Renoverad slottsport - för Kung Ludvigs kända landmärke

Publicerad 8/9, 2017 kl. 12:19

Sedan oktober 2016 har arbetet återigen pågått vid kända Schloss Neuschwanstein. Det är knappt fem år sedan den senaste stora renoveringen slutfördes och nu görs ytterligare reparationsarbeten. Den imponerande slottsporten har försvunnit bakom byggnadsställningar från Peri i flera månader. En transportplattform av typen GEDA 500 Z/ZP och ett byggspel GEDA Maxi 150 S från den bayerska tillverkaren GEDA- Dechentreiter GmbH & Co. KG arbetar hårt som transportassistent på ett kungligt uppdrag.

Schloss Neuschwanstein är ett av de mest besökta palatsen och befästningarna i Europa. Under högsäsong på sommaren strömmar mer än 6000 besökare varje dag genom slottets rum som från 1869 byggdes för en enda familj. Den bayerska kungen Ludwig II, som ofta kallades Sagokungen, skapade med ”Neue Burg” över sig själv, ett monument för evigheten. Slottets arkitektur är full av former som återspeglar medeltiden men som i själva verket var konstruerad med hjälp av dåtidens toppmoderna teknik. Endast sju veckor efter monarkens död 1886 öppnades hans palats för allmänheten.

 

Tufft bergsklimat påverkar fasaden

Placeringen av Neuschwanstein, omgiven av ett idylliskt landskap av sjöar och berg med dess underbara panorama, är unik. Men den majestätiska placeringen av slottet har också sin mörka sida. Det tuffa bergsklimatet tär hårt på kalkstenfasaderna och takkonstruktionen. Vidare måste rörelser i konstruktionen ständigt övervakas och de branta klippväggarna måste säkras kontinuerligt. Därför utförs reparationsarbeten upprepade gånger på de ärevördiga väggarna. 2012 genomgick västra och norra fasadernas naturstensväggar omfattande renoveringar. Den här gången är det slottsportens till entréområdet i sagopalatsen. Porten är den äldsta delen av slottet och fungerar också som åtkomstpunkt till den imponerande innergården. 

Som anmält av den bayerska palatsförvaltningsmyndigheten har denna nuvarande reparationsrunda flera faser. Under den gångna vintern dokumenterades skadorna på fasaderna och takytorna och den nödvändiga restaureringsmetoden bestämdes. Arbetet i sig har pågått sedan våren - det vill säga reparationen av portens fasadytor, den statiska reparationen av delar av taket samt takkonstruktionerna och ett byte av takplåten.

Den exceptionella platsen och det faktum att palatset kan besökas under hela året har inneburit stora utmaningar på de företag som är involverade i dessa reparationer.

Ställningsbolaget, BSB Bau- und Spezialgerüstbau Franke & Wagner GmbH från Schmölln, är specialister på historiska monument och i början av oktober 2016 kläddes slottet med Peri Up Flex modulbyggnadsställningen. Liksom vid reparationsarbetena under 2012 har BSB Bau- und Spezialgerüstbau Franke & Wagner GmbH återigen fått stöd av en transportplattform från den bayerske tillverkaren GEDA-Dechentreiter GmbH & Co. KG för denna reparationsrunda. Det innebär att restauratörerna snabbt och säkert kan nå sina arbetsplatser, tillsammans med det material de behöver.

 

GEDA på sagoslottet

Vid renoveringen av slottet Neuschwanstein används produkter från GEDA för olika ändamål. Transportplattformen GEDA 500 Z/ZP är ett oumbärligt hjälpmedel för snabb montering av byggnadsställningar såväl som för efterföljande transportuppgifter på byggarbetsplatsen. Anordningen har två separata kontroller och kan således å ena sidan användas som en materialhiss med en nyttolast upp till 850 kg och å andra sidan som en transportplattform för fem personer och laster upp till 500 kg. På grund av litet platsbehov, hög lastkapacitet och många användningsområden sparar hissen tid och garanterar optimal logistik i byggandet. Med en lyfthastighet på 24 m/min vid material- och 12 m/min vid persontransport, säkerställs snabba transportflöden. Den aktuella lyfthöjden på det kungliga slottet är 23 meter så lyft av 850 kg material tar ca. 1 minut till full höjd.

Ingen byggarbetsplats är den andra lik och det gäller särskilt renoveringsarbete på ett så imponerande kulturminnesmärke som Schloss Neuschwanstein. Därför möjliggör olika versioner av plattformen optimal anpassning av GEDA 500 Z/ZP till villkoren på plats. Den rymliga lastplattformen ger tillräckligt med utrymme för alla typer av byggmaterial. GEDA transportplattformar är enkla att montera och hantera. Den praktiska montagebryggan möjliggör en säker och snabb montering av de 1,5 meter långa masterna med kuggstång, samt förankring till fasaden eller byggnadsställningen, direkt från plattformen, upp till en höjd av 100 m. Masterna kan snabbt fästas med fästskruvar och låsmuttrar, utan hjälp av kran.

 

State-of-the-art - då som nu

Sedan årtionden sätter GEDA inte bara nya standarder med oöverträffad kvalitet, utan även inom säkerhet. GEDA 500 Z/ZP är sålunda naturligtvis utrustad med säkerhetsutrustning som gränsbrytare, hastighetsberoende fångapparat, säkerhetsstopp och överlastskydd. Ett brett sortiment av varmförzinkade stannplansgrindars ger säker överföring mellan plattformen och respektive våningsplan. Liksom på de flesta kuggstångshissar från GEDA är även GEDA 500 Z/ZP seriemässigt utrustad med automatisk smörjapparat som säkerställer ett avsevärt lägre slitage på kuggstång och kugghjul.

Förutom transportplattformen används även byggspelet GEDA Maxi 120 S på Schloss Neuschwanstein. GEDA Maxi 120 S har två lyfthastigheter (20 eller 60 m/min), överlastskydd och slaklinesäkring, en lyfthöjd på maximalt 76 meter. I tillbehörssortimentet finns ett stort antal lastbärande enheter som t.ex. hållare för ställningsmaterial, spänner, gipsplattor, stenkistor m.m. GEDA Maxi 120 S är det perfekta verktyget för effektiv och ändå säker transport av material upp till 120 kg.

Montage av GEDA Maxi S sker i ställningen i markplanet och endast den lätta galgen, med svängfunktion, monteras högre upp på önskad höjd.

Otaliga är myterna kring kung Ludwig II, ett är dock säkert:

Hade den bayerska monarken kunnat ana med vilken professionalism och engagemang som hans Sagoslott i generationer omhändertagits så skulle den teknikintresserade kungen definitivt varit begeistrad.

www.geda.de

www.bvm.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×