Nya ägare bakom kvalitetsvarumärket Von Arx

Publicerad 16/6, 2020 kl. 12:41

Von Arx fräsar för betong och asfalt har ett fint renommé över hela världen. Varumärket är väl inarbetat. Grundat av schweizaren Paul Von Arx men sålt till amerikanska Emerson i början av 2000-talet. Sedan 2019 är ägandet av Von Arx tillbaka i Europa av bland annat och ingen mindre än Fredrik Åkermark, tidigare global försäljningschef på Pullman-Ermator under många år.

Namnet Von Arx förpliktigar, det vet alla som arbetar med någon form av ytbearbetning. Bolaget grundades redan 1941 av uppfinnaren Paul von Arx i den schweiziska staden Sissach nära Basel. Paul von Arx är känd för att en rad olika produktinnovationer och har över 100 patent. Mest kända är Von Arx för sina spår- och ytfräsar för betong och asfalt men också för sina tryckluftverktyg såsom tryckluftspistoler, nålpistoler och mejselhammare. Företaget och varumärket står för en mycket hög kvalitet avseende själva produkten, service och livslängd. Produkterna säljs sedan länge över hela världen. I Sverige har bolaget Epox Maskin AB haft försäljningsagenturen för Von Arx sedan 1997. Nyligen har man också knutit försäljningsavtal med finska bolaget Machinery Oy. Försäljningsavtalet gäller Finland, Estland och Lettland.

 

En resa som heter duga

I början av 2000-talet såldes Von Arx till det amerikanska bolaget Emerson och ingick i Ridgid, Emersons Ridge Tool Division i St Louis, Missouri. Men för knappt ett år sedan hamnade ägandet i det svenska bolaget, Von Arx Sweden AB. VD för verksamheten är ingen annan än Fredrik Åkermark som branschen förknippat med varumärket Pullman-Ermator under många år.

Fredrik har gjort en imponerande resa under de senaste decennierna. Allt började på Bevaclean som förvärvade bolaget Pullmans verksamhet utanför USA och senare även Ermator från Gällö. Man inledde senare ett samarbete med amerikanska Pullman-Holt och lanserade Ermator i USA. Samarbetet ledde till att man efter något år övertog verksamheten i Pullman-Holt och varumärket Ermator stärktes kraftigt på den amerikanska marknaden. I samband med denna förändring flyttade Fredrik med familj till USA för att leda verksamheten. Det blev totalt 11 år i USA. Fredrik arbetade från 1994 till 2017 som global försäljningschef för Pullman-Ermator. Vad som säkert är bekant för många av våra läsare är att Husqvarna Construction Products förvärvade Pullman-Ermator  under 2017. Under en tid arbetade Fredrik på Husqvarna som Global Business Development Manager, Dust & Slurry, Surface Prep.

“Vi hade en fantastiskt utvecklade resa med Pullman under många år och även i Husqvarnas ägo”, berättar Fredrik Åkermark.

Arbetar man under så många år i en och samma bransch hinner man lära känna den väl, även andra aktörer. Fredrik har upparbetat ett stort kontaktnät och när varumärket Von Arx blev till salu kunde han inte låta den möjligheten passera.

“Det här passade mig perfekt. Företaget har mycket fina produkter med ett högt renommé över hela världen”, säger Fredrik.

 

Flytten från Schweiz till Bulgarien

Men det blev en tuff start. Fredrik och hans kollegor är dock vana vid utmaningar. Hela Von Arx verksamhet flyttades från Schweiz till staden Plovdiv i Bulgarien. Plovdiv är en industristad, geografiskt sett ganska centralt placerad i Bulgarien i ett platt landskap mellan två bergskedjor i norr och söder. Sedan flytten har man rekryterat nya team för produktutveckling, produktion och administration. “Arbetet med att flytta hela verksamheten gjorde att vi kom lite efter i produktionen vilket ledde till en del leveransförseningar gentemot våra distributörer. Men vi har en väldigt bra försäljningsutveckling vilket initialt ledde till en del växtvärk i bolaget”, berättar Fredrik.

Idag är man 20 anställda i Plovdiv och försäljningen visar en lysande utveckling. Man har börjat komma i kapp leveransmässigt, mycket tack vare sina duktiga medarbetare och att alla växt in i sina arbetsuppgifter. “Vi bygger ny erfarenhet varje dag”, inflikar Fredrik.

I fabriken i Plovdiv utförs allt inom svetsning, bockning och pressning. Von Arx frästrummor är välkända för att hålla en hög kvalitet i världsklass. Förutom till sina egna maskiner tillverkar man även frästrummor till flera konkurrenter och kollegor i branschen. Vissa av skärverktygen tillverkas internt medan en del köps från externa högkvalitetstillverkare i Europa.

 

Bredda distributionsnätet och produktutbudet

Det man arbetar mycket med just nu är att vidareutveckla sitt nätverk av distributörer. Fredrik berättar att även om Von Arx är ett globalt och välkänt varumärke finns fortfarande många marknader där man inte är representerade eller där man kan växa ytterligare. USA är just en sådan marknad där man vill växa och där man nyligen öppnat distribution. Andra marknader med stor potential där man öppnat distribution är Sydafrika, Spanien, Portugal, Polen, Kroatien, Slovenien och Mexiko. I ytterligare sex till sju länder ligger man i startgroparna för att öppna upp.

“Valet av rätt distributör är oerhört viktigt, det är något vi lärt sig efter alla år på Pullman-Ermator. Hög grad av service och support är mycket viktiga faktorer hos en bra distributör”, framhåller Fredrik.

Produktmässigt består Von Arx-sortiment idag av sex olika basmodeller av ytbehandlingsmaskiner, VA10L, FR200, VA25S, VA30S, VA30SH och DTF25SH. Till detta skall tre pneumatiska verktygsserier läggas. “Hela vår produktutvecklingsavdelning arbetar idag med utveckla och förbättra våra befintliga produktserier och anpassa dem för fler applikationer. Vi arbetar även med ett par helt nya produkter som vi hoppas att lansera i början av 2021”, berättar Fredrik.

Affärsplanen på lite längre sikt är att bredda produktutbudet ytterligare och man är inte främmande för att förvärva någon annan aktör som tillverkar kvalitetsprodukter inom betongbearbetning och den utrustning som är förknippad med det. Alltså en spännande utveckling och framtid väntar Von Arx med de nya ägarförhållandena. Vi kommer att få anledning i framtiden att berätta mer om Von Arx i tidningen. 

En redaktionell kommentar är att man slutar aldrig att förvånas av den här branschen. När det tycks som om de flesta mindre bolag köps upp av stora drakar hittar branschen hela tiden nya vägar att utvecklas och leva vidare.

www.vonarx.com 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×