Manitou-maskiner på plats vid Förbifarten

Publicerad 25/5 kl. 11:13

Bror Bergentreprenad AB arbetar med inklädnad av tunnlarna vid bygget av E4 Förbifart Stockholm, ett projekt där Subterra är generalentreprenör. Blockchef Damian Zagórski visar de Manitou-maskiner som används för jobbet.

Damian Zagórski, blockchef Bror Bergentreprenad, kör genom tunnlarna nere i berget i Skärholmen och hälsar på de flesta han möter på vägen mot det första stoppet. Efter ett tag stannar han vid en Manitou MHT10130. “Nu har vi satt upp ungefär 2000 stycken väggelement där varje element väger drygt 6 ton”, säger Damian Zagórski. “Maskinen har gått nästan 11 timmar per dag i snart ett år. Mest går den med vakuumsugen som är ett specialverktyg som Scantruck tog fram åt oss, men vi har även kranarm och gafflar till den.”

Sammanlagt så har Bror Bergentreprenad drygt 50 personer på plats vid FSE209 som arbetsplatsen heter. Deras arbete går ut på att förstärka och täta bergväggarna, men också att sätta armering och installera. “Man kan förklara det som att vi först sätter bultar och därefter behöver vi få dit ett vattentätt membran. Att montera väggelementen är det tredje steget, för de avgör hur stort utrymme det blir över i taket att armera och sedan spruta betong på.”

Damian Zagórski kliver ur bilen vid en Manitou MRT1850. “Här använder vi en runtomsvängande maskin som kan lyfta fem ton 18 meter högt. Även den här maskinen är utrustad med ett specialverktyg från Scantruck. Redskapet gör att vi kan nypa fast och lyfta upp armeringsjärnen på ett smidigt sätt, och vi har faktiskt gjort en tidsbesparing i just det momentet på 30-40 procent tack vare det.”

Det tredje och sista stoppet på vår resa är en Manitou MRT2150, en runtomsvängande teleskoplastare med en lyftkapacitet på fem ton och en räckvidd på hela 21 meter. Den här maskinen har en mer flexibel roll och stöttar ibland de mindre MT625H som också finns på plats som servicemaskiner. Här finns såväl gafflar, vinsch, kranarm som personkorg bland tillbehören. “Här arbetar den hos betonggruppen och just nu är den utrustad med en PT1500 som är en kranarm med vinsch. Här tillverkar vi element själva, till skillnad mot de stora väggelementen ni såg tidigare som levereras in färdiga till oss. Här är maskinens fina räckvidd en viktig tillgång, i kombination med att den är runtomsvängande. Maskinen står uppställd på stödbenen och når att serva hela området utan att behöva flytta på sig.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×