Maastricht, liftleverantörernas Mecc(a)
Publicerad 16/6, 2023 kl. 09:53Mässorna Apex och IRE blev en kraftmätning i accessutrustning. Aldrig någonsin har så många liftleverantörer ställt ut på en och samma plats. Varumärken som branschen i Europa aldrig sett
röken av ställde ut på mässan. Dock hade fler besökare kunnat leta sig dit.
Den 6-9 juni arrangerades Europas största mässa för accessutrustning och byggmaskiner. Det handlar egentligen om två mässor Apex-show och IRE, International Rental Show. Apex har fokus på accessutrustning såsom liftar, arbetsplattformar, ställningar, lyfthjälpmedel med mera medan IRE täcker in byggmaskiner för uthyrning i allmänhet. Totalt ställde mer än 225 företag ut varav 125 på Apex och cirka 100 på IRE. Senast mässorna arrangerades var 2017 då de ställts in ett antal gånger på grund av Covid-pandemin.
ERAs årsstämma hölls vägg i vägg
De båda mässorna har en lång tradition att arrangeras i den nederländska staden Maastricht som ligger på gränsen till Belgien och Tyskland. Men under några år arrangerades de i Amsterdam. Men i år var de alltså tillbaka på mäss- och konferensanläggningen MECC i Maastricht till allas belåtenhet. Maastricht som stad är lite och pittoresk med ett stort uteliv med många restauranger. Mässarrangörerna Industrial Promotions International BV, IPI och KHL Group hade också vädrets makter på sin sida.
Som tidigare år höll också European Rental Association, ERA, sin årsstämma i samband med mässorna. Stämman hölls 7-8 juni i en anslutande konferensanläggning. Svenska branschföreningen Rentalföretagen är medlemmar i ERA sedan länge och hade skickat en delegation till årsmötet. Men förutom denna grupp av svenskar fanns en rad andra svenska och nordiska besökare på mässorna tillika flera svenska företag som ställde ut.
Vad som var anmärkningsvärt för just årets arrangemang var mängden tillverkare av liftar och arbetsplattformar som ställde ut. Det var i synnerhet otroligt många kinesiska tillverkare med företagsnamn som aldrig tidigare marknadsfört sig på den europeiska marknaden.
Men naturligtvis ställde alla de kända namnen på mässan. Merparten av dessa har representation i Sverige och personalen från de svenska distributörerna fanns på plats i montrarna på mässan.
Ofördelaktig tidpunkt
Vad gäller uppslutningen av utställare så bör den betecknas som mycket god. Aldrig har mässorna haft så många utställare. Det märktes att de fanns ett uppdämt behov att ställa ut och mötas, mycket beroende på pandemin. Dock kunde besökarantalet varit bättre. Många av utställarna framförde sin kritik att det var ganska tunt med besökare. Mest besökare lockade dock Apex-hallen. Av tre mässdagar var det framförallt en dag som var riktigt bra. Att de riktigt stora massorna uteblev kan ha många olika orsaker. Tyvärr firade flera europeiska länder helgdagar just denna vecka som exempelvis att Sveriges nationaldag inföll den 6 juni och många valde att stanna hemma. Även Italien och Tyskland hade helgdagar denna vecka. En annan orsak kan vara att flera andra accessutrustningsmässor hölls i nära anslutning som Vertical Days i England med flera.
Mycket nytt och många utställare
Som sagt så var det gott om utställare men också gott om nyheter, med många helt nya produkter och uppgraderingar. Vi kommer att beta av nyheterna i separata nyhetsartiklar under hösten. Men kortfattat kan sägas att alla de stora namnen bjöd på nyheter. JLG visade inte så många produkter i sin monter utan hade satsat på att illustrera sina nya smarta och digital liftsystem. Men man visade en ny batteridriven bomlift och en saxlift. Som bekant är Zip Up Svenska AB ny återförsäljare av JLGs produkter i Sverige. Även Haulotte hade lite samma koncept med information om sitt nya energisnåla och effektiva Pulseo.
Genie visade dock många av sida senaste produkter i sin monter och hade representanter från sina återförsäljare i Sverige och Norge i sin monter, det vill säga Liftexperten och Hybeko. Skyjack visade ett par nya produkter i sin monter tillsammans med en rad andra uppskattade modeller. Även personal från Skyjacks svenska bolag fanns på plats. Kinesiska tillverkare LGMG ställde ut med en stor monter fulladdad med nyheter och på plats fanns även personal från den svenska och norska återförsäljaren, Ådalen. Bolaget Kranlyft ställde ut Maeda och nya fjärrstyrdda minikranen MK3053C. MK3053C har en krankapacitet på 2,98 ton gånger 1,8 meter. Italienska minikranen Jekko fanns också på plats och som bekant säljs av Hüllert Maskin i Sverige. Hüllerts flaggskepp Merlo ställde också ut fast på utomhusområdet. Niftylift och Sinoboom ställde ut och visade sina senaste produkter och även här fanns representanter från den svenska återförsäljaren Liftab på plats för att ta emot svenska besökare i montrarna. Med fanns på mässan var också Manitou med sina senaste nyheter och även här med nordiska representanter från både Sverige och Norge. Kinesiska XCMG fanns också här och säljs i Sverige av Liftgruppen. Det var liftarna och arbetsplattformarna som dominerade på mässorna men det fanns även en del tillverkare av ställningar som exempelvis nederländska Altrex som visade sina rullställningar, fasadställningar och klätterställningar. Svenska återförsäljaren Altrex Ställningar med Jessica Huhtala fanns på plats. Även olika typer av lyfthjälpmedel visade som Alplift och norska tillverkaren Liftroller. Även IPAF med den nordiska representanten Kent Boström ställde ut på mässan. Mässorna fyllde två hallar inomhus och en väl tilltagen yta utomhus. På utomhusområdet fanns Versalift med en stor monter med alla varumärken som ägare Time Manufacturing äger och representerar. Även Alma Crawler från Italien ställde ut intill Versalift. Här fanns också finska Dinolifts stora monter med bland annat släpvagnsliftar. Italienska CMC och Palazzani ställde också ut i stora montrar på utomhusområdet. Utomhus fanns också Magni som i Sverige säljs av Crane Partner.
Mycket nordiskt
Mässan var som sagt väl representerad vad gäller nordiska tillverkare och leverantörer så som Versalift, Dinolift, Smartlift och Kranlyft. Inne i IRE-hallen fanns desto fler nordiska och svenska utställare. Här ställde Swepac ut och visade sina senaste batteridrivna vibroplattor. Atlas Copco visade sitt sortiment av kompressorer, länspumpar med mera. Lantmännen presenterad sitt miljöbränsle Aspen. På plats fanns också svenska företaget Prime Design med sina smarta byggljus Baselight som i Sverige bland annat säljs av Zip Up.
Andra kända namn på mässan var Epiroc, MCS med flera.
Det fanns andra leverantörer av lyfthjälpmedel som företaget CTE, batteridrivna dumprar från Etramo och Ecovolve, mer dumprar från danska HG som säljs av Shamrock i Sverige och kommer att ställa ut på mässan Expolift, golvbeandlingsmaskiner från Janser och mycket mera.
Allt som allt blev mässorna i Maastricht mycket lyckade även om utställarna kunde ha önskat sig lite fler besökare. Glädjande för de nordbor som inte kunde besöka mässorna är att många av nyheterna från liftleverantörerna kan beskådas i montrarna på mässan Expolift som hålls i Stockholm, 14-15 september i år.