Lifton ser ljust på framtiden

Publicerad 23/12, 2023 kl. 12:27

Lifton i Borlänge, vars specialitet är att rekonditionera begagnade liftar ser ljust på framtiden. Den gångna året blev helt godkänt och man tror att under 2024 kommer man att öka. Bland annat ser man väldigt positivt på utvecklingen av det andra benet i företaget, nämligen marknadsföring och försäljning av trailerkranen Paus från Tyskland.

Så här i slutet av året fick SRT en pratstund med borlängeföretaget Lifton. Lifton är störst i landet på att rekonditionera begagnade liftar så att de blir som nya. Men sedan ett par år tillbaka har man även börjat sälja trailerkranar från tyska Paus, något som vi berättat om tidigare i tidningen. Lifton marknadsför och säljer främst Paus PTK 27, Paus PTK 31 och nya kranen PTKXX1 som lanserades på Bauma.

 

En investering lätt att räkna hem

”Att använda trailerkranar i arbetet istället för dyra och överdimensionerade lastbilskranar är något som kommer även i Sverige. Det är vi helt övertygade om. Den här metoden är mycket utbredd i övriga Europa men har inte riktigt slagit igenom i Norden. Men det ska vi ändra på”, säger Rickard Lindberg som är ägare och VD på Lifton.

”Det är enkelt att räkna hem en investering av en trailerkran. Bygg- och anläggningsföretag som hyr in en lastbilskran regelbundet på sina jobb betalar dryga summor bara för några timmars arbete åt gången. Kostnaden för att äga en trailerkran är försumbar i förhållande till att ibland hyra in en ofta överdimensionerad lastbilskran. Lastbilskranar är dessutom stora och ganska bökiga att få in i trånga utrymmen. Med en liten smidig trailerkran fixar man jobbet mycket enklare. Om du köper en trailerkran till din verksamhet är en viktig skillnad att du har tillgång till den 24/7 och den har ett värde när du säljer den. Att hyra en trailerkran från en uthyrare är extremt kostnadseffektivt. Det här är det nya sättet att jobba”, säger Jonas Gavelin, säljare på Lifton.

Det fina med trailerkranen är att den är liten och kompakt och kommer åt i trånga utrymmen. Lyftkapaciteten är oftast fullkomligt tillräcklig på de flesta jobb där en lastbilskran är alldeles för överdimensionerad. Trailerkranen kan dras med en vanlig pickup då den väger under 3500 kg. Bränslekostnaderna och servicekostnaderna är försumbara. Det enda som behövs om man äger eller hyr en trailerkran är ett minikrankort och utbildning i säkra lyft, vilket enkelt kan tas på max ett par utbildningsdagar. Kranarna från Paus finns idag i el-, diesel eller bensinvarianter. ”Minst 75 procent av alla lyft klarar man med en trailerkran från Paus. Resten kanske det behövs en kraftfullare kran som lastbilskran. Men det är en stor skillnad i kostnad och tidsbesparing”, säger Gavelin.

”Vi hoppas verkligen att intresset för trailerkranar lossnar under 2024 och vi tror på det också. Användarna måste bara testa och börja tänka i andra banor”, säger Lindberg.

 

Rekonditionering

Rickard Lindberg berättar vidare att man trots krig och lågkonjunktur är nöjda med utfallet av 2023. Man ligger kvar på en hyfsad omsättnings- och resultatnivå. Orderingången har varit bra och jämn under hela året. ”Jag tror att vår styrka med att rekonditionera begagnade liftar är att vi har en väldigt bred kundbas och har många ben att stå på. Minskar det i en sektor så ökar det in en annan. Vi konkurrerar heller inte direkt med någon utan de flesta leverantörer är våra kunder eller så köper vi begagnade liftar från dem”, säger Rickard.

Mellan 80 till 90 procent av företagets omsättning kommer från arbetet att rekonditionera begagnade liftar. Några procent avser service och eftermarknad och resten försäljning av trailerkranar, vilket man hoppas ska öka under 2024.

”Vi ser positivt på 2024 och jag tror att det kommer att bli ett bättre år än 2023. Vi har mycket att göra och i ingången av året kommer vi att öka vår personalstyrka med fler tekniker. Vi lägger ner mycket energi på att hålla hög kvalitet i alla delar av vår verksamhet och det tänker vi fortsätta med. Kunderna ska veta att de får den bästa kvaliteten och servicen i alla avseenden när de handlar med Lifton”, säger Rickard.

Liftons omsättning ligger på dryga 60Mkr och har legat där ett tag. Inför 2024 tror man sig kunna öka något, både vad gäller omsättning och lönsamhet. Man har i dagarna också lanserat en ny och användarvänlig  hemsida som man hoppas kunderna ska ha nytta av. 

www.lifton.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×