MG Rental fortsätter växa i Stockholmsområdet

Publicerad 16/6 kl. 13:01

En aktör som växer sig allt starkare på den stockholmska rental-arenan är maskinuthyraren MG Rental. MG Rental har efter några intensiva år växt till en kedja i Stockholmsregionen. Faktum är att idag har man hela Mälardalen som arbetsfält.

Allt började med att Mattias Mattsson och Göran Grahn tillsammans startade eget i en hangar på Ekerö utanför Stockholm. M och G i MG står naturligtvis för Mattias och Göran. Dock löste Mattias ut Göran för sju år sedan och är idag ensam ägare till bolaget. Mattias har lång erfarenhet från att arbeta med maskinuthyrning och innan han startade eget arbetade han bland annat på Johnny Rensfeldts Hyrpoolen i Bromma som numera ägs av Lipac, som i sin tur ägs av Riwal Holding Group.

 

Fem depåer i rask takt

MG Rental fick en kanonstart när man drog igång. Rentalbranschen gick på högvarv och snart kände man behovet av att växa på fler orter i Stockholmsområdet. Först förvärvade man en industritomt på Ekerö och byggde egna lokaler. Sedan öppnades i rask takt depåer i Solna, i Stockholm City, i Vårby och nu senast i Järfälla. Vad gäller depåerna i Ekerö, Solna och Vårby så har de etablerats från “scratch” så att säga. Stockholm City och Järfälla har öppnats genom förvärv av befintliga maskinuthyrare. I Vårby öppnade man upp för cirka ett och ett halvt år sedan och i Järfälla första mars 2020.

“Vi har haft en fantastiskt fin utvecklingskurva som håller i sig och har ett utmärkt samarbete mellan våra depåer. Visst har konkurrensen ökat en hel del under den senaste tiden. Men om man har en sund inställning till det man gör och har fokus på bra sortiment och service gentemot kunderna så vinner man i längden”, säger Mattias.

Han är lite kritisk till utvecklingen idag med många som driver upp sin verksamhet bara för att sälja den dyrt. “Det har gått lite överstyr tycker jag med uppköp hit och dit och det är stor risk för att man tappar kundfokus. Vi lever på våra kunder och relationen med dem måste vi vårda. Vi på MG Rental arbetar långsiktigt och det vill vi att våra kunder ska känna”, tillägger Mattias.

 

Köpte av Bernt i Järfälla

MG Rentals nya depå i Järfälla var ursprungligen Hyreshuset i Järfälla som drevs av Bernt Engvall. När Bernt beslutade att gå i pension kontaktade han Mattias om han var intresserad att köpa. “Hyreshuset i Järfälla hade ett strategiskt bra läge och med den depån har MG Rental täckt in de östra de nordöstra delarna av Storstockholm. Planen är att öka i det här området också. Inom tre år ska vi ha ökat med 100 procent i Järfälla och målet är en ökning på 150 procent från nuvarande omsättning. Med Järfälla-depån finns vi nu i princip på nästan alla sidor av Stockholm”, säger Mattias.

Men Mattias avslöjar att han inte är klar med expansionen ännu. Planen är att inom fem år starta upp ytterligare två depåer och han tror inte att det slutar med det utan vill nog upp i ett tiotal depåer på sikt. “Jag är drygt 50 år nu och hoppas att ha många år kvar. Dessutom arbetar mina tre barn, Johanna, Fredrik och Sofia, i verksamheten också”, säger Mattias.

 

Snabbhet och service är nyckelord

MG Rental är fullsortimentsuthyrare. Man har i princip allt. Enligt Mattias är det egentligen inte hans filosofi. Han är mera inriktad på att vara specialiserad inom vissa produktområden men det är kanske något man kan utveckla på sikt, tror Mattias. Men att vara bred kan ha sina fördelar när marknaden viker och att man har flera ben att stå på så att säga. På senare tid har man dock ökat sitt sortiment på liftsidan och det kanske kan ses lite som en begynnande specialisering.

“Idag har vi alla typer av liftar och även en hel del specialliftar. Sortimentet består främst av liftar från Zip Up Svenska AB som säljer Dino Lift, Snorkel, ATN Piaf, GSR med flera. Vi är väldigt nöjda med Zip Up som har bra produkter med hög kvalitet och framförallt bra service och support”, säger Mattias.

Andra exempel ur sortimentet är entreprenadmaskiner som midjestyrda hjullastare, grävmaskiner från 1 till 14 ton, betonggolvslipar, byggdammsugare, kapmaskiner och så vidare. Sortimentet omfattas också av vagnar. Här har man ett 40-tal egna manskaps- och rastvagnar från leverantörer som Valla-vagnen och Norrlandsvagnar.

Företagsgruppens starka sidor, som Mattias framhåller, är den höga servicesnabbheten och att man hela tiden försöker vara flexibla och målmedvetna. “Vi löser maskinbehovet åt våra kunder oavsett vad det gäller. Snabba leveranser av rätt och bra maskiner är A och O för de som hyr av oss. När kunderna ringer och besöker oss vill de ha grejerna med en gång och inte vänta och det måste vi se till att leverera. De har alltid varit vår policy”, framhåller Mattias.

Mattias anger också att maskinparken måste vara uppdaterad, snygg och fräsch. “Det går inte att jobba med gamla slitna maskiner. Det märker kunderna direkt. Därför håller vi en mycket hög investeringstakt och kastar ut de maskiner som inte håller måttet längre. Det görs kontinuerligt på alla våra depåer. Om man ska lyckas i den här branschen får man inte vara snål gentemot kunderna och försöka mjölka ut så mycket som möjligt ur maskinerna. Att själv sedan åka runt i flotta bilar rimmar illa. Det märker kunderna och då kommer de inte tillbaka”, säger Mattias.

Som de flesta andra uthyrare har samtliga depåer egen butik där man säljer en rad olika produkter och förbrukningsartiklar. På Ekerö är man exempelvis Swedol-partner, depån i Järfälla säljer Stihl och Klippo samt att man är återförsäljare av gas för AGA, numera Linde. Samtliga depåer säljer dessutom Hiltis produkter och en rad olika verktyg. Man erbjuder också produktutbildningar men då i samarbete med Utbildningslandslaget.

 

Hälften kvinnor

MG Rental sysselsätter idag 25 anställda på de totalt fem depåerna. Mattias berättar att ungefär hälften av de anställda är kvinnor. “Det är inte så att vi har 50 procent kvinnor anställda genom något slags kvoteringsförfarande. Det har bara blivit så och vi väljer att anställda de vi tycker är mest kompetenta inte på grund av kön. I den här fördelningen ligger vi till och med bättre än de riktigt stora aktörerna”, berättar Mattias.

Som svar på frågan hur Mattias upplever konjunkturerna både både innan och nu under Corona-pandemin så är han mycket nöjd med marknadsläget. “Marknaden ser jättebra ut för oss och vi har mycket att göra. Den allmänna nedgången som många pratade om innan Corona har vi inte sett röken av och det är ingen märkbar skillnad även när pandemin bröt ut”, säger Mattias.

Men han håller med om att det finns konkurrens och den största konkurrensen för MG Rentals del kommer från Ramirent och Cramo. “Jag tror att vårt långsiktiga tänkande har betydelse för att vi har mycket att göra oavsett konjunkturläget. Vi har tänkt vara kvar för våra kunder i många år och det måste synas i hur vi arbetar. Kundservicen är därmed avgörande. Ett bra exempel på det är våra egna servicelastbilar, som idag är 10 till antalet. Med dessa “släcker vi bränder” hela tiden. Vi har dessutom våra egna kranbilar och några bakgavellyftar med egna chaufförer. Skulle vi lägga ut detta på externa åkare skulle logistikbiten blir mycket mera komplicerad och kunderna skulle inte få sina leveranser lika snabbt”, avslutar Mattias.

www.mgrental.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×