Lyckad maskinmässa på Valla

Publicerad 10/10, 2018 kl. 11:29

Den andra upplagan av Svenska Maskinmässan på Solvalla blev en lyckad satsning och rekord både ifråga om antal utställare och besökare. Totalt ställde drygt 110 företag ut och mässan besöktes av totalt 12 775 personer under den tre mässdagarna från 31 maj till 2 juni i år.

Svenska Maskinmässan arrangeras sedan 2016 på Solvalla i Stockholm av branschföreningen Maskinleverantörerna och Svenska Mässan i samarbete. Endast medlemmar i Maskinleverantörerna tillåts ställa ut med undantag för branschpressen. Som vanligt var vädret på topp när portarna öppnade den 31 maj. 

 

Generaldirektör invigningstalade

Någon timme efter öppningen av mässan på torsdagen klipptes bandet, i form av ett järnrör, med hjälp av en Volvo-grävare försedd med en skrotsax från VTN Europe som säljs av Amas Svenska AB i Sverige. Bakom spakarna satt ingen mindre än Trafikverkets generaldirektör Lena Erixson som också invigningstalade tillsammans Maskinleverantörernas ordförande Christer Söderberg. På förmiddagen hölls även en presskonferens där Christer Söderberg också medverkade tillsammans med ordförande i Maskinentreprenörerna, Magnus Persson, Solvallas vd Jörgen Forsberg, Gabriel Börjesson som är affärsansvarig på Svenska Mässan samt Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström. Stämningen var mycket god på mässan och i de flesta montrar visades nyheter som lanserats under årets första fem månader. En hel del av nyheterna från franska mässan Intermat fanns också i montrarna på Svenska Maskinmässan.

 

Mässan med de tunga grejerna

Det är på Svenska Maskinmässan som man hittar den riktigt tunga utrustningen för bygg- och anläggningsbranschen men också en hel del lättare utrustning samt verktyg som skopor, hydraulhammare och andra maskinburna verktyg. I år fanns också en hel del mobil kross- och sorteringsutrustning representerad på mässan. Parallellt med själva mässan arrangerades en rad seminarier både under torsdag och fredag. Ämnena var många och några ämnesexempel var utbildningar i branschen, värdet av att skriva avtal, digitaliseringen i branschen, ledningskoll, eldrift i branschen, nya fordon med mera.

Men det flesta som besökte mässan ville främst kolla på nya produkter och nöjt i solskenet. Och som sagt det fanns mycket nytt att titta på inte minst beroende på att många nyheter redan släppts på Intermat i Paris. Några exempel på nyheter var en rad olika snabbkopplingssystem för smidiga och enkla verktygsbyten. Största nyheten var Steelwrist nya system som särskilt vänder sig till rivnings- och återvinningsbranschen men nyheter fanns också hos OilQuick och Engcon. Pon Equipment visade en rad nyheter och däribland sin nya eldrivna mellanviktgrävare Cat 323F Z-line.  Epiroc visade bland annat sina senaste verktyg för rivning i betongsaxarna CC2300 och CC 3100.

Amas Svenska AB visade upp ett brett sortiment med många olika typer av verktyg som en imponerande uppradning av Furukawas hydraulhammarsortiment innehållande bland annat de senaste modellerna. Man visade också delar av VTN Europes sortiment av hydrauliska rivningsverktyg samt Simes olika typer av fräsar för arbete i betong och asfalt. Amas är också återförsäljare av finska Dynaset som också fanns med i montern. Amas visade bland annat en ny stubbfräs kallad FC90. I Semabs monter dignade det av hydraulhammare och rivningsverktyg. Bland nyheterna syntes betongsaxen NPK SV-47X och multiprocessorn M-20. I OP Systems monter rymdes många intressanta produkter såsom rivningsverktyg från Demarec och mobila kross- och sorteringsutrustningar från Rubble Master. Naturligtvis fanns även senaste nytt från Sennebogen och Doppstadt i montern. En impnoerande armada av produkter fanns också i Bobcats monter med mini- och midigrävare, kompaktlastare i alla storlekar och förståss den nya eldrivna minigrävaren. Fredheim Maskin som säljer Keestrack i Norden visade också upp det allra senaste som lanserades från Keestrack under våren. Med på mässan var också Evoquip mobila krossar och siktar som ägs av Terex som i Sverige säljs av Exero AB.

Bland leverantörerna av markvibratorer fanns nyheter från Bomag i StigMachines monter samt nya eldrivna minipaddan F 50B i Swepacs monter. Blinkentools visade nya mätinstrument från Topcon. Det var också premiär för det relativt nya bolaget Jekko Svenska AB som visade sitt sortiment av de italienska minikranarna med samma namn.

Scantruck hade en stor monter och visade bland annat det senaste från Manitou. BBM ställde ut i anslutning till Willi-gruppen och visade förutom Willi-maskiner även delar av sitt Canycom-sortiment. Många andra kända namn och varumärken visade sina nyheter från soldränkta montrar såsom Wacker Neuson, Atlas Copco, Hüllert, Allu, Carlsson & Co, Entrack, Huddig, Kaeser, Maskinia, Nordfarm, Söderberg & Haak, Wirtgen, Hydroscand och många flera.

 

Renodlad branschmässa med mersmak

Svenska Maskinmässan kan helt klart titulera sig som en renodlad maskinmässa för branschen med tyngdpunkt på det lite tyngre slaget av maskiner. Om man är proffs i branschen måste det kännas ganska bra att slippa raden av produkter som inte hör hemma på en sådan här mässa. Om mässan behåller det upplägg den har idag kommer den att leva kvar i många år.

www.maskinmassan.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×