Nya effektiva produkter för kompaktering

Publicerad 29/5, 2019 kl. 16:38

Med det klimat vi upplever i stora delar av Sverige nu innebär att det är säsong för markvibratorer snudd på hela året. På hyllorna hos våra uthyrare kommer det snart digna av en rad ny effektiva produkter att hyra. Allra mest intressant i miljösynpunkt är de nya batteridrivna maskinerna från Swepac.

Det händer mycket inom produktsektorn vibroplattor och markvibratorer. Nedan i SRTs årliga tema kan du läsa mer om senaste nytt från våra leverantörer.

 

Ny radiostyrd ledad vält från Husqvarna

En mera varumärkesrelaterad nyhet är att Husqvarna Construction Products har gett sig in i den här produktsektorn genom förvärvet av Atlas Copcos maskinserier. Företaget har ett brett sortiment av stampar, plattor och vältar. Stamparna finns i tre modeller, LT 800, LT 6005 och LT 5005 i vikterna 97, 70 och 62 kg. Den största drivs av en Hatz-motor och de två mindre av Honda-motorer. De framåtgående vibroplattorna finns i inte mindre än 12 olika storlekar från den minsta LF 50 på 53 kg till den största LF 130 LT (diesel) som väger 142 kg. Modell finns även i en bensinvariant. LX 90 är Husqvarnas rundpadda och väger 96 kg. Merparten av vibroplattorna drivs av Honda-maskiner.

De backgående vibroplattorna finns i 2 modeller från den minsta LG 164 (Petrol) som väger 157 kg till den största LH 700 om väger 780 kg. Den radiostyrda LH 804 är dock tyngst på 820 kg. Till detta sortiment skall tre duplexvältar läggas, LP 6505, LP 7505 och den nya ledade LP 9505. De båda mindre väger 745 respektive 981 kg och drivs av Hatz-dieslar. Den nya ledade och radiostyrda välten LP 9505 drivs av en Kubota dieselmator på 24 HP. Maskinen är mycket flexibel och har ett utmärkt grepp och har gjorts mycket användarvänlig.

www.husqvarnacp.com

 

En ny generation från Swepac

Mycket nytt kom också från svenska tillverkaren Swepac. Under 2019 introducerar Swepac en ny generation av fram- och backgående plattor i intervallet 150-500 kg. Först ut i den nya serien är FB 155, FB 270, FB 300 samt FB 515. All fyra maskinerna visades på Bauma och väckte stort intresse tack vare sin nyskapande design vilken är framtagen av Zenit Design i Malmö. Stor vikt har lagts på funktion och ergonomi. Avgasröret mynnar ut framåt för att bespara föraren från avgaser och dödmansgreppet är integrerat i en nyckel med programmerbar RFID-taggning. Hand-arm-vibrationerna är låga och handtaget har värme som tillval. 

Som tillval finns även en molnbaserad telematiklösning med GPS-tracker och inbyggt stöldskydd. Övervakning av relevanta maskindata underlättas liksom kontroll av körtid och optimering av serviceintervaller. Position och status på maskinen är något fler och fler kunder efterfrågar, perfekt för rental alltså. Liksom tidigare kommer Swepac också att erbjuda en kompakteringsindikator som tillbehör för vissa modeller.

 

Batteridrivna maskiner från Swepac

Baserat på Swepacs patent för batteridrivna vibroplattor lanserades förra året en 50 kg batteridriven platta, F 50B. På Bauma visade Swepac även en batteridriven version av den populära “rundpaddan” som kommer att benämnas FR 100B. Den har en drifttid på mer än en timme och med ett extra batteripack kan maskinen i princip köras kontinuerligt. En annan nyhet är FB 200B, den första fram- och backgående markvibratorn i sitt slag med batteridrift. Den 200 kg tunga maskinen rönte mycket stort intresse, bl a på grund av den låga ljudnivån. Den är byggd med dubbla batteripack vilka är likadana som det som används för FR100B, vilket betyder att de kan utnyttjas av mer än en maskin. Batteridrivna maskiner fortsätter att vara ett växande segment och Swepac kommer att fortsätta sin utveckling av fler batteridrivna markvibratorer och produkter för betongbehandling. 

Swepac var tidiga med att patentera sina konstruktioner för batteridrivna vibroplattor och dessutom med starka patent. Detta resulterade i att vid mässan Bauma i april i år tvingades tillverkarna Weber och Mikasa ta bort sina batteridrivna nyheter från sina montrar då konstruktionerna kan innebära ett intrång i ett av Swepacs patent. De båda batteridrivna maskinerna från Weber och Mikasa är utrustade med Hondas nya eGX-motor. Motorn i sig är inget patentintrång men när den används i kombination med vibroplattans batteri och som ett paket som utgör en motvikt blir det ett patentintrång mot Swepacs patent som man bland annat har i Tyskland.

www.swepac.se

 

Packningsutrustning från Dynapac

Dynapac i Sverige, som numera ägs av Fayat Group, har ett brett sortiment av lätt packningsutrustning bestående av stampar, fram- och bakåtgående vibroplattor, duplex och twin duplexvältar. Sortimentet av stampar består av tre modeller i vikterna 57, 66 och 67 kg. Plattorna finns i fem modeller i vikter från 64 till 257 kg. Duplexvältarna finns i två modeller DTR75 och D.ONE som väger 727 respektive 1585 kg. Senast i skaran är Twin Duplex-välten D.ONE som visades på Bauma. Välten är ledad och därmed enkel att navigera och komma åt med i trånga utrymmen. Valsbredden är 810 mm och maskinen är fjärrstyrd och drivs med en dieselmotor. Enligt Dynapac erbjuder maskinen maximal lönsamhet och låga driftskostnader tack vare vältens ECO-läge, underhållsfri midjeled, snabb felsökning och mekanisk diagnostik.

www.dynapac.se 

 

Många nyheter från tyska Weber MT på Bauma

Fredsund Maskin som är Webers svenska återförsäljare fanns på plats under Bauma för att visa sina svenska kunder alla nyheter. Mest intressant för de svenska besökarna var den helt nya rundpaddan CFR90. Magnus Kanerfalk på Fredsund Maskin kommenterar:

“Redan när vi inledde samarbetet med Weber under 2017 började vi gemensamt att planera en rundpadda för den svenska marknaden. Efter flertalet prototyper och tester börjar vi nu se den färdiga produkten, vi räknar med att kunna börja leverera den ut till kund efter semestern i år”.

En nyutvecklad markvibrator för asfalt visades även upp på mässan med en helt ny bottenplatta samt en ny vattentank som smidigt kan lossas vid påfyllning. Maskinen drivs av en Honda GX160 bensinmotor.

En annan intresseväckande nyhet på Bauma var även att den stora markvibratorn CR9 på 740 kg som nu kommer med ett steglöst fram/back-handtag med vibrationsvärde under 2,5 m/s². Weber har alltid legat i framkant när det gäller att sänka vibrationsvärdena för operatören, med den nu uppgraderade CR9:an kan man erbjuda maskiner från 80 kg ända upp till 740 kg med HAV under gränsvärdet 2,5 m/s2.

www.fredsund.se

www.webermt.com

 

Ny stampar från Mikasa

Japanska tillverkaren Mikasa som i Sverige marknadsför och säljs av Epox Maskin lanserade för en tid sedan två nya stampar, MT-66 och MT-77. Stamparna är effektivt avvibrerande och drivs av bensindrivna Honda-motorer. MT-66 väger 72 kg medan MT-77 väger 77 kg. Stamparnas slagfrekvens ligger på 644-695m/min. Stamparnas plattdimensioner är 285x340 mm och slaglängden ligger mellan 50 till 80 mm.

www.epox.se

 

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×