Stig Machine firar 40 år med öppet hus

Publicerad 18/12, 2018 kl. 10:29

Visserligen bjöd Stig Machine på julmat, men det stora dragplåstret under fyrtioårsfirandet var att se och testa produkterna i deras sortiment, däribland grävmaskiner och hjullastare från kinesiska LiuGong.

Den 22-24 november bjöd Stig Machine in till öppet hus i sitt huvudkontor, serviceverkstad och lager i Bålsta mellan Enköping och Stockholm. Där fick besökarna chans att träffa bröderna Bo och Henrik Svensson (vd respektive vice vd), få sig en tallrik julmat och ta sig en titt på deras maskiner.

 

Störst i världen på hjullastare

På kontorets framsida stod mini- och midigrävare från Hyundai. På bakgården grävare och hjullastare från LiuGong som besökarna fick provköra. LiuGong är en kinesisk tillverkare som producerar sina maskiner för den europeiska marknaden i Polen. Även LiuGong fyller jämnt i år. Närmare bestämt 60 år och Bo Svensson närvarade vid festligheterna i Kina. Vad gäller LiuGong sortiment så har Stig Machine främst tagit fasta på deras tunga sortiment av grävmaskiner och hjullastare.

“De är störst i världen på hjullastare. De har hittills tillverkat 400 000 stycken”, säger Bo Svensson, vd Stig Machine, om LiuGong. “De jobbar väldigt brett och gör mycket maskiner. De har skickat folk till Sverige för att se hur vi jobbar. De vill vara väl förberedda.”

LiuGong är en av de riktigt stora kinesiska tillverkarna av bygg- och anläggningsmaskiner som rönt stor framgång på de flesta marknader. Under de senaste två åren har bolaget varit på offensiven ordentligt och fajtas väl med de andra stor västerländska namnen. Kort sagt får man mycket för pengarna om man köper en LiuGong och varumärket står sig väl i konkurrensen.

Tunga maskiner kanske inte är lika vanligt att hitta hos en maskinuthyrare som exempelvis Stig Machines lätta sortiment av Hyundai minigrävare, Twaites dumprar eller komprimatorer och vältar från Bomag. Men när SRT besökte satt Aremas vd Anders Hedlöf i en av LiuGongs hjullastare och testkörde. Arema i Roserberg är en av ganska få maskinuthyrare som specialiserat sig på att hyra ut just tung entreprenadutrustning.

 

Bomag stark tillverkare av packningsmaskiner

Förutom LiuGong säljer Stig Machine maskiner från Ammann, Breining, Hyundai, Secmaier, Solum, Thwaites och Weycor. Synnerligen intressant för maskinuthyrare är Bomags sortiment av stampar, vibroplattor och större vältar. Stig Machine har också sin egentillverkade vibroplatta Solum.

“Globalt sett är Bomag extremt stora just på packningsutrustning”, berättade Henrik Svensson, vice vd på Stig Machine. “Med Bomag vänder vi oss främst till uthyrarna”.

Idén om ett öppet hus hos Stig Machine är inte ny. De hade en för bara några år sedan. Efter ett lyckat resultat kändes det självklart att göra om det.

“Det är ett bra tillfälle för att kunna visa nyheter”, sade Henrik Svensson. “Vi hade ett brett sortiment hemma som vi kunde visa upp. Vi hade 200-250 personer som kom. Det måste man beteckna som bra, tycker jag.”

www.stigmachine.se

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×