Nu kommer unga Kung Jansson!

Publicerad 18/12, 2018 kl. 10:11

Fredrik Jansson är Krankungen i Sverige! I alla fall när det kommer till mobila minikranar och i synnerhet när det handlar om japanska Maeda. På knappt fem år har han byggt upp en gedigen kompetens och kunnande och maskinparken växer kontinuerligt. Tilläggas bör att Fredrik bara är 29 år men större målmedvetenhet och seriositet får man leta efter i branschen.

Krankungen i Sollentuna norr om Stockholm är uthyrare av minikranar. Man har ingen försäljning. Fredrik har maskinuthyrning i blodet framförallt beroende på att pappa, Malte Jansson äger Hyreshuset i Sollentuna.

 

Bäst och störst på minikranar

“Jag var bara 13 år då jag började hjälpa till i familjeföretaget på helger och under sommarlovet. Byggmaskiner i alla dess former har alltid intresserat mig och jag gillar att jobba med maskiner”, säger Fredrik när SRTs utsände träffade honom på en bilresa i höstmörkret från Göteborg till Stockholm. När Fredrik var klar med skolan blev det heltidsarbete i familjeföretaget och i mars 2013 tog han steget att bilda Krankungen.

“AB Kranlyfts säljare Richard Beiron lyckades lura på farsan en Maeda 305 till Hyreshuset, men jag var väldigt skeptisk.  Men när jag såg fördelarna med kranen så var det egentligen bara att köra. Ibland är det kul att ha fel. Jag insåg dock att det här var inget för Hyreshuset, utan en produkt man måste vara extremt duktig på för att bli bra för kunden, som alltid ska få bästa möjliga service”, säger Fredrik. Fredrik tillägger att Richard Beiron på AB Kranlyft, som säljer Maeda i Sverige, hade stort inflytande på att det blev just Maeda man satsade på. “En duktig säljare men inte bara det. Han lyckades att göra Maedas fördelar tydliga och det har funkat i praktiken i vår uthyrning.

Idag, fem år senare har Krankungen totalt 15 Maeda-kranar. Nära hälften av kranarna är Maedas modell 285 som är den kanske mest populära. Maeda 285 lyfter 2,83 ton och har en räckvidd på 8,5 meter. Minikranen väger endast 2120 kg. 285:an är helt klart den av Maedas kranar som hyrs ut mest. Övriga Maeda-kranar i Krankungens sortiment är fördelade på modellerna Maeda 174, 305, 405, 815 och 1033. Maeda 815 är också en populär kran som lyfter hela 8 ton. Krankungens förvärv av Maedas kranar accelererade efter något år efter att man sålt in konceptet och man fått ut informationen till kunderna om fördelarna med minikranar. Man kan helt klart konstatera att Krankungen är både bäst och störst på minikranar i Sverige och i synnerhet Maeda men i sortimentet finns även andra fabrikat.

“Även om jag älskar Maeda så tittar vi på alla typer av minikranar och vi är alltid på jakt efter nyheter. Italienska Jekko är en intressant nykomling i Sverige. En annan tillverkare är Klaas. Nyligen förvärvade vi en Klaas 1233 City. Och det kommer nog att bli fler”, säger Fredrik. Tyska tillverkaren Klaas berättade vi om i SRT 5 som är en relativt ny agentur på AB Kranlyft och ett bra komplement till Maeda-sortimentet.

Fredrik är dock tydlig med att poängtera att man kommer att hålla sig till små och effektiva kranar. Det är framförallt här man har kompetensen och här är man starka. Att satsa på större och tyngre mobilkranar är inte aktuellt. ”Man ska hålla sig till det man är bra på”, säger Fredrik.

 

Stor kompetens en styrka för kunderna

Krankungens största konkurrent är Cramo, som har fler minikranar i sortimentet. Men Fredrik säger lite tillspetsat: “De kanske har flera kranar men inte den kompetens om kranarna som vi besitter. Vår kompetens och kunnande bjuder vi på”, säger Fredrik med glimten i ögat. Fredrik tillägger dock att detta bottnar i att de stora aktörerna har ett så brett utbud av produkter och då är det svårt att bli specialister på allt. “Vi sysslar bara med minikranar och vi ska vara bäst på det här och se till att kunden får de bästa tipsen och rätt produkt för jobbet”, säger Fredrik. Fredriks mål är inte bara att vara bäst och störst på kranar i Sverige utan han siktar på hela Norden. “Under kommande tioårsperiod är siktet inställt på att vi ska ha omkring 40-60 kranar i sortimentet”, säger Fredrik. 

Krankungens kunder är i stor omfattning andra uthyrare som exempelvis Kranpunkten, Stavdal och Ramirent om vi pratar om de stora bolagen. Man hyr också ut i stor omfattning till byggfirmor, prefab-företag, väggmonteringsfimor, plåtfirmor med mera. Det geografiska arbetsområdet är hela Sverige men tyngdpunkten i verksamheten ligger på Stockholmsområdet och hela Mälardalen. Hyrestiden varierar ganska mycket. Det kan vara en dag, en vecka, en månad och ibland upp till ett år.

 

Växa långsamt men siktet är inställt på fler depåer

Verksamheten i bolaget går på högvarv och Fredrik är mycket nöjd. “Men man måste ligga i och arbeta. Inget kommer gratis. Men jag tycker att vi lyckats bra. Om man är seriös, inte rädd för att ta i och vill sina kunder det bästa brukar det också betala sig”, säger Fredrik, innan det är dags att ta en bensträckare i höstmörkret längs vägen till Stockholm. Inför 2019 kommer man att utöka sin serviceverksamhet.  Man har anställt Stefan Eldeby som ny servicetekniker.  Stefan kommer att serva och reparera främst de kranvarumärken man arbetar med som Maeda och Klaas men även andra som Unic, Jekko med flera. “Stefan är en fantastisk kille och en fena på kranar”, säger Fredrik. Stefan har tidigare arbetat för Edins kranar och 3D Hyrliftar.  Nyligen investerade Fredrik i en Klaas 1233 City som vi berättat om och man har även köpt en Klaas Toplight 21 Construction som är en släpvagnsbygghiss. Under 2019 kommer man att ta det lite lugnare vad gäller investeringarna och låta de kranar man har arbeta men under 2020 kommer man öka flottan igen. “Under 2020 räknar jag med att investera i flera kranar, företrädesvis Maeda och Klaas. Vi kommer att behöva fler släpvagnskranar och så är jag lite sugen på att testa bilkranar med en totalvikt på 3,5 ton”, säger Fredrik. 

Vad gäller företagets expansion så vill Fredrik växa långsamt utan för stora åthävor. Men att öka antalet depåer finns med i den långsiktiga planen. Redan idag arbetar man över hela landet även om Stockholm och Mälardalen dominerar. Fredrik nämner att innan 2023 så är planen att öppna en depå i någon av de större städerna i landet. Göteborg ligger exempelvis bra till. Målet är också att ha 2 till 4 anställda med servicepersonal och en säljare per depå. Fokus är att bibehålla och utveckla sin expertis inom mobila minikranar men att samtidigt utöka marknadens utbud av vad som kallas minikranar. 

“Jag tycker att det är viktigt att man inte växer för fort så man hinner med allt i bolaget och inte kommer efter med vissa delar. Vi ökar med 1-2 miljoner i omsättning varje år. Det är ganska lagom takt att växa”, säger Fredrik.

Alla delar i bolaget måste hinnas med och inte bara uthyrningen. Ett exempel på det som Fredrik framhåller är att utveckla företagets sociala medier. Hemsidan är ett bra exempel som är ett viktigt verktyg och hjälpmedel för kunderna om det är rätt anpassat. Krankungens hemsida är väl fungerande och har bland annat en funktion som Fredrik kallar Kranväljaren. Det är en funktion på hemsidan som man har utvecklat i samarbete med ett webbföretag. Kunderna kan med Kranväljaren smidigt knappa in specifikationer för jobbet där kranen ska arbeta och välja och boka sin kran utifrån jobbet som ska utföras. “Att kunden får exakt den kran som passar bäst är mycket viktigt för att arbetet ska bli så optimalt som möjligt”, säger Fredrik.

Vi börjar närma oss Södertälje och slutet av resan genom höstmörkret från Göteborg. En trevlig pratstund med en ung och seriös aktör som vill göra sitt bästa för den ganska unga svenska uthyrningsmarknaden för mobila minikranar. Fredrik berättar att han nyligen också blivit pappa till en son som heter Charlie. Jobbet är en stor del av hans vardag och han gillar verkligen att arbeta med kranuthyrning men inget går upp mot att vara tillsammans med familjen, det vill säga flickvännen Jeanette och deras son Charlie.

www.krankungen.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×