mest. Sett till bransch är det handel med motorfordon och sällanköpsvaror som utvecklats sämre.

Indikatorn för tjänstesektorn är i stort sett oförändrad i november. Frågorna om utvecklingen av företagens verksamhet och efterfrågan på företagens tjänster driver upp indikatorn samtidigt som förväntningarna på företagens tjänster trycker tillbaka indikatorn. En bransch som faller kraftigt är hotell och restaurang som faller med hela 21 enheter jämfört med oktober.

Hushållens konfidensindikator föll med 0,9 enheter till 88,3. Nedgången förklaras av att förväntningarna på såväl den egna ekonomin som för Sverige som helhet blivit mer negativa. Makroindex, som sammanfattar hushållens syn på den svenska ekonomin, föll med nästan 3 enheter. Samtidigt steg mikroindex, som sammanfattar hushållens syn på den egna ekonomin, något jämfört med oktober.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×