Ny självstyrda gräsklippning från Husqvarna

Publicerad 29/10, 2019 kl. 16:55

Husqvarna Autonomous Systems består av en eller flera självstyrda robotgräsklippare. Med Husqvarna EPOS-teknik möjliggörs navigering och god produktivitet och säkerheten, samtidigt som man kan underhålla stora gräsytor.

Husqvarna Autonomous Systems är ett system som är utvecklat för att förbättra produktiviteten, arbetsmiljön och säkerheten för de som professionellt arbetar med att sköta och underhålla stora gräsytor. I många fall är denna typ av områden både svåra och riskfyllda att klippa och underhålla, t ex flygplatser och solcellsparker.

“Vi har 25 års erfarenhet av robotgräsklippning och med Husqvarna Autonomous Operation visar vi vår innovativa drivkraft”, säger Sascha Menges, President Husqvarna Division. ”Robot-teknik och autonoma lösningar kommer att spela en viktig roll i framtiden när det gäller underhåll av grönområden och Husqvarna Autonomous Systems är bara ett exempel på hur innovationer kan förbättra den professionella gräsmatteskötseln.”

Husqvarna Autonomous Operation använder Husqvarnas nya EPOS-teknologi, ett satellitnavigeringssystem som ger förbättrad position med en noggrannhet på 2-3 cm. Tekniken gör det möjligt att med hjälp av virtuella gränser låta maskinen arbeta såväl inom som mellan arbetsområden. Driftseffektiviteten ökas tack vare att maskinerna kan användas när som helst.

I den första implementeringen använder Husqvarna Autonomous Systems företagets nya hybrid-frontrotorklippare. I Sverige testas för närvarande Husqvarna Autonomous Operation på Jönköpings flygplats och Örnsköldsviks flygplats. I höst kommer testet även att omfatta Swedavia Fordon på Bromma-Stockholm Airport. För att ytterligare utforska och utveckla autonoma lösningar för flygplatser har Husqvarna nyligen investerat i det norska företaget Yeti Snow Technology, en leverantör av självkörande snöröjningsfordon designade specifikt för flygplatser. Detta öppnar upp en möjlighet för ett kombinerat erbjudande för flygplatser runt om i världen.

Husqvarna Autonomous Operation gör det möjligt att förbättra säkerheten på arbetsplatsen eftersom den fjärrstyrda, datoriserade kontrollen av maskinen ökar driftsäkerheten genom att minimera risken för mänskliga fel. Systemet erbjuder även objektanalys och genom flera oberoende sensorer som kameror, radar och ultraljudsteknik undviker man kollisioner. Som ytterligare säkerhetsåtgärd kan operatören manövrera och åsidosätta systemet med en fjärrkontroll.

“Denna exakta satellitnavigering öppnar ytterligare möjligheter för vår bransch”, säger Adam Tengblad, chef för Autonomous Systems på Husqvarna. ”Helhetslösningen, som erbjuds som en tjänst, gynnar definitivt våra professionella användare då tjänsten ökar produktiviteten och möjliggör en säkrare och effektivare skötsel av stora och svårtillgängliga grönytor. Dessutom kan hybriddrivningen som används i pilotprojekten bidra till en minskning av den totala miljöpåverkan när det kommer till underhåll av grönområden.”

Husqvarna Autonomous Operation kommer under 2020 att testas i ett antal pilotprojekt och finns tillgängligt på marknaden under 2021.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×