Petter Stordalens projekt Villa Copenhagen sparade stora pengar med Liftroller

Publicerad 16/6, 2020 kl. 12:58

Byggbolaget Hent Danmark AS första projekt var inte vilket projekt som helst. Det var Danmarks största byggkontrakt 2017, nämligen Villa Copenhagen, som tidigare var Centralposten, alldeles intill huvudbangården i Köpenhamn.

Bakom projektet ligger hotellmagnaten Petter Stordalen. Enligt uppgift har lyxhotellet mera än 400 rum. Prislappen för ombyggnaden hamnade runt 1,4 miljarder danska kronor, vilket gör projektet till ett av Stordalens mest påkostade någonsin. Hotellet skulle ha öppnat nu under våren men på grund av Corona-pandemin har invigningen flyttats fram till 1 juli, 2020. Området har genomgått en total transformering med många nya byggnader och eleganta utomhusområden. Hotellanläggningen är en helt ny stadsdel i staden. Centralpostbyggnaden som ingår i Choice-kedjan är kedjans nya lyxhotell och uppfördes år 1912 i franskinspirerad nybarockstil. 

Att bygga om en ikonisk byggnad på Köpenhamns livligast trafikerade plats har sina utmaningar. Kommunen nekade permanent avspärrning av gatan. Det var knappt att Hent ens fick tillstånd till tillfällig avspärrning. Lösningen blev Liftroller. Hent hade tidigare haft flera positiva erfarenheter av Liftroller vid olika projekt i Norge. Hent DK köpte därför in en Liftroller för varje våningsplan i Villa Copenhagen.

 “På mindre än en timme kunde vi forsla in mer än 12 ton gipsskivor genom fönstret, och kunde därmed uppfylla myndigheternas krav på tillfällig avspärrning. Som jämförelse kunde vi i ett tidigare liknande projekt klara av att forsla in bara 2–3 gipskollin i timmen med hjälp av en utvändig bygghiss på bakgården. Det var stora avstånd och branta ramper, och konflikter med andra som också behövde använda hissen”, berättar arebtsledaren Isak Digre.

“Totalt gjorde vi enorma besparingar med den här betydligt effektivare metoden. Det säger sig självt att när man ska forsla in 2800 kollin i ett projekt som detta så är valet av metod avgörande med tanke på lönsamheten, för att inte tala om alla aspekter avseende hälsa, miljö och säkerhet”, tillägger Digre.

Även byggledaren Eskil Kulsetås var imponerad  av Liftrollers effektivitet:

“Eftersom det här projektet genomfördes mitt i Köpenhamns centrum finns ingen plats för att mellanlagra material utomhus. I ett projekt som det här ska otroliga mängder stålreglar och gipsskivor forslas in, något som skulle ha ockuperat bygghissen en stor del av tiden. När vi använder Liftroller för att forsla in allt material genom fönstret är bygghissen ledig för andra hantverkare och för persontransport, vilket bidrar till en betydligt effektivare byggarbetsplats. Då vi dessutom enkelt kan flytta runt Liftroller där den behövs på bygget slipper vi att transportera materialet långa sträckor, vilket vi skulle ha behövt göra om vi hade använt bygghiss för inforsling.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×