Monstermässan Bauma är tillbaka

Publicerad 1/9, 2022 kl. 15:13

Äntligen är Bauma här igen om än inte som innan Covid-pandemin drabbade världen. Men Bauma är Bauma och kommer återigen att locka över 3500 utställare från över 60 länder och kanske 600000 besökare från långt över 200 länder. Bauma är fortfarande världens största mässa.

Bauma är ingen monstershow i negativ bemärkelse, det kan nog de flesta bekräfta. Även om det kan vara en tuff mässa som utställare då den varar i sju hela dagar. Grovt uttryckt finns inte det som inte finns på Bauma produktmässigt. Bauma är världens största mässa i alla kategorier, det finns ingen annan mässa som kan mäta sig med Bauma, vare sig det gäller antal utställare eller utställningsyta. Showen spänner över allt inom maskiner, utrustning och tillbehör inom byggbranschen och gruvdrift.

 

Flyttad ett halvår

Bauma var ursprungligen tänkt att hållas i München i april i år. Men på grund av Covid-pandemin valde arrangören redan i april 2021 att flytta fram mässan till 24-30 oktober 2022. Ett klokt beslut som inte ställer till mycket bekymmer varken för arrangören eller företagen som ska ställa ut.

Det kan vara bra att vara lite förberedd om man tänker besöka mässan istället för att vandra runt på den 614 000 kvadratmeter stora mässan som består av 18 hallar och tre stora utomhusytor. Stegräknarna går varma den här veckan.

Betongkaputrustning såsom borrsystem, väggsågar, trådsågar, kapmaskiner, diamantverktyg, lätt rivningsutrustning och rivningsrobotar, maskiner för slipning och polering av betonggolv, luftrenare och dammsugare , etc. finns i hall A1. Som vanligt kommer demonstrationer att äga rum strax utanför väggarna i hall A1. Kompressorer, pumpar, generatorer med mera finns i hall A4. Motorer och komponenter i A4. Olika typer av liftar, ställningar och bygghissar ställs ut främst på uteområdet Norr. Stora och små entreprenadmaskiner, återvinningsutrustning, rivnings- och återvinningsverktyg finns i hall C5 och C6 samt uteområdena Nord och Syd.

 

Tveksamt om årets Bauma slår rekord

När mässan anordnades 2019 ställde 3 700 företag ut från 68 olika länder och mässan besöktes av 620 000 personer från 200 länder. Det var en ökning av besökarna med 40 000 personer jämfört med mässan 2016. Mer än 250 000 besökare kom från länder utanför Tyskland, vilket gör Bauma till en verkligt internationell mässa.

Inför årets mässa ser utsikterna goda ut och mässan är fullbokad. En gissning är dock att Bauma kanske inte får lika många utställare som 2019, men säkert runt 3 500 utställande företag. Ett antal företag som Svensk Rental känner sedan länge har valt att dra sig ur Bauma till förmån för egna marknadsföringsinsatser. En liten trend kan skönjas att det finns ett visst motstånd mot dessa gigantiska mässor nu för tiden. Man tycker att det är omöjligt att beräkna hem kostnaderna för mässan, som för många av de stora utställarna blir gigantiska om man räknar in monterytan, kostnaden för att bygga avancerade montrar, catering under mässan, rese- och logikostnader för de som arbete med konstruktion och i montern under mässan med mera. Många tror att små nischade mässor som är geografiskt begränsade ger betydligt mer och att man då kan ta hand om kunderna på ett bättre sätt.

Vi vet inte heller säkert hur smittspridningen kommer att se ut till hösten. Viruset har en tendens att spridas mer under den kallare delen av året och det finns naturligtvis risk för nya mutationer. Däremot kan vi nog vara ganska säkra på att mässan inte riskerar att bli inställd.

www.bauma.de

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×