Nyheter från stortillverkarna av teleskoplastare

Publicerad 23/12, 2019 kl. 13:09

De stora maskintillverkarna JCB, Manitou och Merlo har i år presenterat många både nya och uppdaterade teleskoplastare på marknaden.

JCB har lanserat Hydroload 555-210R, som är företagets första roterande teleskoplastare på marknaden med maximal 20,5 meter lyfthöjd och 5,5 tons lyftkapacitet. JCB har utvecklat Hydraload för att möta behoven hos speciallyftare och rental-marknaden. 

En låg och avskalad bomkonstruktion ger bra runtomsikt, som förstärks av ett omfattande urval av arbetsbelysning och kameror. Maskinerna drivs av JCB:s beprövade och högeffektiva Ecomax-motorer, som erbjuder en hög grad av gemensamma komponenter och servicerutiner med andra JCB Loadall-modeller.

Dessutom har JCB:s presenterat sin unika “teleskopgaffeltruck” Teletruk i en eldriven variant, JCB 30-19E. Det är den första eldrivna modellen i Teletruksortiment som öppnar nya möjligheter på byggen och i hamnar, återvinningscentraler och industrianläggningar runt om i världen, som kräver emissionsfri miljö.

Effekten förses med ett 80V blybatteri, vilket kan fungera fullt åtta timmars skift på en enda laddning. Batterifacket är placerat på baksidan av trucken och har konstruerats för att möjliggöra snabbt och enkelt batteribyte. Med en enda punktlyft eller annan gaffeltruck kan bytet göras på cirka två minuter, vilket garanterar maximal driftstid.

 

Merlo

Italienska Merlo har också introducerat flera nya teleskoplastarmodeller i år.

Bland annat två nya ”Allfixare” - Merlo 34.9 och Merlo 40.9. De nya modellerna kan, liksom övriga allfixarmodeller, levereras med med snöblad, sandningsaggregat (fram alt. bak monterat), klippaggregat, personkorg, skopor, gafflar, kranarmar, sopaggregat, lastväxlarvagnar och mera. Allt anpassat efter varje enskild kunds önskemål och behov.

Maskinens användbarhet är i det närmaste obegränsad tack vare teleskopbommen, kraftuttaget och redskapsfästet (trepunktslyft). Det breda tillbehörsprogrammet gör att den kan växla mellan olika arbetsuppgifter och att en enda maskin kan sköta uppdrag som det annars krävs flera olika maskiner för att klara av.

Ett exempel är att den är godkänd för höjdjobb med personkorg, och därmed eliminerar behovet att hyra in skylift.

Ett annat exempel är den låga maskinhöjden, 2,5 meter. Det medger passage under låga tak och viadukter, samt arbete i exempelvis parkeringsgarage. Dessutom gör det in- och ursteg ur maskinen mindre påfrestande för föraren.

Merlo P50.18 är också en ny och större alternativ till storsäljaren Merlo P40.17. som utrustats med ny hytt och massor av ny teknik.

Den nya modellen bygger på samma modellkoncept som för P40.17. Alltså en teleskoplastare med hög lyftkapacitet, hög lyfthöjd och mycket god stabilitet tack vare stödbenen.

Nya P50.18 erbjuder dessutom uppgraderade egenskaper på många punkter. Den har ny hytt, och även om den till det yttre ser ut ungefär som tidigare teleskoplastare, så finns massor av ny teknik under det gröna skalet.

Både lyftkapaciteten och lyfthöjden blivit bättre. P50.18 kan lyfta ett ton mer än sin lillebror, 5 ton. Även lyfthöjden har ökat och är en meter högre, 17,5 meter, mot tidigare knappt 17.

Merlos nya Merlo ROTO 50.35 S-Plus lyfter 5 ton och når 35 meter. Rotomaskinerna har nu ett nytt hydraulsystem med dubbla hydraulpumpar med kapacitet på 160, respektive 100 minutliter.

Den mindre är dedikerad för tornsväng och styrning. Den kraftigare för övrig hydraulik. Dubbleringen innebär att föraren kan göra flera samtidiga rörelser med högre precision.

Rotomodellerna har fått ny hytt. Den har en ny klimatanläggning som håller måttet för nordiska förhållanden under både vinter och sommar. Tiltbar hytt vilken försetts med ny mjuk tilthydraulik.

Ny joystick, två val. Beställaren kan välja mellan två olika utföranden av joystick. De är kapacitiva, det vill säga att de har sensorer som känner av förarens hand (även möjligt med handskar på). 

Det innebär att det tidigare dödmansgreppet inte längre behövs, maskinen vet när föraren är aktiv. Joysticken sitter på höger armstöd som även det är helt nytt, med integrerade kontroller lätt tillgängliga.

Nytt lasthanteringssystem med ny display och ny funktionslayout. Den nya displayen illustrerar i realtid exakta lastdiagram som informerar föraren om var gränserna för överlast går i varje given situation. 

Eftersom gränserna syns tydligt minskas risken för överlastavbrott och därmed kan maskinen köras säkrare, effektivare och mer harmoniskt utan överraskningar. Säkerhetssystemet minskar till exempel rörelserna successivt och utan ryck när gränserna närmar sig.

Ett par andra nyheter i det nya lasthanteringssystemet är digitalt vattenpass på skärmen, realtidsinformation om lastvikt och till exempel om vinkeln på lastgafflarna. Ytterligare en nyhet är att systemet går att programmera för upp till sex olika förare (eller för sex olika typer av laster), då man kan programmera hur olika hydraulrörelser ska bete sig.

Ny chassifjädring ger högre komfort och mindre krängning vid transportkörning och förflyttning.

Ny drivlina med Cvtronic som standard, det vill säga steglös transmission.

 

Manitou

Manitou MLT625-75H har funnits på marknaden tidigare och är en av de mest sålda modellerna från Manitou i Sverige. Nu kan den populära Manitou köra i 40km/h och det har naturligtvis betydelse med den omfattande vägtransporten i Sverige. Manitou MLT625-75H har en lyftkapacitet på 2,5 ton och når 6 meter högt.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×