Nya små och kompakta grävare på marknaden

Publicerad 10/10, 2018 kl. 12:52

Köparen har alltid en personlig checklista när de köper en mini- eller kompaktgrävmaskin. Det finns vanliga saker som kraft, mångsidighet, komfort, robusthet och enkel underhåll. Det finns också immateriella saker, som tidigare erfarenhet av en viss tillverkare, rekommendationer från kollegor, och kanske även färgen. SRTs Jim Parsons rapporterar.

Under 2017 såldes cirka 825 000 grävmaskiner (omfattande alla storlekar) i hela världen. Prognoser uppskattar att siffran når 1M årligen fram till 2020. Trots den höga efterfrågan är det fortfarande mycket köparens marknad och om kunniga operatörer fortsätter att vara bristfälliga , dessa maskiner måste göra ännu mer än sina föregångare. Allt detta innebär att SRTs årliga blick på vad som är nytt i den allt populärare mini- och kompaktgrävmaskinskategorin är ett viktigt verktyg, som innehåller många enskilda funktioner som vädjar till den enskilda köparen.

 

Nya Volvo 1.8t ECR18E ultra kort svängradie

Volvos 1.8t ECR18E fick sin världspremiär på Intermat och är utformad för de minsta utrymmena. Tack vare sin ultrakorta svansdesign, den kortaste radie i Volvos sortiment, kan den fungera nära hinder utan att kollidera med dem. Med ett variabel underrede kan ECR18E dras tillbaka till mindre än 1 meter i bredd för att komma in i begränsade områden eller expandera till 1,35m.

ECR18E är speciellt anpassad för uthyrningsföretagens behov och är utformad för låg ägandekostnad. Robust design tack vare en hög profilvikt, är maskinen tillverkad för enkelt underhåll, med 50 timmars smörjintervaller och en gångjärnstank som ger utmärkt tillgång till motorrummet. Motorn är också utrustad med automatisk viloläge och automatisk avstängning av motorn, vilket både minskar bullerstörningar, servicekostnader och bränsleförbrukning samtidigt som ett högre återförsäljningsvärde säkerställs.

Hyttens miljö i ECR18E är både rymlig och snygg. Med fingertoppsoperationer, enkla layoutkontroller och stora pedaler är maskinen både enkel och säker att använda. Transporten är också trygg och säker, med hjälp av fyra lättillgängliga bindningspunkter på den övre ramen. Den är lätt och kan transporteras säkert med upp till tre skopor och en hydraulhammare på en kompakt trailer.
 

Case minigrävare höjer ribban 

Case har lanserat sin nya C-serie minigrävare med sex modeller från 1,7 till 6t. C-serien höjer ribban jämfört med föregående sortiment, med bättre prestanda, ett brett utbud av funktioner och ännu större komfort och säkerhet, vilket alla bidrar till enastående produktivitet. C-seriens minigrävare innehåller funktioner som gör operatörens arbete enklare, bekvämare och mer produktivt. De innehåller det nya lättlästa digitala klustret som ger användbar information och varningsljus och standardstöldskydd mot motorstöld (ESL) samt en hydraulisk snabbkoppling för snabba verktygsbyten.

Andra funktioner inkluderar ROPS, TOPS och FOPS-överensstämmelse, nödstoppsknapp, rörelsealarm och objekthanteringspaket. Säkerhetsventilerna hindrar lasten att glida i händelse av slangfel. Pilotsystemet med ackumulatorn gör det möjligt för operatören att sätta fast fästet säkert, även när motorn är avstängd, medan dubbelflänsvalsarna minimerar risken för avbrott och förbättrar stabiliteten.

1.7t CX17C ger produktivitet, komfort och säkerhet, medan 1.8t CX18C sticker ut tack vare kraftfull prestanda och arbetsområde. Båda modellernas kompakta dimensioner gör det möjligt att arbeta effektivt i de trångaste utrymmena och har hydrauliskt infällbara band med inre ledning av hydrauliska slangar. När banden är indragna är maskinerna mindre än 1 meter breda. CX17C har en Zero Tail Swing-design som garanterar att det inte finns någon risk att slå i ett hinder på baksidan av maskinen vilket betyder att den kan fungera effektivt och säkert i de mest begränsade utrymmena.

2.6t CX26C och 3.7t CX37C-modellerna har ett utmärkt arbetsområde, räckvidd och grävdjup samt gott om bomvinklar. De är tillgängliga med ett urval av långa och korta bommar, som ger ett maxgrävdjup på 2,645 mm respektive 2,420mm för CX26C respektive 3,440mm respektive 3,135mm för CX37C. Överst i intervallet sticker 5.7t CX57C och 6.0t CX60C ut för sin utmärkta motorkraft, lyftkapacitet och komfortfunktioner.

 

Wacker Neusons första batteridrivna minigrävare 

Intermatbesökarna fick en första titt på Wacker Neusons EZ17e batteridrivna minigrävare som levererar samma effekt och prestanda som sina dieseldrivna kollegor. Maskinen kommer att vara tillgänglig år 2019 och EZ17e är ett nytt tillskott i koncernens långa etablerade nollutsläppslinje. EZ17e drivs av litiumjonsteknologi, som har använts av Wacker Neuson i många år. Dess långa livslängd innebär att den elektriska grävmaskinen fortsätter att fungera under en hel arbetsdag.

Ett 110-230V strömuttag är tillräckligt för att ladda batteriet över natten, med en snabb laddning med högspänningsaggregat på fyra timmar också möjligt. Tack vare den intelligenta laddningshanteringen kan EZ17e användas batteridriven eller ansluten till strömförsörjningssystemet, och till och med laddas när den används. Detta gör EZ17e särskilt lämplig för miljöer där avgaser och buller ska undvikas. Det är också en grävmaskin med sk zero tail swing, konstruerad utan bakre överhäng. Operatören behöver därför inte oroa sig för att skada maskinen eller omgivningen när denne arbetar nära väggarna eller i begränsade utrymmen. Den elektriska grävmaskinens baksida når aldrig bort under underrede, vilket gör EZ17e idealisk för användning i tunnel-, rivnings- och renoveringsarbete i små utrymmen eller för inredning.

 

Mecalac omvandlar 12MTX till e12 elektrisk minigrävare

Ny i nollutsläppskategorin är även Mecalacs e12, en elektrisk version av företagets 12MTX. Motorrummet rymmer LiFePO4 (litium järnfosfat) batteriteknik för en hög kapacitet på 146 kW timmar, vilket ger e12 upp till 8 timmars driftstid. Systemet stöder också tre gånger så många laddningscykler som konventionella batterier, med bättre säkerhet, med risk för bränder eller batteriläckage. E12 har en laddstation som kan användas för att ladda den på plats på 6h till 7h.

Med en konstruktion avsedd för stadsanvändning och två oberoende elektriska motorer, en som driver utgrävningsmekanismen och en för rörelse, är Mecalac e12 inställd på att bli ett givet val i anläggningsflottor för innerstadsjobb. Bortsett från prestanda och räckvidd, erbjuder den 100% elektriska transmissionen en utmärkt dragkraft, så fort motorn startas, med bränsle-regenerering.

 

Nya kompakta grävmaskiner från Kubota

Kubotas nya U27-4 har justerbar hjälpflödeshydraulik, en hjälpledningsventil, tvåhastig automatisk nedväxling, samt utmärkt räckvidd och grävdjup. Den kraftfulla och välbalanserade bommen och skopdesignen gör det möjligt för operatören att gräva snabbare, djupare och effektivare även under de tuffaste förhållandena. Utformad för att prioritera produktiviteten, har U27-4 ett högt arbetsområde (inklusive räckvidd och grävdjup) och en skopgrävkraft på 3,181 kg. Den är också utrustad med en stor, rymlig hytt med bredare ingång, större benutrymme, mer flödesutrymme och en lyxig inredning samt en ny användarvänlig frontpanel. En sluten hyttalternativ med värme finns också.

Den nya KX033-4 är en del av Kubotas populära KX-serie och sitter i 3-klassen men har fortfarande en lyftkapacitet på en större maskin. Idealisk för svåra områden, kan KX033-4: s valbara förlängningsbara dipperarm snabbt och enkelt utökas upp till 787,4 mm, vilket ökar såväl produktivitet som effektivitet. Dess imponerande kapaciteter inkluderar ett grävdjup på 3,7 m och en grävning på 5,6 m.

 

Bobcat expanderar med E85

Bobcat har utökat sin R-serie grävmaskiner med den nya E85, den största maskinen i företagets kompakta grävmaskinfamilj. E85 har omformats med prestanda, uppehållsskydd och operatörskomfort i åtanke och har samma djärva, distinkta design och andra cab-uppgraderingar. Med 49kW delar E85 samma Bobcat-turboladdade dieselmotorteknik som andra modeller som introducerades under 2017, och kräver inte ett dieselpartikelfilter (DPF) eller selektiv katalytisk reduktion (SCR), samt har liknande hyttuppgraderingar som finns i R-series grävmaskiner. Dessutom ingår en ny standardlyftögla för att hjälpa operatörerna att lyfta och placera objekt på rätt sätt.

330mm svansöverhang gör att E85 kan arbeta i kompakta miljöer. Grävmaskinens bomram stannar i bredden på maskinens spår när den svänger, vilket gör det lättare att utföra på begränsade arbetsplatsförhållanden och bredvid byggnader eller andra hinder där större utrustning, till exempel en traktorgrävare, inte kan passa.

Bobcats E85s hytt är klassad som en skyddande konstruktion av nivå 1 avseende fallande objekt (FOPS). Det förbättrade toppfönstret och smalare sidospelarna bidrar till synlighet, vilket ger en utmärkt bild av grävmaskinens arbetsmönster och omgivande områden. Vänster och höger speglar förbättrar operatörens synlighet från insidan av hytten, med en ny solskyddsfilm över det övre fönstret som skyddar operatörernas ögon.

 

Yanmar firar med nya modeller

På Intermat i Paris firande Yanmar att det var 50 år sedan man lanserade sin första minigrävare genom att lansera nya SV60. SV60 är en midigrävare på 5.7 ton och har - utformats för att svara på de mest krävande kraven på komfort och stabilitet.

Yanmar har satt operatören i centrum i sin design och har utvecklat ett hyttkoncept som ger komfort för ökad produktivitet, med en hytt som erbjuder hög kapacitet. Driftsreglage och omkopplare är ergonomiskt anpassade enkel räckvidd. Förarstolen har luftfjädring som standard. Den senare är helt justerbar och har ett nackstöd, vilket minskar kroppspänningen och tröttheten. Standarden SV60 är också utrustad med en bakre kamera.

SV60 har en ny generation Yanmar-motor med en effekt på 33,4 kW vid 2 200 varv per minut. Detta är resultatet av Yanmars fortsatta satsningar på att vidareutveckla tekniska förbättringar när det gäller bränsleförbrukning och utsläpp. Hydrauliksystemet ackumulerar flödet av separata pumpar för att uppnå optimal kombination vad gäller hastighet, kraft, jämnhet och balans. Alla operationer kan utföras smidigt och samtidigt, även under arbetet. Den optimala massfördelningen och utformningen av midigrävmaskinen resulterar i det förbättrade laddningsdiagrammet och dess statiska stabilitet. SV60 har en hög grävkraft för att vara mer produktiv och att arbeta under svåra förhållanden.

Yanmar presenterade också fyra förnyade modeller av minigrävare i ViO26-6, ViO27-6, ViO33-6 och ViO38-6. ViO-6-serien är utrustad med den senaste generationen Yanmar TNV-motorer, med utsläpp, ljudnivåer och bränsleförbrukning reducerad. Varken motvikten eller framsidan på den övre ramen överstiger spårets bredd, vilket innebär att de fyra modellerna, i kombination med en mycket liten vridradius och minskad transportvikt, fungerar enkelt, även i slutna utrymmen.

 

Sverigepremiärer från JCB

På Svenska Maskinmässan visade JCB en del nya maskiner. Största nyheten var 220X, en 20-tons grävmaskin som hade Sverigepremiär på mässan. 220X är JCBs mest avancerade 20 tons grävare någonsin och först ut att lanseras i nya X SERIES. Fyra års utvecklingsarbete av hydraulik och elektronik samt tusentals timmar av extrema hållbarhetstester har lett fram till en maskin som inte bara ser kraftfull ut, utan också är det. Maskinen är helt utvecklad med föraren i centrum.

Andra nyheter är JCB saxliftar. JCB breddar utbudet av Access produkter mot uthyrningsbranchen. De två modellerna 1930 och 4626 fanns på plats. Dessa helt nya produkter från JCB har bl.a färre antal servicepunkter vilket ger en enklare daglig drift. En annan nyhet från JCB är laddbara saxliftar med lithium batterier.

Nya är också JCBs hjullastare från 8,5 ton till 22 ton. Hjullastarna från JCB har en av marknadens mest komfortabla hytter, enkla och underhållsfria lösningar för avgasrening, låg bränsle- förbrukning samt effektiva motorer och transmissioner.

Hydradig visades också på mässan. Hydradig är JCBs unika lösning av hjulgrävare och byggd med fokus på att optimera i princip alla delar av maskinen. Fokus har legat på förarkomfort, sikt, stabilitet, mobilitet, manövrering och enkelt underhåll. Alla dessa egenskaper tillsammans ger en fantastiskt mångsidig maskin som är unik i sitt slag.

Visades gjorde också JCB 19C-I E-TEC som är JCBs första eldrivna minigrävare och som lanserades i mars i år.
 

Minigrävare med stor kapacitet

I februari introducerade och släppte Komatsu Europe en ny serie MR-5 minigrävare och under mässan på Solvalla visade Söderberg & Haak upp de 2 större minigrävarna i serien, PC55MR-5 och PC45MR-5. Minigrävarna är hydrauliskt manövrerade med svängbar bom och utan utskjutande motvikt, för optimal manöverbarhet under arbete i trånga utrymmen.

Den helt nya MR-5 generationen utnyttjar Komatsus tekniska kunnande och globala resurser för att ge branschledande kundvärden till minigrävarsektorn. Minigrävaren kommer med många bransch-nyheter och är fullpackad med nya och förbättrade funktioner. Förarkomfort, säkerhetstänkande, ergonomisk design, låg bränsleförbrukning, avancerad manöverbarhet, KOMTRAX steg 5 och standardutrustning av hög nivå: allt för att höja ribban när det gäller vad kunderna kan förvänta sig av en minigrävare.

Alla fyra modellerna har elektroniskt reglerade motorer med 1,64 L cylindervolym och 18,2 kW (24,4 hk) för de mindre modellerna (PC30MR-5 och PC35MR-5). De större modellerna (PC45MR-5 och PC55MR-5) har 2,19 L cylindervolym och en effekt på 29,6 kW (39,7 hk). Den nya MR-5 serien har ca 5% lägre bränsleförbrukning än föregångaren MR-3, utan avkall på prestanda eller produktivitet.

 

PC22MR-3 från Komatsu

PC22MR-3 kompletterar Komatsus MR-3 minigrävmaskinserie och har en arbetsvikt på 2250 till 2550 kg. Maskinen är konstruerad med kort överhäng och tillåter arbete inom begränsade utrymmen. Det innebär alltså, att man inte behöver oroa sig över att motvikten skall stöta mot något under arbetet. Motorn är en 3-cylindrig Komatsu 3D76E och uppfyller utsläppskraven enligt Steg IIIA. Det gjutna X-formade underchassit har rundade former vilket garanterar hög hållbarhet samtidigt som det är lätt att rengöra.

Trots sin kompakta storlek, ger PC22MR-3 samma höga komfort som övriga maskiner i Komatsus MR-3 serie. Den rymliga förarhytten har utformats med tanke på detaljer och ger en bekväm och tyst arbetsmiljö. Särskilt fokus lades på förarmiljön, med en ny instrumentpanel, ergonomiska och distinkta PPC-reglage, låg ljudnivå och maximal uppsikt över maskinens arbetsområde. PC22MR-3 kan som tillval utrustas med säkerhetsventiler för bom, sticka och schaktblad samt ett överbelastningsalarm.

Komatsu konstruerade PC22MR-3 för att vara lättservad, vilket innebär att alla servicepunkter är lättåtkomliga under huvarna. Om hytten behöver tiltas, för att komma åt vissa komponenter, kan detta utföras av en enda person. Exklusiva tekniska lösningar betyder 500 h serviceintervall på de flesta detaljer, så som smörjning och byte av motorolja.

 

Hybridgrävaren från Komatsu

Söderberg & Haak och Komatsu presenterar sin nya HB365LN/NLC-3, en högteknologisk och miljövänlig 36 tons hybridgrävmaskin. Komatsu var den första tillverkaren som introducerade hybridteknologi på entreprenadmaskiner i början av 2000-talet. Sedan dess har totalt 10 000 000 arbetstimmar avverkats med Komatsus beprövade hybridteknologi - med i dagsläget 4 000 maskiner över hela världen.

Den nya HB365LC/NLC-3 hybridgrävmaskinen är utrustad med en Steg IV-motor, har mycket låg ljudnivå och stödjer Komatsus pågående engagemang för en avsevärd minskning av entreprenadmaskiners miljöpåverkan.

Komatsus hybridgrävmaskiner bidrar starkt till en reducering av koldioxidavtryck och miljöpåverkan, med upp till 40% lägre bränsleförbrukning och utsläpp.

 

Ny midigrävare från Komatsu

På Intermat i Paris, premiärvisade Komatsu Europe den nya midigrävmaskinen PC80MR-5 och Söderberg & Haak visade den på Svenska Maskinmässan. Med en maskinvikt på mellan 8 000-8 240 kg, en integrerad motvikt och en snäv svängradie, är maskinen mycket kompakt, vilket innebär att maskinen är idealisk för arbete på mycket trånga arbetsplatser där utrymmet är begränsat.

Komatsu PC80MR-5 är fullpackad med nya och förbättrade funktioner och liksom tidigare maskiner, konstruerad med kunden i åtanke. Den drivs av en Komatsu 4D98E-55FB Steg IIIB motor med DPF partikelfilter och en effekt på 46,2 kW (62 hk). Denna motor ger samma prestanda som tidigare modell, men reducerar bränsleförbrukningen med upp till 10%.

”PC80MR-5 är konstruerad för ökad mångsidighet, komfort och låga driftskostnader”, säger Thord Wreter, varumärkesansvarig Komatsu, hos Söderberg & Haak. ”Den är den perfekta maskinen för arbetsplatser med begränsade utrymmen, för parkanläggning samt vid kabel- och rörarbeten inom känsliga miljöer”.

Den senaste KOMTRAXTM telematics ger full kontroll över din maskin, support på högsta nivå och skyddar maskinen mot felaktig och otillåten användning, samt garanterar maximal effektivitet under driftstiden.
 

Två nya grävmaskiner från Wacker Neuson 

Genom den konventionella grävmaskinen ET35 och grävmaskinen utan akteröverhäng (Zero Tail) EZ36 presenterar Wacker Neuson två nya modeller i 3,5-tonsklassen. Här har beprövade egenskaper hos större modeller vidareutvecklats på ett konsekvent sätt. En helt ny design och interior, såväl som extra utrustningsalternativ, sörjer för en produktivt och behaglig arbetsmiljö.

De nya grävmaskinerna ET35 och EZ36 utmärker sig genom snabba arbetscykler, såväl som synnerligen exakta och effektiva arbetsresultat. Detta är möjligt tack vare en optimerad hydraulik och den omarbetade styrningen av motorpumpen. I synnerhet för arbeten i trånga eller svåröversiktliga arbetsplatser som så ofta förekommer i stadsmiljö, skapades EZ36 som en grävmaskin utan överhäng baktill. Därigenom undviker användaren maskinskador eller att hindra trafiken under arbetet. Bakdelen på den kompakta grävmaskinen EZ36 sticker inte på något ställe utanför undervagnen. Samtidigt är utrymmet i förarhytten rymligt och ergonomiskt utformat hos båda modellerna. 

Speciellt  vid arbeten med tunga laster ger de yttre bandrullarna och den optimerade viktfördelningen extremt hög stabilitet till grävmaskinerna ET35 och EZ36. Upp till fyra extra styrkretsar är tillgängliga från fabrik vilket gör grävmaskinerna till mångsidiga verktygsbärare. Entreprenören kan därigenom använda båda modellerna mycket flexibelt och ekonomiskt. Dessutom hör ett steglöst, svängbart schaktblad med flytfunktion till utrustningsaltenativen, vilket garanterar ökad flexibilitet och effektivitet. Ytterligare en nyhet, som erbjuds för båda modellerna, är den hydrauliska skopklämman, den så kallade ”hydrauliska tummen”. Denna funktionen underlättar gripfärdigheten, exempelvis för att avlägsna lösa material såsom grenar eller stenar på arbetsplatsen. För båda modeller är dessutom gummi- och stållarvband tillgängliga.

 

Wacker Neuson Universum 2018

Under 16 - 21 juni 2018 demonstrerade Wacker Neuson vad som är möjligt i området för dagens maskinteknik och vad som kan utföras i framtiden. Under en vecka samlades i den österrikiska produktionsanläggningen i Hörsching vid Linz kunder, återförsäljare och specialister från hela EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) för att övertygas om de nyaste nollutsläppsmaskinerna samt för att prova på och uppdatera sig på produkter och digitala lösningar. 

På produktionsanläggningen i Hörsching utvecklas och tillverkas Wacker Neusons grävmaskiner och dumprar. Ända sedan nybygget år 2012 räknas fabriken som en av världens modernaste inom maskintillverkning. Per år tillverkas omkring 17 000 maskiner. 

Gästerna runt om på Wacker Neuson Universum kunde få intressanta överblickar bakom kulisserna av fabriksledningen, uppleva en stor maskinutställning med Wacker Neusons produktportfölj och själva prova alla produkterna.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×