Svenska finalen av Case Rodeo 2019 är avgjord

Publicerad 29/10, 2019 kl. 15:55

Maskinia, Case Construction Equipments generalagent i Sverige, har under flera år deltagit i maskinoperatörstävlingen Case Rodeo. Årets uttagning av det svenska laget i den internationella tävlingen var större än tidigare eftersom att tävlingen firar 10 år.

Totalt får tre förare representera Sverige under den internationella finalen i Case Rodeo. Finalen innehåller fyra moment med olika maskintyper. Eventet ställer höga krav på precision och skicklighet hos de tävlande.

Den svenska uttagningen var i år mer omfattande än tidigare, detta tack vare att eventet firar tioårsjubileum internationellt. Under Maskinias öppna hus under våren har alla haft möjligheten att tävla och vinna en plats i den svenska finalen. Totalt nio personer togs sig vidare från de lokala tävlingarna i Linköping, Stockholm och Skåne.

Dessa nio möttes den 30 augusti på Maskinias huvudanläggning i Linköping för att göra upp om vilka tre som skulle utgöra laget i den internationella finalen. Det var med stor spänning som de fyra tävlingsmomenten avslöjades under morgonen, då alla moment hade varit hemliga fram tills tävlingsdagen. Vinnarna skulle koras genom att placera sig så högst som möjligt i de fyra olika momenten och den sammanlagda totalplaceringen gav topp-tre.

Det första momenten var att placera tre bollar i en basketkorg med hjälp av tandskopan på midigrävaren CASE CX85D SR på kortast tid, utan att missa bollarna och undvika tidstillägg. Det andra momenten innebar att man med en skidsteer CASE TR340 skulle passera hinder på olika höjder med en stång, med tre bollar placerade på sig, monterad på skopan. Vid nästa moment användes kompakthjullastaren CASE 221F för att köra en slalombana, hämta upp ett vattenfyllt kar med badankor, fortsätta hinderbanan utan att spilla ankor och ta sig i mål på kortast tid. Det sista momentet var att på kortast tid föra ner ett dorn, fäst i stickan på en bandgrävare CASE CX210D, i tre stycken hål. Samtliga moment satte deltagarna på svåra prov och krävde stor precision, snabbhet samt iskalla nerver från de tävlande.

Under kvällens middag var det sedan dags att kora vinnarna. Totalvinnare blev Pontus Eriksson från Folins Entrepenad AB. Han tog första platsen i inte mindre än tre stycken delmoment, vilket ledde fram till en övertygande totalseger.

“Tävlingen så här långt har varit en upplevelse! Det har varit utmanade att få möta alla dessa både erfarna och duktiga maskinister”, säger Pontus Eriksson. ”Nu väntar internationella finalen och det ska bli väldigt intressant att möta maskinister från andra länder och se hur vi står oss i konkurrensen. Den här tävlingen är min första och resultatet har varit lite över förväntan, men den stora finalen bjuder på nytt motstånd så det gäller att ladda nu och få styr på nerverna innan avresan.”

Andra placeringen togs av Fredrik Johansson, Schaktsam AB, som vann ett delmoment, och tredje platsen gick till Pär Andersson, PAN Entreprenad, som tack vare ett bra resultat i alla fyra momenten fick högt totalpoäng. Dessa tre kommer nu att utgöra det svenska laget på den internationella finalen i oktober.

Nyhetsbrev

PDi TV

Info

×