Från vänster Bo Sundroos, VD för Scantruck-gruppen, Jan Bratowski, liftkonsult och Anker Lemvig, VD för Scantruck AB.

Scantruck och Söderberg & Haak öppnar i Rosersberg

Publicerad 30/5, 2018 kl. 13:06

I början av maj hölls den officiella invigningen av ett nytt nav för maskinförsäljning i Rosersberg i Scantruck och Söderberg & Haaks gemensamma lokaler.

Bolagen Scantruck och Söderberg & Haak hade sin officiella öppning av de nya lokalerna den 4 maj på Metallvägen 61 i Rosersberg. Drygt klockan 10.00 klipptes bandet till den 3000 kvm stora anläggningen som ligger bara ett stenkast från E4:an mellan Stockholm city och Arlanda.

 

Scantruck AB

Anläggningen i Rosersberg ägs av Poul Nielsen som äger Scantruck A/S men hälften av anläggningen delas med distributören Söderberg & Haak. Scantruck AB har varit verksamma som generalagent för franska Manitous sortiment sedan 2012 i Sverige. Man säljer även amerikanska märket Mustang. I Danmark är man nummer 1 avseende försäljning av Manitous breda sortiment av teleskoplastare och liftar. Det danska moderbolaget omsätter omkring 800 MDKR. Men i Danmark kan man inte växa så mycket mer utan snarar hålla ställningarna. Tillväxtpotentialen finns på den svenska marknaden där man har målet att också bli ledande. Scantruck har funnits på den danska marknaden sedan länge och bildades 1996 som en del i N.C. Nielsen-gruppen som grundades 1986. Huvudkontoret ligger i Skive. “Scantruck har haft en lysande utveckling i princip sedan starten och vi har totalt sålt 1600 Manitou-maskiner sedan starten i Danmark och Sverige. Under 2017 såldes 100 nya Manitou och 50 begagnade på den svenska marknaden. Mycket tyder nu på att vi kommer att sälja omkring 200 nya Manitou i Sverige under 2018”, säger en nöjd VD för Scantruck-gruppen Bo Sundroos när SRT träffar honom i Roserberg.

VD för verksamheten i Sverige är Anker B. Lemvig som berättar att man nu ökar satsningen även på Manitous sortiment av liftar. “Det starka kortet är fortsatt Manitous teleskoplastare och truckar men vi tror mycket på liftsortimentet och kommer att profilera oss starkt här”, säger Anker.

“Intresset för liftsortimentet är stort redan, det märker vi tydligt. Vi har redan lagt beställningar på 537 liftar för de svenska och danska marknaderna för året”, inflikar Bo.

En förstärkning på liftsidan hos Scandtruck AB är att man anlitat Jan Bratowski som säljkonsult på deltid. Jan känner den svenska liftmarknaden väl sedan många år och har genom sin snart 35 åriga erfarenhet i branschen mycket att dela med sig. “Faktum är att jag gillar en flygande start och har redan nu på morgonen innan ens invigningsbandet var klippt redan sålt tre maskiner”, säger Janne och ler.

“Det är en imponerande satsning som Scantruck gör i Sverige, inte bara med nya fräscha lokaler för försäljning, demo, serviceverkstad och reservdelslager utan även ute på fältet”, tillägger Janne.

Service och eftermarknad är A och O i den här verksamheten. I Danmark har Scantruck idag 41 servicebilar som trafikerar hela landet och ser till at allt funkar. I Sverige har man idag fem servicebilar och avsikten är att antalet kommer att ökas succesivt. “Det är viktigt att finnas ute hos kund hela tiden och se till att de har bästa möjliga service och trygghet”, säger Anker, Scantruck-gruppen har idag 180 anställda varav 20 i Sverige.

Vid sidan av nymaskinsförsäljningen säljer man även begagnade maskiner med hela världen som arbetsfält. Bo berättar att man alltid har cirka 600 begagnade maskiner i lager. Scantruck AB har ansökt om medlemskap i branschföreningarna Hyreskedjan och SRA.

 

Söderberg & Haak

För Söderberg & Haak blir också Rosersbergs-adressen ett viktigt lyft i verksamheten.

Söderberg & Haak har en lång historia inom maskinbranschen men det var först 2016 som man tog över Komatsu-agenturen i Sverige. Scantruck är för övrigt distributörer av Komatsu i Danmark. Men Söderberg & Haak är en av de verkliga veteranerna inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad i Sverige. Företaget grundades så tidigt som 1866 av Per-Olof Söderberg och har handlat med maskiner sedan 1898. Söderberg & Haak finns representerade med både egna anläggningar och hos privata återförsäljare på cirka 40 platser runt om i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Kombinationen av Sveriges ledande privata aktör inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad, med ett av världens ledande varumärke inom entreprenadsektorn, har varit en succé sedan start.

Söderberg & Haaks VD Hans Ripa ser stora möjligheter i det nya samarbetet och de gemensamma lokalerna med Scantruck.

”Som firma är vi ju den gamla i Sverige, medan Scantruck är den unga. Nu ser vi fram emot att flytta in i samma hus, och jag är säker på, att vi kan komplettera varandra på många områden. Det är lite unikt i Sverige att två bolag bildar ett gemensamt maskinhus på det här viset och det blir säkert också en fördel för många av våra kunder”, menar Hans Ripa.

Söderberg & Haak marknadsför, förutom Komatsus breda sortiment av grävarmaskiner, minigrävare, kompaktlastare, hjullastare, bandschaktare och dumpers även Deutz-Fahr, Krone, Amazone, Dal-Bo och Geringshoffs produkter.

 

Nyheter

Både Söderberg & Haak och Scantruck presentera många nya och spännande maskiner vid sitt Öppet Hus-arrangemang som blev något extra för besökarna.

Komatsu är en av de viktigaste producenterna av entreprenadmaskiner, från de minsta minigrävarna till de största grävmaskinerna, hjullastare, bandschaktare och dumpers. Som Manitou-importör har Scantruck både liftar och teleskoplastare i alla storlekar, och naturligtvis, också kompaktlastare från amerikanska Mustang.

Förutom de största teleskoplastarna presenterade Scantruck den helt nya terränggående bomliften Manitou 220TJ. Där är förväntningarna så pass stora att man beställt hem extra lagermaskiner så det både kan göras affärer och levereras direkt.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×