PumpsnabbenEtt företag med framtidstro

Publicerad 16/3, 2012

Svensk Rental tidning har i tidigare nummer skrivit om det pumptäta Sverige och besökt flera av företagen som finns ute på marknaden. I det här numret besöker tidningen Pumpsnabben, ett Farsta-etablerat företag som ser mycket ljust på framtiden. Vi möter Johan Lohall, ägare till Pumpsnabben och får även växla några ord med Sverigechefen för Grindex, Håkan Lundin.

Pumpsnabben är ett väl inarbetat företag som har funnits i 35 år. Det startades av ägaren Johan Lohall i slutet av 1970-talet. Företaget är nischade på pumpservice och är representant för de flesta kända märken så som Grindex, Grundfos och Wilo.
Med Grindex har ett mycket nära samarbete utvecklats genom åren och Pumpsnabben fungerar som Grindex Sverigedepå. I Sverige har numera Pumpsnabben det största reservdelslagret för Grindex.
Pumpsnabben hjälper Grindex med att serva deras kunder. Cramo, Ramirent, Hyrpoolen och Lambertsson är några av dessa stora kunder. Johan Lohall är nöjd med samarbetet.
”Vi tycker att det är trevligt att jobba med Grindex eftersom kunderna är kvalitetsmedvetna. Det var en av anledningarna till att vi valde just deras pumpar. Fabrikanten är lyhörd på vad marknaden eftersträvar”, berättar Johan.
Håkan Lundin fyller i och berättar att de valde samarbetet med Johan på grund av den långa erfarenheten och kunskapen kring pumphanteringen. Här finns också en verkstad med stora resurser vilket är viktigt för Grindex. Samarbetet uppstod när Grindex lade ner sin tillverkning i Haninge. Då försvann även serviceverkstaden och behovet av en samarbetspartner uppstod.
Grindex har i dag sitt kontor i Sundby-park i Hallonbergen och har cirka 15 procent utav världsmarknaden. Håkan berättar nöjt att de just nu har lanserat en helt ny pumpserie som marknaden efterfrågar, Micro, Mini och Solid. Det är bra säger Johan samtidigt som han lite bekymrat påpekar (dock med en glimt i ögat) att de ännu inte har fått in några reklamationer. Men Johan ser positivt på marknaden i dag och på framtiden. Några anledningar till att framtiden ser ljus ut är att gruvbranschen och infrastrukturen går uppåt, menar Johan. Det byggs mycket och behovet av länspumpar växer.
Pumpsnabben arbetar mest med läns-pumpar men även med avloppspumpar och cirkulationspumpar. Här hålls även teoretiska och praktiska pump- och service-utbildningar och företaget har sin egen utbildningssal. Totalt arbetar nio personer på företaget. Johan är äldst i gården men alla som arbetar på företaget har en lång erfarenhet av pumpservice.
Jag får en rundtur i verkstaden. Verkstaden är fullt utrustad med alla de verktyg som behövs för underhåll och service.
Reparationerna sker alltid på plats i verkstaden och uthyrare runt om i Sverige skickar sina pumpar hit. Johan berättar att det numera krävs en så kallad ”renverkstad” för att ta hand om råvattenpumparna, de som används vid drickvatten. I renverkstaden är vattnet alltid rent och skilt från länsverkstaden.
Men hela lokalen är mycket städad, det måste vara rent och snyggt vid renovering och service så att det inte kommer in skräp i tätningarna, säger Håkan.
Pumpsnabbens första mål är att serva Grindex pumpar. Men företaget servar även och administrerar Grindex uthyrningspark.
Sortimentet hos Grindex är stort, de har både läns-, slam- och så kallade slurrypumpar. Pumparna används alltifrån det lilla projektet som att tömma ett dike till att avvattna en hel sjö. Just nu är Grindex med och lägger anbud på ett spännande och gigantiskt projekt. Loosavaara sjön i Kiruna ska tömmas och flyttas. Förflyttandet av sjön ingår som en del i att hela Kiruna stad förflyttas. Exakt i vilka projekt som Grindex pumpar används just för stunden har Håkan svårt att svar på.
”Det är egentligen våra uthyrare som vet bäst var pumparna finns. Men vi är med i de flesta större projekt”, säger Håkan.
Text: Petra Meyer Linderoth

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×