NU KOMMER Klaas till Sverige

Publicerad 20/11, 2018 kl. 15:08

Tack vare AB Kranlyft introduceras nu tyska krantillverkaren Klaas produkter på den svenska marknaden. Klaas har ett brett produktutbud med många lämpliga produkter för uthyrning. Produkterna är unika på många sätt men framförallt genom sin lätta konstruktion i hållfast aluminium.

AB Kranlyft är lika annorlunda som det är unikt. Ett svensk företag, grundat redan 1963, som är exklusiv distributör av de japanska Maeda minikranar sedan 1999 i hela Europa, Mellanöstern och Afrika. Det är ovanligt att se den affärskonstellationen att en återförsäljare ges ett sådant ansvar med så stort geografiskt marknadsområde och dessutom på marknader som skiljer sig så mycket från varandra. Men svaret är enkelt. De gör ett bra jobb.

KRANLYFT INTRODUCERAR KLAAS I SVERIGE
Men den här artikeln handlar dock inte om Maeda utan Kranlyfts nya agenturförvärv tyska Klaas liftar och kranar. Kranlyft har i år utsetts till återförsäljare och servicepartner för

Klaas i Sverige, England och Irland. I England och Irland sköts verksamheten av dotterbolaget Kranlyft UK. Den 9-10 november arrangerade Klaas Service und Vertriebs GmbH, som är det fulla namnet på bolaget, ett öppet hus för sina kunder i Europa. Huvudkontor och tillverkning ligger i staden Ascheberg i tyska Westfalen cirka en dryg timmes resa från Düsseldorf i nordvästra Tyskland. Ett 15-tal personer bestående av kunder och anställda vid Kranlyft UK i Bristol, England samt sex personer från Kranlyft i Sverige besökte tillverkaren under kunddagarna. Två av besökarna från Sverige är stora uthyrare, nämligen Fredrik Jansson från Krankungen och Anders Christensson från 3D Hyrliftar, på just den typ av maskiner som Klaas tillverkar. Med på resan fanns även journalisten Stefan Nilsson från tidningen Trucking och Jan Hermansson från Svensk Rental Tidning.

Företaget Klaas grundades 1933 av Theodor Klaas som var far till Ludger Klaas som är företagets nuvarande ägare och styrelseordförande. Som många andra tyska bolag är man ett renodlat familjeföretag som drivs av både andra och tredje generationen Klaas samt dess respektive. VD för verksamheten är George Küter som är gift med grundarens dotter Sabine Küter. Den största marknaden är förstås den inhemska tyska. Här har man förutom anläggningen i Ascheberg åtta egna dotterbolag alla med försäljning, service och reparationsverkstäder. Man har också egna dotterbolag i Frankrike, Italien och Turkiet. Europa är den dominerande marknaden och förutom genom de egna bolagen säljs produkterna genom återförsäljare. Utanför Europa säljs produkterna relativt sporadiskt men Australien är en viktig marknad. Än så länge har man inte gett sig in på den amerikanska marknaden, berättar företagets produktionschef Ralf Klockenbusch. “Våra orderböcker är i de närmaste fulla en bit framöver. Vi vill expandera till andra marknader och då i synnerhet USA men först måste vi ta hand om de marknader där vi redan är representerade”, säger Ralf.

I Ascheberg sysselsätter man cirka 300 personer och verksamheten har en årlig omsättning på omkring en miljard svenska kronor. Filosofin för Klaas är att all utveckling och montering sker internt. Likaså sker också merparten av all komponenttillverkning i de egna lokalerna. “För oss är det väldigt viktigt att ha full kontroll av produktionen. Därför tillverkar vi när 100 procent själva för att garantera en optimal kvalitetssäkring”, säger George Küter. Vissa mindre komponenter köpts dock externt. Det unika med Klaas produkter av kranar och liftar är att själva bom- eller krankonstruktionen är tillverkad i aluminium. På den här punkten är man närmast ensamma. De olika delarna i kranarna skärs ut i stora laserskärmaskiner och sedan fogas delarna samman med hjälp av en unik metod där i princip ingen svetsskarv uppstår. De olika aluminumdelarna smältes i princip samma till en enhet som en mycket hög hållfasthet. Systemet är utvecklat och tillverkat av svenska ESAB och det finns totalt sju maskiner varav Posche och Boing är två andra användare förutom Klaas.

KRAFTFULLT OCH BRETT PRODUKTSORTIMENT
Det finns mycket att berätta om Klaas som företag men låt oss titta lite närmare på produkterna. Totalt har Klaas sju olika produktlinjer fördelade på släpvagns- eller trailerkranar, mobilkranar, möbelliftar, byggliftar, lastbilsburna arbetsplattformar, kranbilar för brandväsendet och tillbehör såsom korgar och annat. Varje produktlinje har ett antal olika modellserier. Släpvagnskranarna består av fyra modellserier från 24 till 31,8 m i räckvidd. Mobilkranarna omfattas av sex modellserier från 32 till 52,2 m i räckvidd. Möbelliftarna består av fyra modellserier från 21 till 45 m i räckvidd. Byggliftarna finns i två serier med räckvidder från 21 till 26 m. De lastbilsburna arbetsplattformarna finns också i två modeller med räckvidder från 20 till 25 m. Brandbilarna finns i tre serier två med brandstegar och en med vattenbegjutningskran. Utöver modellerna i respektive produktlinje finns mängder av produktvarianter och specialanpassningar för slutkund. Totalt tillverkas cirka 200 liftar, 300 kranar och ett antal specialmaskiner per år.

För Kranlyfts del är det svårt att sia om vilken produkttyp som passar den svenska marknaden bäst då man ännu inte sålt Klaas så länge på den svenska marknaden. Richard Beiron bedömer dock att det är en rad olika produktmodeller som skulle passa för uthyrning. “Byggliftarna för smidiga lyft på ett bygge tror jag kommer att bli en volymprodukt för oss. Ett vettigt inköpspris och väldigt enkla att transportera och etablera till full drift. Fredrik Jansson på Krankungen har redan investerat i en Klaas Toplight 21 Construction”, säger Richard.

INTRESSANTA SLÄPVAGNSKRANAR OCH BILLIFTAR FRÅN KLAAS
Richard ser också en stor potential i Klaas serie av släpvagnskranar och särskilt modellen som heter K23-33 TSR City som är en utmärkt hjälp på byggarbetsplatsen med sin krokhöjd på hela 33 och lyftkapacitet på 1500 kg. På mindre än 10 minuter kan man dessutom sätta på en personkorg som klarar två personer. Denna modell är en av få släpvagnskranar som är godkänd för persontransporter. Med ett tillbehör kan den dessutom användas som glaslift. “Innan vi reste hem från Ascheberg passade Fredrik Jansson på Krankungen på att beställa en K23-33TSR City till sin verksamhet, och det är vi jätteglada för”, säger Richard. “Jag gillade vad jag såg och jag tror att den här kranen kan passa mina kunder väl. Sedan tar det lite tid att sälja in konceptet men det räknar jag med. Det var samma sak när jag började med Maeda men nu älskar mina kunder våra minikranar och den specialkompetens vi kan erbjuda”, säger Fredrik.

Emmanuel Reboulet och Richard Beiron är också rörande eniga om att de lastbilasburna arbetsplattformarna Theo20 och Theo25 är något som passar den svenska marknaden. “Otroligt smidiga och säkra på arbetsplatsen. Det ska bli både kul och spännande att börja sälja dessa produkter”, säger Emmanuel. Anders Christensen från 3D Hyrliftar visar ett särskilt intresse för Theo25 och framhåller den oändliga runtomsvängande funktionen av kranen. “Många liknande arbetsplattformar kan man bara svänga runt ett visst gradantal men Klass Theo-serie är oändlig så man behöver aldrig backa tillbaka kranen”, säger Anders. Klaas är ensamma om denna patenterade funktion som möjliggör oändlig runtomsvängning. Även mobilkranarna är intressanta för den svenska marknaden men då handlar det inte om en uthyrningsprodukt i samma omfattning utan det är regelrätta mobilkranföretag som är intresserade av dessa produkter.

Klaas öppna-hus-arrangemang i Ascheberg blev en mycket lyckad satsning. Fredagen bestod främst av internationella gäster medan lördagen var avsatt främst för företagets tyska kunder. Mera än 600 personer besökte Klaas under de två dagarna.

Den som på den svenska marknaden vill veta mer om Klaas produkter vet var ni ska vända er.

www.kranlyft.com
www.klaas.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×