Nya service- och transportbilar: Här är nyheterna!

Publicerad 1/4, 2019 kl. 12:57

Att hitta service- eller transportbil kan ibland vara en svår process. SRT lotsar dig bland några av de senaste nyheterna, som kännetecknas av bland annat anpassningsbarhet och eldrivet.

Mercedes-Benz lanserar sin nya elbil eVito med batteridrift som genererar 85 kW och ett drivmoment på upp till 300 Nm. Maxhastigheten kan anpassas baserat på användningsfall. Om eVito främst används i exempelvis stadsmiljö kan en maxhastighet på 80 km/h spara energi och utöka räckvidden. Bilen kan även konfigureras för en maxhastighet på upp till 120 km/h. Denna medelstora skåpbil kan beställas i två olika hjulbaser: basversion med en längd på 5140 mm och maximal nyttolast på 1015 kg eller den extra långa versionen med en längd på 5370 mm, lastutrymme för upp till 900 kg nyttolast och totalvikt på 3200 kg. Fraktvolymen ligger på 6-6,6 m3. Energilagringsenheterna är placerade under bilen för att inte påverka lastutrymme.

 

Batterikapacitet på 150 km
Även om den nya eVito framför allt är lämpad för stadsbruk, gör dess räckvidd och belastningskapacitet att den även kan användas för försäljning eller servicetekniker. En installerad batterikapacitet på 41 kWh levererar en räckvidd på runt 150 km. Även när förutsättningarna är ofördelaktiga har användaren fortfarande en räckvidd på 100 km. Räckvidden är återställd efter sex timmars laddning. eVito visar även prov på tillförlitlighet under vinterköring. Flexibilitet, effektivitet, ergonomi och komfort under extrema förhållanden har testats i temperaturer så låga som minus 30 grader, i snö och på isiga vägar. Testerna täckte bland annat laddning för körning i kyla, samt lågtemperatursresistens hos drivlina och mjukvara.

Mercedes-Benz släpper även sin nya eSprinter, som kan användas som både en liten verkstad på hjul eller en rymlig leveransbil. Den kommer att släppas först som en skåpbil med högt tak och har en totalvikt på 3500 kg och maximal fraktvolym på 10,5 m³. En installerad batterikapacitet på 55 kWH tillåter en förväntad räckvidd på runt 150 km med maximal nyttolast på 900 kg. Det andra batterialternativet tillåter användarna att ställa in andra prioriteringar i parametrarna. Tre batterienheter med en kapacitet på 41 kWh levererar en räckvidd på runt 115 km. I gengäld ökar den maximala nyttolasten till 1040 kg. ESprinterns eldrift genererar 85 kW och har ett drivmoment på upp till 300 Nm. Även hos eSprinter kan maxhastigheten konfigureras beroende på syfte – till en maxhastighet på 80 km/h eller upp till 120 km/h om högre hastighet krävs.

Mercedes-Benz släpper inte bara eldrivna nyheter. De har även lanserat den nya generationen av den traditionellt bränsledrivna Sprinter. Den nya versionen har exempelvis inbyggda digitala vagnparkstjänster och det nya operativsystemet MBUX med intelligent röststyrning. Den intelligenta röststyrningen använder sig av AI, vilket innebär att föraren exempelvis inte behöver säga “Navigera till Storgatan 24 i Borås” utan kan säga saker som “Kör till kontoret”. MBUX lär sig också vad föraren ofta gör vid olika tidpunkter och kan lägga upp förslag på platser att navigera till eller personer att ringa. Detta är första gången Sprinter går att beställa som framhjulsdriven, utöver de bakhjuls- och fyrhjulsdrivna alternativen. Sprinter går att få som skåpbil, flakbil, chassi eller tourer med 5,5 ton totalvikt och hjulbaser från 3,25-4,32 m. Det går även att få Sprinter som buss med upp till 20 sittplatser.

 

Nissan
Nissan släpper sin Navara NGuard, en mångsidig specialmodell av typen pickup, med nya designuppdateringar och standardutrustning med bland annat parkeringssensorer och soltak. Kylargrillen, dimljusinsatsen, backspegelkåporna, dörrhandtagen och stötfångaren bak är alla lackade i svart. Matchande sidofotsteg och takrails har tillkommit, precis som de svarta 18’’ lättmetallfälgarna. I standardutrustningen ingår tonade stålkastarinsatser och elmanövrerat soltak med tonat glas. Bilen har även dekaler som börjar längst ned på dörrarna och mynnar ut först bakom bakhjulen. Navara NGuard kan beställas i lackerna Dark Grey, Metallic Black och Pearl White. Invändigt har bilen fått nydesignade lädersäten. Inlägg på säten och ryggstöd har uppgraderats med design i mörkgrått och gult som matchas av dubbla dekorsömmar i gult.

För bättre prestanda offroad kan man välja till Offroader AT32, som består av en speciellt framtagen fjädring som ökar markfrigången med 20 mm, kompletta skydd för alla viktiga komponenter under bilen samt större 32’’ däck. Som tillval finns differentialspärr fram som arbetar tillsammans med Navaras standardmonterade diffspärr bak för att ge grepp och driv på alla typer av underlag. En snorkel som förbättrar bilens vaddjup kan också monteras. Dessa uppdateringar är ett komplement till Navaras befintliga svit av tekniska lösningar, till exempel hjälp vid start i backe/hjälp vid utförskörning, intelligent autobroms och Intelligent Around View Monitor. Som alla nyttofordon från Nissan levereras Navara NGuard med fabriksgaranti på fem år/160 000 km. Nissan erbjuder även en annan Navara-bil, Nissan Navara 4x4, en pickup med kraftigt chassi, fyrhjulsdrift och dubbelturbodiesel på 190 hk (eller enkelturbo på 160 hk). Man kan dra upp till 3,5 ton och lasta över 800 kg. Med hjälp av Nissans C-Channel-system är det enkelt att surra lasten på flaket. Dess skjutbara fästöglor på tre sidor gör att lasten kan säkras oberoende av storlek och form. Nissan Navara finns i olika versioner för att anpassa användarens behov, exempelvis en King Cab med större flakvolym eller versionen med dubbelhytt och plats för fler passagerare.

Nissan släpper även Nissan NV200, lämpad för att åka i såväl tät stadstrafik som på motorvägen. NV200 erbjuder upp till sju säten samt utrymme för bagage. Genom en optimering av innermåtten är NV200 konstruerad för att ha ett så stort lastutrymme som möjligt: en lastvolym på 4,2 m3 och upp till 665 kg nyttolast (beroende på modell och typgodkännande för respektive land). NV200:s lastutrymme är djupt nog att kunna lasta två europallar. Lastutrymmets bredd är 1,5 m och höjd är 1,36 m. Bilen i sig har en längd på 4,4 m och en bredd på 1,69 m.

Nissan NV300 är en mellanstor transportbil med en maximal last på över ett ton och lastvolym på upp till 8,6 m3. I den minsta skåpversionen L1H19 får man plats med upp till tre europallar eller upp till 2,5 m långa gipsskivor. NV300 går att välja i två olika längder och höjder på skåp, två längder på Combi och Crew Van, samt ett långt Chassi med hytt. Dieselmotorn 1,6 dCi finns i fyra varianter med enkelturbo som ger 95 respektive 120 hk och två med dubbelturbo som ger 125 hk respektive 145 hk.

Nissan erbjuder även NV400, som finns med flak, tippflak, box eller dubbelhytt. Användaren kan välja karosstyp, dimensioner, hjulbas och lastkapacitet för att bättre anpassa bilen för verksamhet. Välj dessutom framhjulsdrift för enkel lastning, mer lastutrymme och bättre bränsleekonomi eller bakhjulsdrift för säkrare hantering med full last eller bogsering. NV400 har en lastkapacitet på upp till 2200 kg och en lastvolym på upp till 17 m3. Lastvolymen kan alltså ta upp till fem europallar. NV400 har även en lastlängd på upp till 4,4 m. NV400 har en luftig interiör med ljudisolering och flera förvaringsutrymmen, bland annat mittbord på baksidan av sätet med roterande skiva och hållare för anteckningsblock som kan tryckas ut.

 

Volkswagen
Volkswagen släpper sin nya elektriska e-Crafter, en helt eldriven transportlösning för distribution och bud-, paket- och varuleveranser i stadsnärmiljö där den dagliga körsträckan är 70-199 km med hundratals stopp. Transportbilen är nästan identisk med den dieseldrivna Volkswagen Crafter och har en räckvidd på 173 km.

Redan vid utvecklingsarbetet av den nya Volkswagen Crafter förbereddes modellen för eldrift, vilket gör att det finns en hel del lösningar redan från start. Det stora batteriet göms till exempel under golvet i lastutrymmet. Det betyder att lastutrymmet är intakt och precis lika stort som en vanlig Volkswagen Crafter, det vill säga 10,7 m². Maxlasten landar på 950 kg.

E-Crafter har en elmotor på 136 hk (100 kW) och ett vridmoment på 290 Nm från stillastående. Toppfarten är begränsad till 90 km/h. Batterierna har en kapacitet på 35,8 kWh och kan snabbladdas med likström (CCS) till 80 procent av sin kapacitet på 45 minuter, medan växelströmladdning (Wallbox) kräver drygt fem timmars laddning från tomt batteri. I övrigt har bilen ergonomiska stolar med adaptiv farthållare samt automatlåda. Bilen har en förbrukning (blandad körning) på 21,54 kWH/100 km.


Isuzu
I Sverige finns Isuzu endast i ett utförande, pickupen D-Max. D-Max kan beskrivas som en liten lastbil snarare än en personbil med flak. Modellen är robust och “bruksig”, lastar 1000 kg på flaket och får dra 3500 kg släp. Isuzu är den enda pickup som i dagsläget är fullt ut godkänd för att köras på det fossilfria bränslet HVO100 utan restriktioner. Pickupen kom i sitt senaste utförande som modellår 2017 och det var i samband med denna lansering som godkännandet för HVO100 presenterades. Nytt inför 2019 är att Isuzu säljs med ett femårigt trygghetspaket som innefattar fem års garanti, service och vägassistans. Senaste generationen Isuzu Pickup har fått förbättrad komfort, bättre prestanda och lägre förbrukning. Det finns tre hyttalternativ: Single, Extended och Double Cab. Beroende på hyttstorlek varierar flaklängden och i enkelhyttsutförande sväljer Isuzu drygt 2,3 m last innanför baklämmen. Isuzu Sverige erbjuder tolv anpassade modeller, från basutrustade Base till “monstertrucken” AT35.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×