Merlo-maskin i arbete vid Slussen

Publicerad 17/9 kl. 15:32

Vid Slussen i Stockholm går en Merlo Roto 40.30 DuoPower som tillhör Drottningholms Entreprenad. Maskinen har konverterats för att kunna köras på el via kabel i så stor utsträckning som möjligt.

Miljötänket är högt i projektet och som entreprenör gäller det att hänga med i svängarna. Drottningholms Entreprenad valde att utrusta en konventionell Merlo Roto 40.30 för eldrift via kabel. ”Den är jätteskön att köra, inga vibrationer och inget buller”, säger Leif Eriksson, maskinförare Drottningholms Entreprenad. ”Det känns mycket bättre i kroppen efter en dag när man kört på el än på diesel. Jag är fantastiskt nöjd.”

Just nu pågår mycket betongarbeten och formsättning. Det innebär att en hel del lyft ska göras från en och samma plats. Därmed kan Leif Eriksson till större delen köra på el under arbetsdagarna. ”Åtminstone fram till semestern var jag här, och med det vi håller på med nu så går det köra till 90 procent på el. Och behöver man iväg och hämta något så tar det bara ett par minuter att plugga in sig igen, så det är väldigt smidigt.”

När maskinen inte kan köras på el fungerar den precis som vanligt i dieselutförandet. Det gör att den är användbar i alla lägen, inomhus som utomhus, enligt Hüllert Maskin som är Merlos generalagent i Sverige. ”Jag måste säga att jag är djupt imponerad”, säger Leif Eriksson. ”Den fungerar jättebra även på el. Om jag kunde skulle jag välja att ha en fullelektrisk maskin som kan köras på batteri om den kunde klara en hel dags arbete.”

Maskinerna med DuoPower är byggda exakt som standardmodellerna, med skillnaden att de har en extra hydraulpump som är eldriven, samt omvandlare för att kunna skifta mellan el- och dieseldrift. Det går att växla mellan traditionell dieseldriven körning och eldrift och det finns flera miljöfördelar med denna typ av maskin, enligt Hüllert Maskin. Med eldrift drivs stödbenen, bommen, den tiltbara hytten, all hydraulik för lyft och sväng och maskinens alla övriga elfunktioner. Det är bara vid förflyttning av maskinen som körningen kräver dieseldrift. Pumpen och omvandlaren är monterad på maskinens front och bakom öppningsbara luckor.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×