Manitou MRT2550 används vid stort projekt i Trollhättan

Publicerad 29/10, 2019 kl. 16:04

I Trollhättan ska några fastigheter bland annat få stambyte, nya fönster, balkonger och tilläggsisolering. För jobbet valde Skanska Fyrstad att använda teleskoplastaren Manitou MRT2550.

Arbetet utförs åt bostadsbolaget AB Eidar, sysselsätter 45-50 personer och beräknas vara klart november 2021. Fastigheterna har sex och ibland till och med sju våninga, biland på höjder runt 23 m. Detta gjorde att Skanska Fyrstad ganska tidigt förstod att den modell maskinföraren hade mest erfarenhet av, MRT1840, inte skulle räcka till.

“Jag har alltid valt att ha en teleskoplastare på plats på byggena ända sedan jag började med det runt år 2000”, säger produktionschefen Jan Nilsson. ”Det här bygget pågår så länge så vi valde att köpa en egen maskin istället för att hyra en, och vi ser att det kommer att bli ett bra val ekonomiskt och maskinen står sällan sysslolös.”

“Jag har alltid kört Manitou tidigare så det var ett enkelt val att välja en ny sådan, man är helt enkelt van vid känslan i dem”, säger maskinföraren Johan Holmström. ”Jag har dock inte arbetat med runtomsvängande tidigare så jag kände mig faktiskt som en nybörjare först trots att jag har arbetat drygt 4200 timmar i olika teleskoplastare. Nu uppskattar jag istället möjligheterna och friheten det ger. Maskinen är utrustad med kranspel, kranarm, korg, gafflar samt grusskopa och alla tillbehör behövs för det är verkligen en ’allt-i-allo-maskin’ även om det mest är höjdjobb jag gör.”

Holmström fortsätter: ”Jag tycker möjligheten att ställa in hydrauliken och bra menyer i allmänhet är viktigt för att man ska känna sig bekväm. Dessutom är det viktigt med bra sikt åt alla håll och kanter när man arbetar i en stadsmiljö där det finns både nyfikna barn och vuxna som kan dyka upp överallt. Den tiltbara stolen är en stor hjälp när jag arbetar på medelhöga höjder, och på riktigt hög höjd så behöver man ta hjälp av kameran också för att få till precisionen. Häromdagen lyfte jag drygt 1,5 ton till 23 meters höjd och det gör du inte om du inte litar på maskinen.”

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×