Långsiktighet i fokus hos Layher

Publicerad 27/4 kl. 15:00

Layher AB är ett av de första och största dotterbolagen till tyska Layher, en av världens största ställningstillverkare. SRT har träffat Torbjörn Lexander, som varit med sedan starten, och Layher ABs nya vd Gustaf von Segebaden.

Layher grundades av Wilhelm Layher i Tyskland 1945. Bolaget sålde till en början träprodukter till jordbrukssektorn, men kom snart att bli framgångsrika för sin tillverkning av ställningar. År 1986 grundades Layher AB, ett av de första och största dotterbolagen till Layher. Huvudkontoret öppnade på Hästhagsvägen i Upplands Väsby, där de huserar än idag.

 

Fortsatt familjeägt

Det tyska moderbolaget är ett familjeföretag som idag drivs av den tredje generationen, och all tillverkning sker i egna fabriker i Eibensbach i södra Tyskland. Layher har 43 helägda dotterbolag på alla kontinenter, däribland ett nystartat i Ukraina, och mer än 140 kundcenter. Den största marknaden är Tyskland, som utgör en tredjedel. Tidigare var den tyska marknaden och exportdelen lika stor, men sedan 15 år tillbaka är export större. Layher är även verksamma i USA, där de nyligen genomgått en nysatsning, har förstärkt relationer och fått en ny vd.

Det svenska dotterbolaget omsätter idag 480 MKR och har en personalstyrka på 33 personer. De har idag en marknadsandel på ungefär 50 procent, menar Torbjörn Lexander som är försäljningschef på Layher AB. Han är den som arbetat längst på företaget och var med när Layher grundades i Sverige. ”Hela företaget genomsyras av långsiktighet”, säger Torbjörn Lexander. ”Under alla dessa år har vi egentligen bara haft en enda period då vi varit tvungna att avskeda folk. Annars är det i princip samma människor.”

 

Layher AB idag

Layher ABs huvudfokus är så kallade tillfälliga konstruktioner inom industri, fasadarbeten och eventbranschen. Den främsta kundgruppen är ställningsentreprenörer, därefter mindre hantverkare såsom målare och solpanelsläggare. Den sista delen utgörs av projekt inom eventbranschen. Förutom ställningar erbjuds exempelvis trapptorn, väderskydd och ställningssläp. Layhers produkter är även populära på rentalmarknaden, där deras tungställningar tagit sig in hos uthyrningsjättar såsom Cramo och Ramirent. ”Det var en lång process som började med att vi satte upp avtal. Vi mötte visst motstånd i början då folk var vana vid konkurrenters erbjudande. Men de sista 8-10 åren är vi störst.”

Den 1 september tillträdde deras nya vd Gustaf von Segebaden. Under hans tid på företaget är det några saker han noterat, däribland bolagets långsiktighet. ”Det finns verkligen en långsiktig relation med kunden”, säger Gustaf von Segebaden. ”Här kan jag höra högt uppsatta på företaget namedroppa kunder, man känner folk vid namn. Det känns väldigt personligt.”

Långsiktigheten är något som uppskattas av kunderna, menar Gustaf von Segebaden. ”Man köper trots allt in sig i ett system, lite som att byta från Mac till PC. Det är inget som görs i en handvändning. Layhers strategi är även ett fokus på innovation, och att produkterna är bakåtkompatibla.”

 

Ställningssläp populära bland uthyrarna

En nyhet i Layhers produktsortiment är Twixbeam, en dubbelbalk som består av två sammankopplade U-profiler i aluminium. Den bultade konstruktionen gör det möjligt att anpassa balken för olika användningsområden, samtidigt som den bevarar den maximala lastkapaciteten, enligt Layher. Den har ett brett användningsområde, exempelvis som arbetsplattformar med stora spännvidder, stödbalkar och hängställningar. Fördelar inkluderar låg egenvikt, spiror monterade direkt i balken för både hängande ställning och underlag för traditionell ställning, och variationsmöjligheter tack vare tillbehör i kombination med Flexbeam.

En annan nyhet är Layhers nysatsning på TG 60 formställning och stämptorn. Enligt Layher ger TG 60 användaren ökade möjligheter genom att utföra arbete före, under och efter formkonstruktion. Ramarna är tillverkade av stålrör med hög hållfasthet och är förstärkta med hörnstag, och varje spira kan belastas med upp till cirka sex ton. Diagonalstagen är svetsade mot spirorna, vilket möjliggör sju olika anslutningsvinklar mot kransen. För att överföra dragkrafter säkrar man alla ramar med låsbult. På så sätt kan tornen monteras på marken och lyftas på plats med kran.

Bland uthyrare är ställningssläpen särskilt populära. De erbjuds som ett färdigt paket och räcker 115 kvm, vilket motsvarar ungefär en halv villa. Paketet kostar från 109 000 kr inklusive släpkärra, och är också populära bland soltakföretag. ”Vi utökar ständigt andelen uthyrare vi når ut till. Vad gäller uthyrarna jobbar vi framför allt med ställningssläp”, säger Torbjörn Lexander.

 

Övriga produktutbudet

Layhers övriga produktutbud utgörs bland annat av det renodlade fasadsystemet SpeedyScaf, med ramställning och färdiga komponenter, samt systemställningen Allround. Dessutom lanserar de ett nytt, ledat fasadsystem med inbyggt räcke, Advanced Guard System. En annan viktig del av erbjudandet är väderskydd, något som de var tidiga med. ”Vi såg ett behov och kände att vi höll på att bli frånsprungna. Till slut fick vi fart på tyskarna att utveckla dem. Vissa saker har till och med vi i Sverige vidareutvecklat.”

Vad gäller rullställningar erbjuds Uni-Roll och Zifa, vilka är vanligare i Tyskland än i Sverige. ”Vår rullställning har högst aluminiumtjocklek och är oerhört slitstark”, säger Torbjörn Lexander. ”Vi har en nära kund som fortfarande kör med den stenhårt. Plattformarna kan uppfattas som lite tunga, men de är riktigt slitstarka.”

Layhers ställningar görs i nästan enbart stål, eftersom stål har bättre egenskaper vid svetsning än aluminium som försvagas vid svetsning, menar Torbjörn Lexander. Aluminiumställningar tillåter dessutom bara en höjd på 24 meter per ställning. ”Däremot funkar aluminiumplank bra vid lokala tillämpningar.”

Stålställningarna väger cirka 18 kg och går att bygga 90-100 meter som högst. Alla delar är märkta så att man exempelvis kan se exakt vilken spira som gått sönder. Det är högst en veckas leveranstid på alla produkter i hela Layhers sortiment.

I takt med ökad konkurrens, speciellt från asiatiska bolag, har målsättningen varit att behålla priset. ”Vi är billigare än asiatiska konkurrenter”, säger Torbjörn Lexander. ”Vi ligger 5-10 procent under priset på kopior från exempelvis Kina. Vi har varit de billigaste senaste 10 åren. Tyskarna har prispressat på grund av konkurrensen från Asien. Vi brukade vara dyrast, men tyskarna har automatiserat och behållit priserna, och istället fått upp volymerna.”

På frågan om ökad konkurrens av snarlika produkter oroar dem svarar Torbjörn Lexander nej. ”Det finns mindre tillverkare som kopierar, men det ser vi inte som ett jättestort problem. Det har blivit en inkörsport till Layher, eftersom mindre tillverkare inte har samma resurser som oss.”

Hos Layher uppfattas marknaden som glödhet, något de tror åtminstone kommer att fortsätta fram till sommaren. I skakiga tider med en svajande världsekonomi strävar Layher efter att kunna fortsätta vara en långsiktig leverantör av stabila ställningar till entreprenörer, hantverkare och rentalföretag.

www.layher.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×