Nyheter som räcker längre

Publicerad 18/12, 2018 kl. 10:20

Trots bara några månader kvar till Bauma i Tyskland så finns en hel del att berätta om vad gäller nya liftmodeller och annan accessutrustning som lanserats på den svenska marknaden under 2018.

På följande sidor publicerar vi som vanligt vårt tema om nya liftar som lanserats under året. En stor del av det här numret handlar om så kallad accessutrustning, det vill säga maskiner och utrustningar som hjälper oss att på ett effektivt och säker sätt komma åt och utföra saker på arbetsplatsen.

På annan plats i tidningen skriver vi om byggställningar och så har vi ett tema om teleskoplastare. Du hittar också ett reportage om företaget Krankungen som hyr ut minikranar och så skriver vi om nya bolaget Kranpoolen som också satsar på uthyrning av minikranar. Det temat om liftnyheter blir det totalt sett ganska mycket accessutrustning i det här numret.

 

Nyheter från Brubakken

Brubakken är en stark aktör på bland annat liftar i Sverige med ett brett sortiment. Man är återförsäljare för JLG, Ommelift, Ruthmann, Versalift och Multitel. En del av dessa varumärken är billiftar. Under året har man introducerat en rad olika nya liftar och här följer ett axplock.

I början av året lanserade man spårgående liftar för Sveriges järnvägsnät. En unik konstruktion gör det nu det möjligt att på ett lättåtkomligt sätt arbeta med underhåll på Sveriges Järnvägsnät samt Stockholms Tunnelbana med normal spårvidd på 1435 mm.

Bomliftarna som är av modell JLG M450AJ är hybrider som drivs både på batteri och diesel. 

Monterat på liftarna finns en unik mekanisk patenterad EQ-axellösning som innebär att samtliga hjul alltid är i kontakt med rälsen. Styrning sker med spårhjulen och drivning sker med maskinens gummihjul som även de går på rälsen. Axlarna kan manuellt höjas och liften kan köras på vanligt underlag, både utomhus och inomhus. Detta gör liften unik då den lätt kan förflyttas mellan områden och underhållsplatser utan att behöva transporteras via järnvägsspåren.

Brubakken har också utökat sitt sortiment av JLG hybridliftar. H800AJ är senaste tillskottet i den växande H-serien. JLG introducerade sin första hybrid redan 1997, sedan dess har de utvecklat och tillämpat tekniken på ett flertal bomliftar och saxliftar. De fortsätter att utveckla och avancera sina produkter på ett hållbart, miljövänligt sätt och presenterar nu en ny hybrid bomlift, H800AJ på marknaden. Nya hybridmodellen H800AJ, har samma köregenskaper som en ren dieselmaskin (oscillerande axel och 4WD) och den kan köras miljövänligt inne med ren el. Den har även Quick stick, dvs, tar sig upp på full höjd på 35 sek. Liften har underhållsfria AGM batterier som laddas antingen genom 220V eller via dieselgeneratorn. Operatörer kommer att känna sig hemma med H800AJ, med undantag för hybriden är maskinen nästan samma som JLGs populära 800AJ-modell, med enkel manövrering, driftsäker och bra åtkomst vid service. 

Brubakkens danska billiftleverantör Versalift, har under året presenterat en ny och lättare serie av liftbilar anpassade för bl.a. belysningsunderhåll. Den nya VTL-serien är ett resultat och utveckling av två befintliga liftserier, VT och ETL. Den nya serien, VTL har utvecklats och tagits fram utifrån två befintliga serier där man tagit det bästa från varje serie och utvecklat en ny. Från VT serien har man tagit den överlägset bästa bommen och från ETL-serien den extremt låga vikten. Resultatet blev en helt ny, lätt billiftserie med teleskopbommar monterade på lätta och tunga lastbilar, chassi eller skåpmodeller. Flera modeller kan köras med vanligt B-körkort.

Versalift VTL serien har extremt hållfasta stålbommar som ger förbättring i både arbetshöjd och räckvidd. 

VTLs nya ståltorn är både större och stabilare, vilket i sin tur både ökar bommens längd och förbättrar hela plattformens stabilitet. Trots den låga vikten har liftarna korgkapacitet upp till 265 kg. Liftarna monteras med fördel på Mercedes Sprinter, Renault Master, Ford Transit, Iveco Daily och Ford Ranger.

Serien är gjord för att arbeta på vägarna med bl.a. belysningsunderhåll. Den är konstruerad och tillverkad i Europa och alla bommar får en noggrann pulverlackering i full överensstämmelse med C3 ISO-standarden för att klara de hårda skiftande årstiderna i Europa.

Andra nyheter från Brubakken har varit saxliften JLG1932R och Ommelift 1300.

www.brubakken.se 

 

Instant Zip-Up

Zip-Up har som Brubakken också ett brett sortiment av produkter bestående av liftar, billiftar, byggställningar och materialhanteringsutrustning m m. Sedan några år tillbaka säljer man amerikanska lifttillverkaren Snorkels breda sortiment med framgång. Man är sedan många år tillbaka återförsäljare för finska Dino Lift.

Ett stor nyhet från Dino Lift som vi faktiskt inte berättat så mycket om under året är DINO 230VT. Med denna modell ger sig Dino Lift på allvar in i lastbilsliftsegmentet.

Den nya billiften, DINO 230VT, är ett trafiksäkert tillskott i DINO sortimentet. DINO 230VT är framtagen speciellt för uthyrningsbruk och representerar den kända DINO kvaliteten till minsta detalj – den är trygg, pålitlig och enkel att använda. 23 m arbetshöjd med en rak teleskopbom bidrar till effektivt arbete. En ergonomisk och trygg passage upp till korgen, flera nivelleringsmöjligheter och intuitiv styrning bidrar till att arbetet på hög höjd känns smidigare och angenämare. Andra egenskaper är att den är effektiv att använda och enkel att manövrera. Kan köras med klass B körkort. Den har tre olika nivelleringalternativ: smal, bred och ensidig, automatisk nivellering. Det är enkelt att stiga in i korgen med non-slip trappa och maskinen har hydraulisk korgvridning, 180° samt tre simultana bomrörelser. Vidare är hem- och minnesfunktion standardutrustning. Liften är försedd med DINO CAN-BUS styrsystem med intuitiv styrning samt har kontinuerlig identifiering av korgens position. Liften erbjuder mjuka bomrörelser vilket är angenämt för användaren. Den är särskilt framtagen för uthyrning med väl skyddade komponenter. Motorn kan fjärrstartas från korgen. Motorn är försedd med automatisk variabel motorvarvtal beroende på belastningen.

Tilläggsval för maskinen är LED arbetsbelysning i korgen, 12V och USB-uttag i korgen, stödbensplattor, 400 x 400 mm med krage, samt förvaringsställning, LED-positionsljus på varje stödben, isolerad korg med mera.

Vidare kan nämnas om Zip Up, även om den här texten borde hamnat under temat byggställningar, at man lanserat nya Instant UpRight HD under året. Fördelarna är många med denna nya byggställning och arbetsplatt

formen. Den är lättare tack vare alla detaljer i aluminium. Starkare genom svetsning med ny metod. Instant HD kan målas i olika färger. Instant HD är enklare genom måttsättning i hela metrar samt säkrare då den är strukturtestad av Statens Provningsanstalt. InstantUpright har också gjort en helt ny spira, starkare än någon annan aluminiumspira. Man är väldigt nöjd med dess kapacitet och hur man lyckats att sammanfoga spiran med skarvtappen. När det gäller hur mycket InstansUprights kranar tål att belasta så var det i starten av projektet cirka 1600 kg. Nu i lanseringsstadiet av nya Instant HD så har man kommit upp i smått otroliga hela 4000 kg.

Rickard Holmlund berättar också att med nya Instant HD kan man erbjuda marknadens starkaste aluminiumplanka. Den tål lastklass 6 i 2 meterslängd. Plankan är framtagen för att vara lätt och stark. Extraherad i ett stycke och den enda bearbetningen är att man monterar rätt krokar efter kundens önskemål, samt att man stansar ut ett halkmönster som gör plankan mycket säker att gå på i alla väder. Den har även ett handtag på mitten av undersidan för att underlätta montage.

Under året har Zip Up även introducerat bland annat Snorkel TM12E och billiften GSR 200T.

www.zipup.se

 

Avant med arbetsplattform

Till avdelning små servicejobb, t ex underhållsarbete, målning, byte av glödlampor mm så finns det en rad personkorgar. Under året lanserade finska tillverkaren Avant en modell där man kombinerar sina kompaktlastare med egna liftmärket Leguan. Avant har med sitt dotterbolag Leguan Lifts utvecklat en arbetsplattform som är lättanvänd och smidig. Tillsammans med Leguan 50 ökas Avants mångsidighet ännu mer. Leguan 50 kopplas direkt på Avants redskapsfäste vilket möjliggör en snabb till- och frånkoppling. Arbetsplattformen är konstruerad enligt arbets

plattformsdirektiv och har CE-certifikat. Den maximala korglasten är 200 kg vilket räcker väl till för två personer eller för en person och gott om verktyg.  Max arbetshöjd är 5 meter. Enligt importören Nordfarm så kan en person sköta allt tack vare lättanvända kontroller.

www.nordfarm.se

 

Scantruck med Manitou

Scantruck som är danskägt satsar starkt i Sverige. Nyligen flyttade man in i nya lokaler i Roserberg som SRT bevakade tidigare i år. Bolaget är som bekant bland annat återförsäljare för franska Manitous produkter. Under året har flera nyheter lanserats. Först har Manitou 180ATJ blivit uppdaterad under året. Manitou MT625H lanseras med en ST5-motor vilket även gäller för modellen Manitou MLT625. Ny är också MRT1840 liksom lantbruksmaksinen Manitou MLA-T533-145 V+.

På årets mässor visade man 30 meter teleskoplastaren Manitou MRT 3050 och den lika nya 22 meters teleskopliften Manitou 220 TJ. MRT 3050 har en lyftkapacitet på helt upp till fem ton. 

Den franska producent har lanserat den nya super-teleskoplastaren tillsammans med en lite mindre modell, MRT 2470, som lyfter upp till 20 meter och som kan ha hela sju ton med upp i luften. 

Maskinerna med den imponerande lyfthöjden och kapaciteten uppfyller efterfrågan från den dynamiska europeiska byggmarknaden som har behov för maskiner som lyfter högre än tidigare. 

Den stora MRT är utrustad med dubbel hydrostatisk transmission. Det är 176 hk i maskinrummet i form av en Mercedes Final Tier IV-motor, och därmed är det garanti för gott om krafter till alla funktioner. Den roterande teleskoplastaren har en topphastighet på 40 km/t, och är därför mycket mobil. 

Teleskopliften Manitou 220 TJ är designad för att arbeta under besvärliga förhållanden, såväl i ojämn terräng som i kalla omgivningar. Som modellbeteckningen avslöjar är det fråga om en 22 meters lift, och teleskopbommen är utrustad med en fyrcylindrig dieselmotor med 35 hk. Bommen har ett system, som automatisk justerar motorns kraft till bara det nödvändiga. Det ger en besparing på bränslet och de totala ägarkostnaderna. Manitou-konstruktörerna har också utrustad 220 TJ med ett patenterat system, som automatiskt anpassar hastigheten, beroende på hur långt bommen är ute. Ett speciellt interface-system till kommunikation med maskinen kan bland annat användas i samband med underhåll och diagnosticering.

På Maskinmässan hade man dessutom möjlighet att presentera teleskoplastaren MLT630 för första gången på en mässa i Sverige. Det samma gällde Manitou-personkorgen med både kran och spel, som är speciellt utvecklat för att användas vid montering av fönster och hantering av andra tunga byggelement. 

“Korgen har en kapacitet på hela 600 kg, och den kan lyfta 300 kg med spelet. De totalt 900 kg kan också fördelas annorlunda i en annan modell av korgen, så man kan lasta 450 kg i korgen och samtidigt 450 kg på spelet”, förklarar Anker Lemvig, vd för verksamheten i Sverige.

En annan intressant produkt är MLT940-140V+ Elite som är Manitous senaste maskin i NewAg-serien. Maskinen har en lyfthöjd på 9 meter och lyfter hela 4 ton. Maskinen är utrustad med bomdämpning samt hytt med panorama sikt och Easy Access som gör det lätt att ta sig in och ut i hytten.

www.scantruck.se

 

Jekko Minicranes 

Tidigare i år berättade vi om att företaget Svenska Jekko AB startat försäljning av Jekko minikranar i Sverige. Bakom satsningen finns en ägare med starka rötter och mångårig erfarenhet av maskinbranschen. “För oss är trygghet, stabilitet och kundens bästa alltid i centrum”, säger VD Nils-Gunnar Burge.

Säljare på bolaget är Jakob Burge och Karl-Fredrik Bengtsson. Bolaget ställde ut sina produkter för första gången på Svenska Maskinmässan i Stockholm tidigare i år.

www.jekko.se

 

JCB lanserar lithiumdrivna saxliftar

För drygt ett år sedan meddelade den brittiska tillverkaren JCB att man ger sig in i saxliftbranschen. Under 2017 presenterade man nio nya elektriska saxliftar. Nu har JCB Access presenterat en ny innovation för sektorn med lanseringen av de fem helt nya litiumjonmodellerna: S1530E, S1930E, S2032E, S2646E och S2646E, med arbetshöjder på 6,6m till 10,1m. Litiumjonbatterier erbjuder upp till 40% längre drift och 50% sänkning av laddningstiden. Den holländska uthyraren Hoogwerk har redan beställt 420 av de nya litiumjon saxliftarna, eftersom de skapar ett nytt ”grönt” hyresföretag.

www.jcb.se

 

Kranlyft och Klaas

Under den senare delen av året meddelade vi att AB Kranlyft breddat sin produktportfölj med tyska mobilkranmärket Klaas. Klaas har ett brett produktutbud med allt från släpvagnskranar till stor mobilkranar med räckvidder över 50 meter. Mer information hittar du i SRT 5-2018.

www.kranlyft.se

 

Ny transportplattform från Alimak

Alimak har nyligen utökat sitt utbud med en ny enkel masttransportplattform - TPL 1000. Den flexibla, robusta och enkla konstruktionen gör den idealisk för alla vertikala åtkomstlösningar, inklusive direkt till byggnader och byggnadsställningar, för nybyggnation eller renovering. TPL 1000 är utformad för att erbjuda den mest kostnadseffektiva vertikala transportlösningen på plats. Varje enhet har dubbla funktioner och kan användas som transportplattform eller materialhiss.

Konstruktörerna av den nya TPL 1000 har tillämpat samma tekniknivå för att utveckla den här mindre transportplattformen, men till en kostnad som är överkomlig för mindre projekt.

Säkerhet är viktigast för alla Alimak maskiner. Den nya transportplattformen överensstämmer med de senaste säkerhetsstandarderna och har en överbelastningsskydd och överfartssäkerhetsanordning som inte bara garanterar operatörens säkerhet utan förlänger också maskinens livslängd.

TPL 1000 har en nyttolastkapacitet på 1000 kg både i transportplattform och materialläge. Modellen har utformats för att vara 

flexibel med utbytbara delar, såsom mastsektioner och slitsramar av andra transportplattformar i Alimaks sortiment, vilket gör dem snabba och lätta att montera och demontera, även om det är extremt robust i byggandet. Enheten har dubbla funktioner och genom att man använder en enkel växlingsnyckelbrytare på den elektriska manöverpanelen och monterar takdelen kan den användas både som transportplattform eller materialhiss.

En av de viktigaste fördelarna med dessa flexibla lätta transportplattformar är att de har mycket mindre grundramar för plattformsstorleken. Det betyder att de kan manövreras i mycket smala arbetsutrymmen, medan den integrerade nivelleringsskruven säkerställer att ramverket raderas snabbt och enkelt.

Transportplattformarna kan användas för alla vertikala byggnadskrav med eller utan byggnadsställningar, för nybyggnation eller renovering. Plattformarna erbjuder många ramp- och grindoptioner, medan det vikta och perforerade stålplåtgolvet ger en stel slipskydd för både arbetare och material. Alla ytor är varmgalvaniserade vilket innebär att de inte kommer att korrodera, minimera underhållskostnaderna och förlänga produktens livslängd i tuffa byggnadsmiljöer.

Slipsar och fäströr kan fästas på byggnadsställningen eller väggen och dessa kan placeras i intervaller upp till 7,5m vilket gör det enkelt och säkert att spänna över tre våningar i en byggnad eller byggnadsställning. Kabelstyrningen säkerställer att ström- och styrkablarna hålls i rätt läge och återgår till kabelkurvan under drift. Detta garanterar ökad säkerhet, särskilt vid blåsiga förhållanden. Landningsgrindarna har elektrisk och mekanisk koppling och överensstämmer med de senaste bestämmelserna i maskindirektivet.

www.alimak.se

 

Centrum SC10000, ny klätterställning från Scanclimber

Tidigare i år berättade vi att den finska tillverkaren av arbetsplattformar, Scanclimber, fyllde 100 år under 2018 och det firade man med lanseringen av nya mastklätterställningen Scanclimber Centrum SC10000. Enligt tillverkaren själva så handlar det om världens starkaste mastklätterplattform. Den kraftulla plattformen kan i toppläge lyfta en nyttolast på hela 10 ton.

Centrum har en betydande ökning av kapaciteten eftersom det finns två 5,5 kW motorer i drivenheten som har en lyfthastighet på hela 7 m/min. Kapacitetsökningen i jämförelse med Scanclimbers tidigare modeller är anmärkningsvärd. På enkelmastarrangemang har Centum en maximal nyttolastkapacitet på 5900 kg vid en plattformslängd på 4,1 m. Detta är en 24% ökning av nyttolastkapaciteten från den tidigare starkaste SC8000 Tvillingplattformen på Centrum kan ha en maximal nyttolast över 10 ton vid en plattformslängd på 15,8 m. Det här är en 20% ökning av nyttolastkapaciteten när den ligger över SC8000 med samma parametrar. I ett enda mastarrangemang kan plattformslängden förlängas upp till 20 m. Vid Twin-mastarrangemang kan plattformslängden förlängas upp till hela 48,6 m utan att riskera säkerhetsnivåerna.

www.scanclimber.com

 

Holland Lift

Holland Lift har ingen distributör i Sverige men värt att nämna är att de lanserar en ny säkerhetsfunktion till sin liftmodell HL-220 E12: en extra ingång på förlängningsplattformen. Vid en nödsituation erbjuder den extra säkerhetsdörren ett andra sätt att fly från plattformen. En annan fördel med extradörren är att det gör det enkelt att komma åt hissen från fram och bak, vilket kan vara en fördel när man använder saxliftet i små gångar och smala utrymmen. Extradörren är tillgänglig på begäran.

www.hollandlift.com

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×