Nya arbetsplattformar 2021

Publicerad 17/3 kl. 11:41

Trots en fortsatt rådande coronapandemi är det ingen brist på nya produkter på arbetsplattformssidan. Läs om branschens nyheter från Liftexperten, Haulotte, Skyjack, Jekko, Snorkel och Scantruck.

Smart och eldrivet från Haulotte 

Det var ganska länge sedan vi skrev om Haulotte i tidningen och vi är glada att kunna göra det igen. På sidorna 36-37 hittar du en fullödig företagspresentation om Haulottes svenska dotterbolag som funnits som helägt dotterbolag på den svenska marknaden sedan 2001. På nyhetssidan händer en hel del. En nyhet som släpps under första kvartalet 2021 är den nya eldrivna och artikulerande personliften SIGMA 16/16 PRO. Liften finns i två modeller SIGMA 16 och SIGMA 16 PRO. Standardmodellen har en arbetshöjd på 16,1 m medan PRO-modellen har en arbetshöjd på 15,7 meter. Den horisontella utsträckningen ligger på 8,35 respektive 8,05 meter. Den så kallade Up & Over Clearance är 7,4 meter. Lyftkapaciteten för båda modellerna ligger på 230 kg (2 personer). Maskinvikten ligger på 6900 kg respektive 6950 kg. SIGMA 16 PRO är försedd med Jib 3D. Haulotte lanserar också under Q1 eldrivna och emissionsfria storsaxliftar i linje med Pulseo konceptet, dessa släpps i två versioner, HS15E och HS18E. Båda modellerna finns i så kallade Pro-varianter vilket innebär oscillerande axlar. HS15E har en arbetshöjd på 15 meter och HS18E på 18 meter. Lyftkapaciteten ligger på 750 kg för alla fyra modeller. Plattformarnas storlek i utsträckt läge ligger på 4,8 meter pch 5,8 meter för Pro-varianterna. Maskinernas bredd är 2,3 meter och längden totalt 4,4 meter. HS15E väger 7480 kg både i standard och Pro-modell och HS18E väger 8010 kg i båda varianterna. Haulotte har fått mycket positiv kritik för sina stora helelektriska storsaxliftar som är resursstarka arbetsplattformar men även för sina uppgraderade  stora el- och dieseldrivna artikulerande samt teleskopbomliftar.

Haulotte ligger långt framme vad gäller att erbjuda sina användare ett digitalt gränssnitt som underlättar arbetet. Man har apparna Haulotte QP (Quick Positioning) och Haulotte DIAG som enkelt laddas ner på mobilen. QP gör valet av maskin enkelt och DIAG hjälper till att hålla koll på underhållet dagligen. Haulottes smarta interface på sina maskiner tillför en rad viktiga egenskaper som underlättar det dagliga arbetet med maskinen, underhåll och reparation som går under namnen Haulotte Active Screen, Active Energy Management, Active Shield Bar, Active Lighting System, Stop Emissions System och Dual Load. Haulotte erbjuder också ett fleet management program som man kallar Sherpal. En uthyrare kan dessutom ha full koll på sina maskiner genom portalen MyHaulotte, där allt ifrån dokumentation till reservdelar även kan hittas.

www.haulotte.se

 

 Liftexperten lanserar nytt från Hybeko och Genie 

Norska Hybeko släpper tunnelliften Hybeko 3390, som bygger på Genies modell GS3390RT. Den “gröna” tunnelliften är CE-märkt enligt europeiska direktivet EN 280 och har partikelfilter och katalysator. Liften har en lyftkapacitet på 1134 kg och går att köra i upp till åtta graders sluttning utan att fälla ned stödbenen, för att möjliggöra konstant arbete i exempelvis en tunnel. Med plattformen i höjt läge når maskinen en maxhastighet på 2 km/h, i nedfällt läge når den 8 km/h. Modellen har två batterier och kretsar, fyrhjulsdrift och antispinn som standard, patenterad oscillerande axel som automatiskt justerar axelpositionen baserat på markförhållanden, samt proportionell sänkning vilket enligt Liftexperten gör det möjligt med en smidig sänkning utan ryckig gång. Dragkroksfästet gör det möjligt att dra med exempelvis en mobil kompressor. Liften kan även utrustas med en kabeltrumma på stativ vilket enligt Liftexperten förenklar kabeldragning i tak. Användaren kan öppna hela kortsidan på liften vilket gör det möjligt att lasta en hel pall rakt in i liften. Det går även att få med luft/vattenslang eller LED-belysningspaket till plattform vid behov. Liftexperten är generalagent för Hybeko i Sverige.

Dessutom lanserar Genie sina GS E-Drive saxliftar, utrustade med ett AC-drivsystem som enligt Liftexperten garanterar ett optimerat återförsäljningsvärde på lång sikt. Målsättningen med Genie E-Drive saxliftar är att bana väg för en helelektrisk framtid, med 35 procent inbesparingar av underhållskostnader, 30 procent ökad körtid och effektivitet, samt 70 procent färre slangar och anslutningar, jämfört med traditionella hydrauliska drivsystem, enligt Liftexperten. Modellerna har 25 procent backtagningsförmåga och 14° vippunkt, gaffeltruckfickor bak och på sidorna, samt utbytbara motorskydd. AC-drivmotorerna är förslutna och borstlösa/underhållsfria. AC E-Drive är fyra gånger mer effektivt jämfört med traditionella hydrauliska drivsystem, enligt Liftexperten. Liftexperten är generalagent för Genie i Sverige.

www.liftexperten.se

 

 Ny minikran med litiumdrift från Jekko 

Med modellerna SPX532 och SPX1280 i ryggen har Jekko tagit fram en ny 5 tons-minikran, Jekko SPX650. Modellen erbjuder en maximal lyfthöjd på 23,5 meter och har bland annat stabiliserings- och hydraulsystem, ny hydraulisk jib, strömförsörjning från ett litiumbatteri och en radiokontroll. Kranen ger möjlighet att arbeta med antingen krok eller vinsch, har breddbara larvband, pick & carry-läge och integrerad diagnostik. “Utvecklingen av den nya SPX650 har utgått från marknadens behov”, säger Alberto Franceschini, exportchef Jekko. “Våra kunder sökte efter en mellanstor minikran, med en bomlängd på över 20 meter och mycket bra lyftkapacitet. Användarna efterfrågade en kran som kan användas både utomhus och inomhus och som passar in på många olika typer av arbetsplatser, såsom glasmontage, fasadbeklädning, resning av stålstommar och industriellt underhåll. Vi analyserade både vad konkurrenterna erbjöd och vårt eget sortiment.”

SPX650 försörjs av ett helelektriskt system med PVG 16 proportionalventiler från Danfoss – samma modell som sitter på SPX532 och SPX1280 – som enligt Jekko ger mjuka och exakta rörelser och möjlighet att jobba med fyra olika funktioner samtidigt. Hjärtat i hydraulsystemet är en LS-pump som sköts av Jekkos egna system för energihantering. SPX650 har ärvt sitt stabiliseringssystem från den större SPX1280, som styrs helt och hållet via fjärrkontrollen. Kranen har X-formade stödben med dubbla utskjut för att minimera ytan som krävs för stabilitet (2,9 x 2,9 meter; 4,5 x 4,5 meter maximalt). SPX650 har hydrauliska stödben som kan rotera från 0 till 72 grader för flexibilitet vid stabilisering i trånga utrymmen. Systemet läser av olika faktorer för att bestämma möjliga arbetsförhållanden. Beroende på öppningsvinkel och utskjut av stödbenen kan mjukvaran i realtid fastställa maximal lastvikt på en specifik punkt med totalt fem stabilitetslägen. SPX650 är dessutom utrustad med ett specialdesignat 48 volts litiumbatteripack med en kapacitet på 400 amperetimmar, som används för att driva en trefaselmotor på 16 kilowatt. Tack vare en inbyggd 220 volts enfasladdare kan man arbeta med maskinen samtidigt som den laddas. Som tillval erbjuds en extern trefasladdare på 400 volt. Litiumbatteriet är underhållsfritt och har lika lång livslängd som maskinen i sig. Dessutom klarar den att hålla oförändrad och konstant prestanda även vid intensivt användande med tung last, enligt Jekko. Den går även att använda inomhus utan utsläpp och med låg ljudnivå.

Kranen har en ny 1,2 tons hydraulisk jib med tre utskjut för att uppnå maximal lyfthöjd på 23,5 meter, samt en ny 2 tons-montagejib. Jibben kan förvaras i tre lägen: vilandes på kranens chassi, på marken eller monterad på bommen. Jibben kan arbeta med en negativ vinkel på upp till 15 grader. Maskinen manövreras med en radiokontroll av samma modell som används till SPX532 och SPX1280. Radiokontrollen har en LCD-display och mjukvara utvecklad av Jekko, som gör det möjligt att slå på eller av kranens alla funktioner, bom och vinschhastighet, pick & carry, in- och utfällning av stödben, samt breddning av larvband. SPX650 är byggd av standardkomponenter som den delar med SPX532 och SPX1280 både när det kommer till hydraulik, elektronik och mjukvara.

www.jekkosverige.se

 

 Scantruck når nya höjder med agentur för larvburna liftar 

Scantruck lyfter mot nya höjder med en ny agentur i Sverige och Danmark för de italienska liftarna Platform Basket. ”Platform Basket har ett stort program av larvburna bomliftar och det är något vi har saknat, det har vi bland annat märkt på det stora antalet förfrågningar”, säger Lasse Weber, Scantrucks produktchef för Platform Basket. “Inte minst på den svenska marknaden finns det en stor marknad för larvburna bomliftar med en arbetshöjd på 15-18 meter. De är helt perfekta till måleriarbeten, elinstallationer och andra hantverksjobb på byggsidan som kräver att man arbetar ovan mark. Sedan kommer det naturligtvis att vara en intressant produkt för uthyrningsbranschen.”

Liftarna från Platform Basket har en bredd på 78 cm i hopfällt tillstånd och kan enligt Scantruck passera trädgårdsgrindar, gränder och vanliga dörrar. I utfällt arbetsläge säkrar de långa benen en god stabilitet, enligt Scantruck. ”De italienska liftarna kan fås både med ren batteridrift och som hybrider med en blandning av batteridrift och nätansluten drift”, säger Lasse Weber. “Jag tror på ett stort intresse speciellt för hybridversionerna, därför att då är det möjligt att köra upp liften på transporttrailern med batteriet och sedan utföra arbetet på plats med hjälp av ström från elnätet. Skulle det inte finnas ett elnät att tillgå på platsen så kan maskinen givetvis fortsätta att arbeta med hjälp av sina batterier.”

Platform Baskets fabrik är belägen nordöst om italienska Bologna. Deras produktprogram omfattar många olika typer av larvburna liftar i olika storlekar med arbetshöjder från 13,30 till 43,18 meter. Förutom larvburna bomliftar producerar Platform Basket också liftar utvecklade för arbete vid järnväg. Dessutom har de ett utbud av självkörande spindelliftar på hjul, där deras största modell kan utföra arbete på 48 meters höjd.

www.scantruck.se

 

 Nyheter från Skyjack på egen virtuell mässa 

Under Skyjacks egenarrangerade virtuella utställning SkyWorld Live presenterade tillverkaren bland annat nya bommar, minisaxliftar och en terrängsaxlift, samt en vertikal mastlift (enbart i Nordamerika). De två nya bommarna är på 12,2 och 18,3 meter (40 och 60 fot), är utrustade med SmarTorque-teknologi och har en datadriven design. De nya minisaxliftarna heter ANSI SJ3013 och CE SJ3014, och erbjuder tyst och snabb elektrisk drift, låga golvbelastningsvärden och låg ägarkostnad, enligt Skyjack. På utställningen presenterades även Skyjacks hittills största saxlift för terräng, SJ9664 RT, med en arbetshöjd på 21,3 meter (70 fot), SmarTorque-teknologi, samt Skyjacks axelbaserade fyrhjulsdriftssystem AxlDrive. Den vertikala masten SJ20, som enbart lanseras i Nordamerika, är helelektrisk och har en plattformshöjd på 6,1 meter (20 fot).

För den intresserade är det möjligt att besöka den virtuella plattformen SkyWorld och ta del av så kallade walk-around-videor, regionbaserade produktspecifikationer och val, samt produktlanseringsmaterial. Det går även att ta del av webbinarier året igenom. “Att göra den här plattformen tillgänglig för alla under hela året var viktigt för vårt team eftersom vi vet att dessa tider är utmanande utan möjlighet att kunna göra lika många fysiska produktdemonstrationer”, säger Kurt Atchison, senior product manager Skyjack. “Vi ville erbjuda en upplevelse som kändes så nära den som kunder får på mässor.”

www.skyjack.com

 

 Zip-Up släpper nya arbetsplattformar från Snorkel 

Amerikanska Snorkel är en fullfjädrad tillverkare av arbetsplattformar. Redan i SRT 6-2020 berättade vi om Snorkels nya saxliftar SL30RTE och S3370RTE som började levereras redan i slutet av förra året. Efter sommaren 2021 lanserar Snorkellift nya A46RTE. Dessa tre nya liftar är alla terränggående med samma eller till och med bättre styrka än de dieselmotorer som de nya Litium-Jon-batterierna ersätter. I övrigt är specifikationerna lika som i dieselversionerna av dessa liftar.

Litiumjondrivna Snorkel SL30RTE med nollutsläpp levererar tystgående men ändå kraftfull prestanda, med imponerande fyrhjulsdriftsegenskaper och en lång arbetscykel mellan laddningarna. Med automatisk självnivellering på lutningar utan stödben kan den elektriska snabbnivelleringen köras i full höjd och klättrar upp för lutningar på upp till 50%. 

SL30RTE har en arbetshöjd på 11 meter och en plattformshöjd på 9 meter. Plattformens storlek är 1,72x4,23 m och klarar att lyfta upp till 590 kg. Saxliften väger 3450 kg.

De nya elektriska kompakta saxliften S3370RTE har samma goda egenskaper som S30RTE och passar bra för ojämn terräng och ger nollutsläpp utan att kompromissa med prestandan och har utmärkt manövrerbarhet. 

Arbetshöjden är 12 meter och plattformshöjden 10 meter. Den maximala plattformsstorleken är 4x1,6 meter och liften klarar att lyfta hela 450 kg. Liften vikt är 3620 kg.

En annan nyhet från Snorkellift är att tillverkarens mellansortiment kommer att förses med Litium-Jon batterier som förkortar laddningstiden, ökar körtiden och är betydligt säkrare batterier än föregångarna. “Den här batteritekniken är väl beprövad då det är samma typ av batterier som används i Nissan Leaf som är den mest sålda batteribilen i Europa”, berättar Rickard Holmlund som är VD på ZipUp som säljer Snorkel i Sverige.

www.zipup.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×