Nu kommer Dingli till Sverige

Publicerad 23/12, 2023 kl. 12:29

Dingli är den kinesiska tillverkaren av liftar och arbetsplattformar som grundades 2005 och som på 18 år placerat sig bland en av världens största tillverkare av liftar. Sedan september i år har man eget försäljningskontor i Sverige som täcker in bolagets verksamhet i Norden och Baltikum.

Nu kommer Dingli till Sverige, eller rättare sagt, de är redan här. Faktum är att Dingli sålt sina liftar på den svenska marknaden i över tio år tillbaka. Försäljningen har skett genom olika typer av kanaler såsom direktförsäljning och genom olika återförsäljare. Men sedan i september 2023 är bolaget närvarande i Sverige med Giovanni Ponti som Regional Sales Manager Nordic som ansvarar för Norden och Baltikum. ”I Norge, Finland och Estland arbetar vi med återförsäljare som sköter försäljning och eftermarknad. På den svenska marknaden är det jag som tar hand om kunderna och håller kontakten med tredjepartsaktörer vad gäller service och eftermarknad”, berättar Giovanni Ponti. Vad gäller försäljning i Europa så har Dingli egna försäljningskontor i England, Nederländerna och Frankrike. I Sverige är organisationen liten i nuläget men planen är att växa ifråga om både försäljning och service. I dagsläget har man inget eget lager i Norden utan maskinerna kommer från Dinglis huvudlager för Europa som ligger i Nederländerna och all service sker genom partners. 

 

”Spännande utmaning med bra produkter”

Giovanni Ponti själv är inte främmande på den svenska liftmarknaden. Han har lång erfarenhet från arbete med bygg- och anläggningsbranschen och har arbetat med den under hela sitt yrkesverksamma liv. Han arbetade under tio år med fallskydd och under de senaste nära fyra åren har han arbetat för JLG Sverige där han var ansvarig för återförsäljarna i Norden och Baltikum. Han ser med stor spänning fram emot att få marknadsföra Dingli i Norden och Baltikum. ”Det här är en fantastisk utmaning för mig och det känns tryggt att ha ett så solitt varumärke i ryggen. Idag finns Dinglis produkter representerade på samtliga kontinenter och man placerar sig som en av världens fem största tillverkare av mobila arbetsplattformar”, berättar han.

Det kanske fanns de som rynkade på näsan när kinesiska byggmaskiner på allvar började dyka upp på marknader runt om i världen för ett par decennier tillbaka. Västerländska tillverkare kände sig utsatta och gjorde allt för att hålla tillbaka kineserna. Men de lärde sig snabbt och idag tillverkas även en stor andel av de västerländska tillverkarnas produkter också i Kina. Kina har också tydligt visat att deras egna varumärken står sig väl i konkurrensen med västerländska märken. Men vilka är Dingli egentligen? Här kommer en kort sammanfattning och tillbakablick för den som inte riktigt har koll på den kinesiska tillverkaren.

 

Grundades 2005

Dinglis moderbolag heter Zhejiang Dingli Machinery Co., Ltd. och grundades 2005. Det ligger i Zhejiang i östra Kina, några mil från Shanghai. Ding Li är ett högkvalitativt utrustningstillverkningsföretag dedikerat till Forskning och Utveckling (FoU), produktion, försäljning och service av intelligenta arbetsplattformar. Tillverkningsanläggningen spänner över en totalyta på 710 000 kvadratmeter, med en produktionsyta på 590 000 kvadratmeter. Dingli har utländska FoU-center i USA, Italien och Tyskland samt ett inhemskt forskningsinstitut. Dinglis egenutvecklade intelligenta arbetsplattformar, som finns i över 200 modeller, används i stor utsträckning inom bygg-, kommersiella och industriella områden, som alla exporteras till mer än 80 länder och regioner. Under åren har Dingli etablerat mer än tio utländska filialer för att skapa ett globalt säljnätverk.

Dingli har förlitat sig på fabrikerna med den högsta graden av intelligens och automatisering i den globala industrin och har fullt ut realiserat kollaborativ tillverkning, grön tillverkning och säker tillverkning. Dinglis fas IV täcker en yta på över 242 000 kvadratmeter, med en total investering på 1,2 miljarder yuan som motsvarar 174,5 miljoner US dollar, varav investeringen i intelligent tillverkningsutrustning uppgår till 800 miljoner yuan, ca 116 miljoner dollar. Dinglis anläggning i Kina omfattar hela fem verkstäder som är fördelade på plåtbearbetning, svetsning, maskintillverkning, lackering och montering.

 

Fördelar med Dinglis produkter

Enligt Giovanni är Dingli världens enda tillverkare av modulära bomserier och delas in i serierna D, M och T vilka erbjuder arbetshöjder från 16 till 44 meter, med el-, diesel- och hybridmodeller utvecklade på samma plattform. Dinglis saxserien når mellan 5 till 32 meter. De kan delas in i två typer, elektriska och dieseldrivna modeller. Dessa används ofta på byggarbetsplatser och i sammanhang som att bygga mezzaniner, underjordiska byggen, landskapsarkitektur, underhåll av kraftverk, stora varv och så vidare, beroende på olika driftshöjder och maskindimensioner. Dingli har också ett brett program av vertikalliftar och differentierade produkter, inklusive mastliftar, lagerplockare, glasliftar, rälsmonterade arbetsplattformar och intelligenta stansrobotar, som är bra lösningar för olika arbetsuppgifter.

Dinglis arbetsplattformar av sax- och bomtyp har varit de viktigaste produkterna för stora uthyrningsföretag över hela världen. Dinglis utbud av bomliftar finns i tre kategorier, D, M och T-serierna, som erbjuder arbetshöjder från 16 till 44 meter, som alla passar för transport i standardcontainrar. De erbjuder fördelar som stor lastkapacitet, stor lyftkraft, enkelt underhåll, högt chassi, hög energieffektivitet, stabil kontroll och enkel transport. Alla modeller i varje serie har en modulär design, med 85 procent gemensamma  komponenter vilket underlättar service och underhåll. Servicepersonalen behöver bara veta hur man underhåller en modell i serien så klarar de av att serva alla modeller, vilket kraftigt minskar kostnaderna för arbetskraft och reservdelslagring.

 D-serien är helt utvecklad av Dingli och har en maximal arbetshöjd på 16 till 22 meter och en maximal belastning på 320 kg. Hela serien har en lättviktsdesign och är utrustad med integrerade axlar, som har klarat att arbeta i tuffa miljöer och är flexibla i arbetet. M-serien är utvecklad av Dingli och Magni i Italien och har en maximal arbetshöjd på 22 till 34 meter och en maximal belastning på 454 kg. T-serien är utvecklad av Dingli och Teupen i samarbete, med en maximal arbetshöjd på 36 till 44 meter och en maximal belastning på 454 kg. Hela serien har den patenterade designen av in-situ axelexpansion, och den övre jibben kan hakas tillbaka för att passa containertransport, vilket är världens enda lift som klara detta.

Enligt Giovanni har Dinglis saxserie mest kompletta arbetshöjdstäckningen och det största modellutbudet i branschen, inklusive två versioner, eldrivna och dieseldrivna, som är uppdelade i stora saxar, kompakta saxar och minisaxar.

Minisaxserien erbjuder en arbetshöjd på 6-8 meter och en maximal belastning på 240 kg. Modellerna i serien är små i storleken och flexibla, lätta i vikt, med fördelar som bullerfria, inget utsläpp, lätta att ta in i trånga hissar och är speciellt lämpade för arbete på höjden i exempelvis entresolbyggnader.

Den kompakta saxserien inkluderar AC-saxserier och PA-saxserier. AC-saxarna är utrustade med ett helt tätt AC-system, för körning och lyft, för att ersätta det traditionella DC-systemet, vilket erbjuder fördelarna med underhållsfritt, mer vattentät, effektivare och säkrare. PA-serien innebär oljefria och helelektriska saxar som använder elektriska ställdon istället för traditionella hydraulcylindrar. Hela maskinen eliminerar hydraulolja vilket är mer miljövänligt.

Dinglis stora saxliftserier finns som el- och dieseldrivna och erbjuder en maximal arbetshöjd på 12-32 meter och en maximal belastning på 1000 kg, med fördelarna som stor belastning, stor plattformskorg, stor kraft, etc. Den elektriska saxen i grov terräng har även miljövänliga saxar som ger fördelar som inget buller och nollemission.

Elektrifiering är en viktig satsning för Dingli för att förse kunderna med energibesparande lösningar. Dingli är först i branschen att slutföra elektrifieringen av hela sitt produktsortiment, enligt Giovanni.

”Vi tror mycket på våra AC-saxar med direktdrift och vi erbjuder här några mycket unika modeller i vår portfölj som exempelvis JCPT1208AC men också våra oljefria, helt elektriska saxar. Dessa tror jag passar särskilt bra på den svenska marknaden. Vi tror även på våra stora elektriska terrängsaxar, 18-32m, där jag känner att vi sticker ut jämfört men konkurrenterna. Sen tror jag många liftanvändare kommer se fördelar med att vi kan täcka behovet ifrån små saxar ända till stora saxar och bommar där vi är unika med erbjuda alla bommar med 16-44 meter räckvidd med driftalternativen diesel, el och hybrid”, säger Giovanni.

 

Dingli kompletterar Kranpunktens miljövänliga uthyrningsflotta

En av Sveriges största uthyrare av liftar, Kranpunkten, satsar på liftar från Dingli. Kranpunktens största kunder utför arbeten inom bygg- och industri, och då är det en förutsättning att kunna bedriva en hållbar verksamhet med miljöanpassade maskiner. Kranpunkten prioriterar behovet från kunderna med en succesiv omställning till fler el- och hybriddrivna enheter, åtgärder för minskade utsläpp från transporter och genom utfasning av miljö- och hälsofarliga ämnen. Det här är idag en viktig strategi som underlättar för alla parter att göra hållbara val och som driver utvecklingen framåt. Målet är att Kranpunktens verksamhet ska vara helt klimatneutral till 2030. Andelen miljö- och energibesparande maskiner utgör nu 85 procent av Kranpunktens uthyrningsflotta. Under hösten 2022 lade Kranpunkten en order på 130 helelektriska saxliftar från Dingli. Leveransen under kvartal 1, 2023 innehöll terränggående liftar med arbetshöjder upp till 19 meter samt helt oljefria liftar utan hydraulsystem där lyft, sänkning och styrning manövreras med elektriska ställdon. Det direktdrivna systemet, resulterar enligt beräkningar i en energibesparing på över 30 procent jämfört med traditionella hydraulsystem. 

”Vi ställer höga krav på våra leverantörer. I en ständig dialog försöker vi påskynda omställningen och påverka dem i en miljömässigt bättre riktning. Därför är det glädjande att teknikutvecklingen nu går framåt och ger oss möjligheter att komplettera vår flotta med standardiserade, eldrivna maskiner som också klarar arbete på hög höjd. Efter olika tester och produktgenomgångar kändes det mycket bra att vi även kunde verkställa ordern på de oljefria maskinerna”, säger Rikard Jönsson, inköpschef på Kranpunkten. De nya liftarna från Dingli är ett mycket välkommet tillskott till Kranpunktens uthyrningsflotta. 

”Vi vill hjälpa våra kunder att genomföra sina projekt med moderna och miljöeffektiva maskiner som bidrar till att göra deras byggprocesser mera hållbara. Den låga energiförbrukningen, nollutsläpp, lägre ljudnivå och frånvaron av problem med oljeläckage eller effektminskning vid lägre temperaturer är sådant som våra kunder uppskattar stort”, fortsätter Rikard Jönsson.

Med detta sagt kommer marknaden i Norden med all säkerhet att se mycket av Dingli under de närmaste åren.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×