Lyckad Nordbygg-mässa efter fyra års väntan

Publicerad 31/5, 2022 kl. 14:51

Nordbygg 2022, som arrangerades på Stockholmsmässan 23-26 april, blev ett kärt återseende efter fyra års tystnad på grund av pandemin.

För tidningen Svensk Rentals del, och som vanligt, var det främst B-hallen som var intressant. Nordbygg spänner som bekant över en väldig massa produkter och för den del av bygg- och anläggningsbranschen som tidning bevakar återfanns dessa aktörer och dess produkter i B-hallen.

 

Svag minskning men helt godkänt

Behovet att gå på mässa var märkbart uppdämt. Samtliga fyra mässdagar var klart godkända ifråga om mängden besökare. På tisdagen och onsdagen var tillströmningen av besökare god fram till lunch. På eftermiddagarna tunnade det dock ut. Under torsdag och fredag var den stora tillströmningen av folk och under båda dagarna var det gott ombesökare. Dock kom inte mässan upp i de 50000 besökare som man hoppats på som man nådde vid mässan 2018.

Men som vi påpekat tidigare förlorar Nordbygg successivt sitt forna rykte som byggmaskinmässa. I början av 2000-talet var det Svenska Mässans Byggmaskiner som var mässan med stort M och Nordbygg lyckades då ganska bra med att skapa en motsvarighet i Stockholm. Efter att Byggmaskiner lades ner satsade byggmaskinleverantörerna på Nordbygg men har successivt tappat utställare sedan dess. I år var det åter igen flera leverantörer som valde att inte ställa ut på mässan som exempelvis Hilti, Festool, BVM med bland annat GEDAs bygghissar, Brubakken, numera Liftgruppen, Ramirent, Garo Elflex med flera.

Power Tool Street har sedan länge varit ett populärt inslag men även här har antalet aktörer minskat en aning. Ökat har däremot leverantörerna av arbetskläder och olika typer av skyddsutrustning. På årets Nordbygg stack byggmaskintillverkarna Flex Scandinavia, Milwaukee och Bosch ut lite extra och visade en rad nyheter. Batteridriften fortsätter att öka vilket är en tydlig trend där modellerna blir allt fler och kapaciteten ökar både i kraft och batteritid. Byggmaskiner och vibrationsskador är en stor ”issue” forsatt. Företaget HAVS Protect visade en smart utrustning som mäter vibrationerna genom an avkännare på handleden som sedan rapporterar till en app i mobilen. Hantverkaren kan lätt avläsa om man ligger i riskzonen för att få vibrationsskador.

 

Många nyheter inom accessutrustningsleden

Olika typer av accessutrustning som liftar, byggställningar, bygghissar, fallutrustning och andra hjälpmedel på bygget var ganska väl representerade på årets Nordbygg, framförallt leverantörerna av byggställningar. Företaget Instant Zip Up ställdes ut i vanlig ordning mitt i B-hallen. Man visade flera nya produkter som exempelvis batteridrivna arbetsplattformar från Snorkel i nya S3370RTE, en ny 1500 kr fjärrstyrd materialvagn från Ergomover, en ny pelarlift från Piaf med mera. Montern gästades också av Dinolifts VD och ägare Karin Nars som nyligen tillträtt som president för IPAF.

Den andra leverantören av liftar och kranar var ScandKran med VD Jonathan Månson i montern. Det var idel nyheter i montern som de bandburna bomliftarna från holländska Hyrax, liftar från Pallazzani, materialtransportörer och minikranar från Hoeflon med mera, glaslyftar från danska SmartGroup. Mycket nytt från Scandkran alltså. Företaget 3D-hyrliftar visade också upp sitt sortiment samt danska leverantören av glaslyftar, Smartlift.

Men det var allt från lift- och kranleverantörerna på mässan.

Norska tillverkaren och uthyraren Liftroller visade sin nya fjärrstyrda materialvagn som klarar 1200 kg och lyfter upp till 1,5 meter.

Bygghissarna var som sagt inte representerade på mässan men byggställningsleverantörer fanns det en hel del av. Altrex var på plats i vanlig ordning med Jessica Huhtala som visade det senaste i rullställningar och smidiga byggställningar från Altrex. Andra leverantörer av byggställningar var Ställningsgrossisten, Haki, Layher, Peri, Haki, Laggo, Tobler, Ställningsdepån, Ställningsprodukter.se, Ställning.se, Zarges, Unihak med flera. Sebastian Moa och Jutyar Nerway hos Haki berättade om en ny intressant digital produkt som underlättar uppbyggnad och montering av Hakis ställningar med hjälp av 3D-teknik och VR-glasögon. Produkten kommer att lanseras under 2022 och på Nordbygg fick en smygtitt.

Marcus Olsson från Unihak som säljer ställningar berättade om ett helt nytt hjälpmedel utvecklat och tillverkat i Sverige. Det handlar om en fjärrstyrd materialvagn med en hydraulisk bom som lyfter upp till 270 kg. Produkten har ingen motsvarighet på marknaden då den kombinerar materialvagn och lyfthjälp i en och samma produkt. Marcus berättar att exempelvis intransport av byggställningar på arbetsplatsen blir så mycket enklare när man kan lasta och transportera byggställningar i en och samma maskin. Produkten kallas Power Ant.

 

Många nyheter med batteridrift

Även om en del tillverkare och leverantörer saknades på årets upplaga av Nordbygg hade andra utställare valt ett annat spår, nämligen att utöka sin närvaro. Husqvarna Construction Products hade totalt tre väl tilltagna montrar på mässan. I en visade man en del nyheter, i en andra delar av sitt befintliga sortiment och i den tredje Blastracs produkter, en tillverkare som man förvärvade för ett år sedan. I montern med nyheter visade man nästan uteslutande nya batteridrivna maskiner. Den kanske största innovationen just nu är tre batteridrivna industridammsugare som i nuläget saknar motstycke på marknaden. Man visade förstås nya fullskalekapen Husqvarna K1 Pace, en ny golvsåg, nya stripper och fräsar, den batteridrivna kärnborren DM540i och mycket mera.

Inte långt från Husqvarna fanns ytterligare en välkänd aktör Jerneviken Levanto och Midhage som visade upp sitt nya breda sortiment av maskiner, verktyg och hjälpmedel i alla dess former. Nya intressanta produkter i sortimentet är bland annat Von Arx kompletta program av betongfräsar, Lavinas maskiner för slipning och polering av betonggolv som tillverkas av bulgariska Superabrasive. Man visade också sitt sortiment av luftrenare inklusive unika Jonex. I de två montrarna hade man också sitt eget sortiment av borrstativ med stämp, AGPs handhållna maskiner, Sundt golvsågar, produkter från Weka, Cedima och Numatic samt ett stort sortiment av diamantverktyg och andra typer av verktyg.

En renodlad tillverkare och leverantör av maskiner och verktyg för bearbetning av betong och andra golvytor som också ställde ut på Nordbygg var Scanmaskin. Här visade man ett urval av sina maskiner för slipning, polering, fräsning, stripping med mera samt sitt sortiment av stofthanterare. Man är välkända för sin World Series som säljs över hela världen.

Experterna på stofthantering och luftrening fanns också på plats, det vill säga Dustcontrol som visade delar av sitt sortiment. Experten på luftrening och förflyttning av luft, Sila AB, ställdes också ut i egen monter.

Andra utställare på mässan var Matek som också har ett brett sortiment med bland annat handhållna kedjekapar från ICS. Epox Maskin visade en rad olika hjälpmedel för byggarbetsplatsen däribland tyska Schwamborns ytfräsar och golvmaskiner för slipning och polering av betonggolv.

En för Svensk Rental ny aktör i bygg-el och uppvärmning på arbetsplatsen var företaget TSR Elsite från Finland. Företagets svenska dotterbolag ligger i Älta utanför Stockholm. På mässan visade man en rad olika produkter för smart byggel på arbetsplatsen samt tre modeller av byggvärmare, TSR WH15, WH30 och WH50.

Malmbergs med egna varumärket Bygg-Ström fanns naturligtvis också på mässan. Man visade en mängd produkter för bättre belysning på arbetsplatsen, elcentraler, luftrenare, byggvärmare, länspumpar med mera.

En annan utställare med pumpar i sortimentet var Atlas Copco med sitt breda Weda-sortiment. Man visade naturligtvis även sina kompressorer, generatorer, bilningsspett, belysningsmaster med mera. På tal om Bygg-El så visade Amiga sina olika belysningslösningar.

 

Batteridrift på större maskiner ökar också

Företag som säljer kompakt och miljövänlig lastning och utlastning var det ont om på Nordbygg. Men det fanns ett bolag nämligen Thovo AB. Företaget har ett brett sortiment av effektiva och miljövänliga lösningar på arbetsplatsen för både invändig och utvändig användning. Man lanserade en ny batteridriven kompaktlastare från Sherpa på mässan. Nya är också Twincas batteridrivna dumprar. Man säljer även motordrivna skottkärror, fjärrstyrda materialtransportörer med mera. Batteritekniken har idag kommit långt och är ett utmärkt miljövänligt alternativ till bränsledrivna maskiner. Batteritiden är idag mycket bra och maskinerna kan utan utsläpp användas i trånga och slutna miljöer.

I dessa tider då de flesta branscher pratar om hur vi kan verka för en bättre miljö med mindre utsläpp för att nå utsatta mål är de val vi gör avgörande för om vi ska lyckas eller inte. Bränsledrivna maskiner kommer att användas i stor utsträckning under en längre tid. Då är det viktigt vilket bränsle vi använder så att effekterna på både miljön och maskinerna är så låga som möjligt. Det var budskapet i Aspen från Lantmännens monter på mässan.

En annan viktig ingrediens inom bygg- och anläggningsbranschen är olika typer av mätutrustningar och det vet företaget Blinken Tools. Man marknadsför en rad olika varumärken som Topcon, Sokkia, Fluke, Laseline och Tiny Mobile Robots. För något år sedan lanserade även amerikanska tillverkaren GSSI betongskanningsutrustning som berättar vad och var som finns i betongen som exempelvis vatten- och elledningar med mera. Ett perfekt hjälpmedel för exempelvis betonghåltagare. Blinken Tools säljer även drönare från dji Enterprise och sensefly. Tilläggas skall att Blinken Tools firar tioårsjubileum i år.

Med på Nordbygg var också företaget MM Norden som förser byggbranschen med innovativa produkter som underlättar arbetet för en bättre arbetsmiljö exempelvis sina MMexo-skelett som avlastar kroppens muskler. I företaget sortiment finns även Portamix som är ett smart system för blandning och utläggning av fogfria golvbeläggningar av flyspackel, epoxy, akryl och andra härdplaster, cementbundna beläggningar, betong och terrazzo.

www.nordbygg.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×