Många visioner för nya Manitou-teleskoplastare

Publicerad 17/9 kl. 15:31

Scantruck kommer med nya runtomsvängande teleskoplastare med omfattande förändringar och förbättringar.

Manitou kommer med helt nya serier inom alla segmenten av teleskoplastare, och inte minst sortimentet av nya MRT runtomsvängande teleskoplastare, en ny serie kallad Vision. ”Vi kan presentera både en ‘Vision’ i standardutförande och en ‘Vision+’,” säger Anker Lemvig, Business Manager på Scantruck, som är generalagent för Manitou i Sverige. ”Alla de nya MRT-maskinerna är i grunden Vision-modeller. Vision+ är de större maskinerna i serien, och här finns det riktigt stora visioner hos både konstruktörer och designers. Vision+-modellerna har en riklig standardutrustning med en mängd tillbehör.”

De runtomsvängande maskinerna kan fås med lyfthöjd upp till 35 meter, och lyftkapacitet på sju ton. Vision+ har fem basmodeller, tre av dem har upp till sex tons kapacitet, nämligen MRT 2260, MRT 2660 och MRT 3060 med lyfthöjder på 22, 26 och 30 meter. Högst upp i skalan ligger MRT 2570 och MRT 3570 som lyfter sju ton 25 respektive 35 meter högt.

”Aircondition är standard i Vision+-maskinerna, som också är förberedda för att kunna köras på eldrift med Manitous Bi-Energy-system. I förarhytten har maskinförarna fått en mycket större display för att styra maskinens alla funktioner, och den sitter även integrerad i armstödet, så att den följer sätets rörelser.”

Maskinernas spakar är helt nyutvecklade, och på listan över standardutrustning återfinns också dieselvärmare med timer. Manitou har optimerat utformningen på maskinen så att det går att gå in och ur den på alla fyra sidor med hjälp av en trappa. Oavsett hyttens position gentemot undervagnen finns det alltid en trappa tillgänglig.

Alla modeller har för övrigt också elektroniskt styrd fjädring på hela undervagnen. ”Serien av Vision+ modeller är speciellt intressant för den danska marknaden, eftersom det är där det säljs flest välutrustade maskiner.”

Manitous förbättringsarbete har inte enbart fokuserat på de runtomsvängande maskinerna i MRT-serien. Bland deras modeller för bygg och anläggning så kommer två nya kompakta maskiner i form av MT 730H och MT 930H på sju respektive nio meter. De är båda knappt två meter både på bredden och på höjden, och är 4,68 meter långa. ”Detta är små hydrostatdrivna maskiner med riktigt hög lyftkapacitet. Niometersmaskinen kommer dessutom att kunna fås med korg och radiostyrning från 2022.”

Manitous minsta teleskoplastare hittills är en annan nyhet som är på gång. Maskinen heter ULM, där beteckningen står för Ultra Light Manitou. Detta är en lätt kompakt teleskoplastare med en totalvikt på högst 2600 kg. Med en bredd på 1,5 meter och en totalhöjd på 1,9 meter så kan maskinen till och med flyttas med 3,5 tons maskintrailer. Trots yttermåtten och den låga vikten så har maskinen alla funktioner som sina större syskon som till exempel fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrning. ”I dagsläget så kan vi inte ge ett exakt datum på när Manitou ULM kommer till Sverige. Vi förväntar oss att vi ska kunna beställa dem innan årets slut för att börja leverera dem under 2022.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×